#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY
Cydonia oblonga Mill. kdouloň obecná (Rosaceae – růžovité)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 6, s. 21

Keř nebo strom dosahující až 8 metrů výšky, původem z Iránu a Turecka, pěstovaný v Indii, Jižní a Severní Africe, na Středním východě, v Evropě i Americe. Plodem jsou malvice žluté barvy (kdoule), podobné jablkům. Kdoule, za syrova velmi tvrdé a nevhodné pro přímou konzumaci, jsou zpracovávány na džemy, marmelády a ve Středozemí na pálenku rakiji.


Synonyma: Pyrus cydonia L., Sorbus cydonia Crantz.

Obecný název: Cognassier (franc.), Golden apple (angl.), Quittenbaum (něm.).

Sbíraná část: folium, fructus.

Droga: Cydoniae folium, C. fructus, C. semen.

Obsahové látky: v plodu sacharidy. Z monosacharidů převažuje fruktosa, dále alkoholický cukr sorbitol, polysacharidy pektiny, protopektiny a galaktoarabany. Organické kyseliny jablečná a vinná, ve zralém plodu nízký obsah kondenzovaných tříslovin. Estery nasycených mastných kyselin C6–C10, estery nenasycených mastných kyselin C10–C14. Pro silici plodu je charakteristický obsah sesquiterpenalkoholu α-farnesenu a terpenlaktonů marmelolaktonů. Z fenolických kyselin je v listu, dužnině a slupce plodu obsažena především kyselina neochlorogenová (kyselina 5-O-kaffeoylchinová) a příbuzné látky. Dále flavonoidy, hlavně glykosidy kempferolu a kvercetinu. V semeni sliz, flavonoidní C-glykosidy apigeninu, luteolinu, chrysoeriolu, kyanogenní glykosid amygdalin a steroly. V semeni i listu kondenzované třísloviny.


Účinky a použití: v tradiční medicíně je sliz ze semen aplikován při poruchách GIT, tj. při nadýmání, zácpě a průjmu, dále při onemocněních dýchacích cest (kašel, rýma), oparech, popáleninách a zánětech kůže. Odvar z listu je používán jako diuretikum, při neuróze, nespavosti, křečích v GIT, diabetu, horečce a kardiovaskulárních onemocněních, včetně hypertenze a hemoroidů, dále jako stimulant a tonikum. Odvar z kůry větví jako adstringens k ošetření kožních vředů. Sirup z nezralých plodů jako adstringens při průjmech, odvar ze zralých plodů jako diuretikum, při poruchách GIT, zánětech dýchacích cest a kardiovaskulárních onemocněních. Ve studiích bylo zjištěno, že známé účinky kdouloňových drog souvisejí především s obsahem flavonoidů, kaffeoylchinových kyselin (k. neochlorogenová aj.) a slizu. Extrakt z listu vykazoval silné antioxidační účinky (zhášení volných radikálů) využitelné k prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny (antiproliferativní aktivita). Vodný extrakt z plodů způsobil u krys s experimentálním diabetem vyvolaným streptozotocinem zlepšení některých parametrů, tj. snížení glykemie o 33 %, hladiny sérových triglyceridů, snížení LDL a navýšení hladiny HDL cholesterolu, významné snížení jaterních markerů ALT, AST, ALP a markerů dysfunkce ledvin (sérové hladiny močoviny a kreatininu). U krys byly po podání vodného extraktu z plodů zjištěny kardioprotektivní účinky při experimentálním poškození srdce doxorubicinem. Došlo ke zlepšení mitochondriální funkce, omezení peroxidace lipidů a zvýšení hladiny glutathionu. Anti oxidanty jsou dávány do souvislosti s protizánětlivými a antialergickými účinky extraktů i ochranou membrány erytrocytů před hemolýzou. U myší byly potvrzeny antitrombotické účinky. Po podávání extraktu z listu krysám s renální hypertenzí došlo ke snížení krevního tlaku srovnatelným s účinky kaptoprilu, extrakt navíc snižoval krevní viskozitu. Je předpokládáno synergistické působení pektinu. Odvar z listu chránil králičí varlata a spermatogenezi před poškozením vyvolaným hypercholesterolemií. V závislosti na koncentraci inhibovaly extrakty z listů buněčný růst u rakoviny tlustého střeva. Rovněž extrakty ze slupky blokovaly proliferaci buněk lidského adenokarcinomu tlustého střeva LS174. Šťáva i extrakty inhibovaly růst mikroorganizmů: Escherichia coli, Helicobacter pylori, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus aj. V ČR jsou k dispozici potravní doplňky z plodů kdouloně.

Dávkování: 3x 1 lžičku usušeného listu do 200 ml vody ve formě odvaru.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat semeno během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem (kyanovodík uvolněný z amygdalinu).

Interakce: extrakty nepodávat současně s léčivy (flavonoidy, kyselina neochlorogenová, pektin).

Hlavní zdroje: AISLP, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herba rum Minor, Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Franz Eugen Köhler (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2017 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#