#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ZPRÁVY Z BRUSELU
Trocha nadsázky neuškodí


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 6, s. 23

Jednání o dalších a dalších směrnicích v orgánech Evropské unie stále pokračují a zdá se, že další a další povinnosti pro lékárny a lékárníky budou přibývat. Legislativa není však jediná záležitost, kterou se PGEU zabývá. V rámci monitoringu evropských zpráv týkajících se léků a lékárenství se objevuje mnoho zajímavých informací. Farmaceutický sektor se neustále vyvíjí. Několik zpráv s komentářem je toho důkazem.


Na vstup do lékárenského segmentu se připravuje Amazon. Internetový prodejce Amazon se vážně dívá na rozšíření své přítomnosti v maloobchodě se zdravotní péčí a rád by do budoucna vstoupil na trh s léky na předpis v USA. Místo létajícího lékárníka nám za deset let budou z Dobrovíze létat drony s léky až domů.

Společnost Celesio dokončila akvizici Belmedis, belgické distribuční firmy Welcoop ve Francii. Společnost Ce lesio, která je řízena společností McKesson, získá také podíl ve společnosti Cophana a většinový podíl v nákupní skupině společnosti Sofiadis. Pro střednictvím této dohody se do Celesia připojí více než 450 zaměstnanců společnosti Belmedis a Cophana, uvedla německá firma. Inu pořád se něco děje. Na distribuci léků nám budu stačit dva globální distributoři, to už bude zbytečné mít 7 zdravotních pojišťoven a 2 800 lékáren.

Ministři zdravotnictví Malty, Portugalska, Kypru, Řecka, Španělska a Itálie uzavřeli dohodu o spolupráci s cílem zlepšit přístup k lékům a dalším zdravotnickým technologiím. Jedná se o nejnovější blok zemí spolupracujících na vyjednávání o cenách drahých léků, podobně jako seskupení BENELUXA (zahrnuje Belgii, Nizozemsko, Lu cembur sko a Rakousko) a ROBU (zahrnuje Rumunsko a Bulharsko). U nás vítězí cesta české samostatnosti. Zlevníme levné léky, abychom mohli mít drahé léky ještě dražšími.

Ve Francii byly stanoveny referenční země pro stanovení cen za léky – Německo, Itálie, Španělsko a Spojené království. Cílem je snížit prodejní cenu léků. Francouzi se nemusí bát, s cenami v České republice jejich léky porovnávat nebudou.

V Irsku se brzy budou moci zdarma a bez receptu ženy (mající zdravotní pojištění) dostat k emergentní antikoncepci. U nás je volně prodejná také, ale cena šla obráceným směrem.

V Polsku došlo ke změně regulace lékárenské sítě ve smyslu lékárny lékárníkům a k posílení odborné stránky lékárenské péče. U nás se to peče spíš pro lékárny bez lékárníků. Ale slovanská duše je široká a třeba se i v té její české podobě jednou najde dostatek místa pro spokojeného lékárníka.

Komentáře samozřejmě berte s nadsázkou, snad trochu odlehčení v této době přijde vhod.

PharmDr. Martin KOPECKÝ, Ph.D.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2017 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#