#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Každý lidský život stojí za záchranu


Autoři: Mgr. Michaela Bažantová
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 7-8, s. 18

Velká část lékárníků je v oblasti první pomoci proškolena.

Bylo mi sotva sedm let, když jsme s rodiči vyrazili na dovolenou pod stan do jižních Čech. Při cestě do malé osady Zvůle jsme přijeli k čerstvé dopravní nehodě dvou osobních automobilů. I já jsem pochopila, že jde o velmi vážnou situaci. Moje maminka se zachovala jako správný zdravotník, ani chvíli nezaváhala a poskytla první pomoc. Byla pro mě hrdinkou. Tu dramatickou situaci si vybavuji ještě po více než třiceti letech a doufám, že bych se v podobné chvíli zachovala stejně.

Stále dochází k dopravním nehodám, lidé kolabují, dostávají infarkt nebo se vážně zraní třeba při sportu. A my, lékárníci jako zdravotníci, bychom jim měli umět pomoci. Nejen proto připravila Česká lékárnická komora společně s firmou Teva kampaň Nebojte se zachránit život.

Během letošního roku proběhly v rámci kampaně pro členy komory dva základní webináře na téma kardiopulmonární resuscitace (KPR) a také dva doplňující webináře na téma anafylaxe a úrazy. Těchto webinářů se zúčastnilo celkem 1 086 kolegyň a kolegů. Především základní webináře KPR byly teoretickou průpravou k 60 praktickým workshopům první pomoci. Konaly se na různých místech celé České republice a proškolilo se v nich 775 lékárníků. Mnozí absolvovali podobné kurzy v rámci postgraduální přípravy nebo v rámci školení pořádaného zaměstnavatelem. Mohu tak konstatovat, že je velká část lékárníků v oblasti první pomoci proškolena. Někteří kolegové bohužel nemohli workshopy absolvovat z důvodů naplněnosti kurzu nebo časových. Proto bychom byli rádi, aby se tato školení konala pravidelně a postupně byla proškolena drtivá většina z nás.

Do kampaně Nebojte se zachránit život se přihlásilo kolem 500 lékáren. Lékárníci v nich budou své pacienty v prvním zářijovém týdnu informovat o jednoduchých praktických návycích, díky kterým i oni jako laici mohou zachránit život svým blízkým. K tomu jsou pro ně připraveny brožurky o kardiopulmonární resuscitaci. Společně s plakáty a samolepkou k označení lékárny je budou do lékáren přihlášených do kampaně distribuovat reprezentanti firmy Teva.

Kampaň bude podpořena také mediálně. Uskuteční se tisková konference provázená tiskovou zprávou, informace budou otištěny v Medical Tribune a také na portálu Teva point. K tématu jsou připraveny doprovodné články také na pacientském webu Lékárnické kapky, kampaň podpoříme i na sociálních sítích. Věříme, že téma převezmou celostátní média, jak se tomu pravidelně děje u podobných aktivit naší stavovské organizace. Jsem přesvědčena, že i vy, kolegové a kolegyně, považujete tuto aktivitu za přínosnou.

Nikdo z nás nechce být účastníkem dopravní nehody nebo jiné život ohrožující situace, ale pokud k tomu dojde, věřím, že budete odvážní stejně jako moje maminka před více než třiceti lety. Když se díky této kampani podaří zachránit třeba jen jeden lidský život, stojí to za to.

Mgr. Michaela BAŽANTOVÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2017 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#