#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co vás zajímá o lihu v lékárně


Autoři: PharmDr. Aleš Novosád
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 7-8, s. 13

K velmi častým dotazům adresovaným České lékárnické komoře patří problematika lihu v lékárnách. Jde o oblast velmi složitou, podívejme se na ni proto trochu podrobněji.

Koncese

Ministerstvo průmyslu a obchodu informovalo, že se 13. 2. 2014 na společném jednání zástupců tohoto ministerstva se zástupci Ministerstva financí, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva zemědělství a Generálního ředitelství cel všichni zúčastnění shodli na tom, že doplňky stravy s obsahem alkoholu nejsou alkoholickým nápojem a jejich prodej lze provádět na základě oprávnění k provozování volné živnosti, nikoli na základě koncese. Z těchto závěrů mj. vyplývá, že se na prodej doplňků stravy s obsahem alkoholu nevztahuje zákaz prodeje alkoholických nápojů ve zdravotnických zařízeních. Pokud tedy lékárny budou líh pouze vydávat jako léčivý přípravek nebo budou prodávat doplňky stravy líh obsahující, nepotřebují koncesi k prodeji lihu.

Lékárny koncesi nepotřebují, pokud vydávají líh nebo přípravky jej obsahující jako léčivé přípravky. Jde tedy o výdej:

  • lihu certifikovaného podle Českého lékopisu, pokud jej lékárna vydává k léčebným účelům,
  • individuálně připravovaných léčivých přípravků s obsahem lihu,
  • registrovaných léčivých přípravků s obsahem lihu

a

  • výrobků s denaturovaným lihem.

Samotný líh:

Lihem se pro účely značení rozumí nedenaturovaný etanol pod kódem kombinované nomenklatury 2207 (etanol s objemovým obsahem 80 % a více alkoholu) a výrobky s jeho obsahem o nejméně 15 % objemových pod kódem 2208, pod kódem 2208 jsou uvedeny alkoholické nápoje a etanol s objemovým obsahem od 15 % do 80 %.

Značit není nutné:

  • denaturovaný líh (značí se tedy jen nedenaturovaný líh),
  • líh nebo výrobky jej obsahující s objemovým obsahem alkoholu nižším než 15 %,
  • výrobky obsahující alkohol s objemovým obsahem alkoholu nižším než 80 %, které nejsou nápojem, pokud nejde o pouhý zředěný etanol,
  • spotřebitelské balení do 60 ml,
  • líh, který je osvobozen od spotřební daně, od spotřební daně je osvobozen mj. líh pro výrobu a přípravu léčiv, takový líh lze odebrat jen na základě zvláštního povolení celního úřadu (to neplatí pro lihobenzin) – lihobenzin osvobozený od spotřební daně by měl být jednoduše evidován na příjmu a výdeji podle koncentrace, evidence v lékárenském systému postačí; balení se neznačí kontrolní páskou (jde o denaturovaný líh); pacientům jej lze vydávat v balení max. 200 ml, zdravotnickým zařízením bez omezení, jiným subjektům vůbec.

Líh, který musí být označen, určený k dalšímu výdeji pacientům, by měl být do lékárny dodán vždy v označeném balení. Konečnému spotřebiteli lze líh prodat pouze ve spotřebitelském balení, jímž jsou nádoby nebo jiné obaly o objemu do 1 litru anebo až 3 litry, jde-li o nádobu ze skla. Pro evidenci lihu neplatí žádná zvláštní pravidla, běžná evidence postačí.

V lékárně může být vydán nebo prodán pacientovi líh bez označení v těchto případech:

  • denaturovaný líh (lihobenzin s výše uvedeným omezením),
  • líh nebo výrobky z něj obsahující méně než 15 % objemových alkoholu (pozor na zákaz prodeje alkoholických nápojů, viz níže) bez omezení,
  • líh o jakékoli koncentraci v balení do 60 ml bez omezení počtu balení,
  • výrobky obsahující líh s objemem 15 % a vyšším, a nižším než 80 % (nikoliv však samotný ředěný líh na tuto koncentraci), které nejsou nápojem,
  • líh obsažený v léčivých přípravcích pro vnitřní i vnější užití bez omezení; v těchto případech musí vždy jít o výdej léčivého přípravku a lékárna musí mít důvodně za to, že přípravek vydává pacientovi za zdravotním účelem.

Kromě výše uvedeného se výslovně zakazuje nakládat s neznačeným lihem, platí zákaz prodeje alkoholických nápojů o více než 0,5 % objemových alkoholu ve zdravotnických zařízeních (i lékárnách). Podle stanoviska všech kontrolních úřadů jimi nejsou doplňky stravy s obsahem alkoholu, byť určené pro vnitřní užití.

PharmDr. Aleš NOVOSÁD


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2017 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#