#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mladí lékárníci by měli být radikálnější
ROZHOVOR S PharmDr. ALEŠEM NOVOSÁDEM, NOVÝM PŘEDSEDOU MLADÝCH LÉKÁRNÍKŮ


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 6, s. 18

Dovolte mi, abych vám v první řadě pogratuloval k vašemu zvolení. Ve své dosavadní práci pro lékárníky jste se věnoval z velké části odborným projektům. Budete v této své práci pokračovat i nadále?

Odborné projekty mám na starosti jako zaměstnanec České lékárnické komory a jako člen jejího představenstva. Urči tě se jim budu věnovat i nadále. Jednání se zdravotními pojišťovnami vypadají po letech slibně, a proto teď nesmíme v této práci polevit. Ovšem propojení odborných projektů se sdružením Mladých lékárníků alespoň v nadcházejícím roce nevidím reálně. Mladí lékárníci vykazují aktivitu převážně na sociálních sítích. Takové to posezení u piva se již příliš nenosí, i na samotném sněmu byla účast poněkud menší, než jsme očekávali. Bohužel se z různých důvodů nemohla dostavit ani většina odstupujícího předsednictva, natož řadoví členové. Na druhou stranu jsme mezi námi přivítali nové kolegy, a i když se jednalo spíše o jednotlivce, jsou zárukou pokračování našeho sdružení. Na širším zapojení dalších kolegů a jejich motivaci přesto musíme zapracovat ve větší míře.

Jakým tématům budete věnovat největší pozornost právě s ohledem na mladé kolegy?

Myslím si, že z hlediska zájmu mladých kolegů patří mezi hlavní témata vzdělávání a specializace. Novela zákona 95 k tomu ještě trochu přispěla. Na sociálních sítích vidíte, že kolegy mnohdy trápí také úplně jiné, dalo by se říci běžné, starosti. Z určitého pohledu to může vypadat jako banality, ale právě tyto drobné střípky by nám mohly posloužit jako návod, jak k mladým lékárníkům po fakultě přistupovat. V tom obrovském objemu informací fakulta nedokáže sdělit vše, často chybí převod znalostí do praxe samotné a složitý právní systém pak nahrává tomu, že mladí kolegové tápou v základních věcech. Tady si myslím, že kolegům dokážeme pomoci nejvíce.

Všichni lékárníci jsou členy ČLnK, nabízí se tedy otázka, zda a jakým způsobem byste chtěl spolupracovat se svou stavovskou organizací?

O blízké spolupráci svědčí, že se našeho sněmu zúčastnilo sedm členů představenstva ČLnK. Jako členovi komory, současně jejího představenstva a dokonce i zaměstnanci mi přijde spolupráce snadná a dobře proveditelná. Nevím, jestli vše zmíněné bude výhodou, nebo překážkou. To ukáže až čas. Ale myslím si, že by měli být Mladí lékárníci po vzoru Mladých lékařů radikálnější při formulaci svých očekávání a požadavků vůči politickým představitelům i veřejnosti. Cíle Komory a Mla dých lékárníků jsou stejné, ale Mladí lékárníci si mohou dovolit více než stavov ská organizace. Spolupráce na vzdělávacích aktivitách, stránce odbornosti apod. jsou aktivity, které více méně fungují, ale nesmí se na ně zapomínat.

Lékárníci jistě zaznamenali také přímou aktivitu ML směrem k ministerstvu zdravotnictví. Co je vaším cílem a co byste chtěli projednat s ministrem?

Bohužel schůzka, která byla naplánována se současným ministrem na 19. června, byla z důvodů jeho vytíženosti a také kvůli současné politické situaci zrušena. Ve funkci je krátkou dobu, ale důvod pro zrušení schůzky příliš nechápu. Politická situace je ve zdravotnictví a zejména v oblasti lékárenství bohužel konstantou. Toto přehlížení vidí me ze strany politiků vůči lékárníkům stále častěji. Na schůzku máme připravenou nejednu oblast, ve které už „jedou“ lékárny na rezervy. V případě, že se schůzka uskuteční, budu o jejím výsledku rád referovat v některém z příštích čísel Časopisu českých lékárníků.


Přeji vám hodně úspěchů a pevné nervy. Aleš KREBS


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2017 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#