#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jedinečná sbírka Varhany pro katedrálu


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 7-8, s. 31

CSR … tajemná zkratka, navíc anglická. Její český ekvivalent „společenská zodpovědnost organizace“ už nám mnohým k tématu tohoto článku napoví více. Profese lékárníka je sama o sobě společensky zodpovědná. Ve své praxi bychom měli dávat při řešení zdravotních problémů našich pacientů přednost takovému, které neovlivní negativně společnost.

Čím? Třeba tím, že nemocnému rozmluvíme nevhodnou samoléčbu antibiotikem. Nebo nevydáme lék, z něhož jediného máme přitom odměnu za svou práci, a to z důvodu ochrany zdraví a omezení rizika hospitalizace. Jsme zodpovědní profesionálové. Společenskou zodpovědnost také projevuje mnoho lékáren a jejich provozovatelů příspěvkem na provoz charitativních organizací, pro handicapované pacienty, na sociální automobil a podobně.

Společenskou zodpovědnost však můžeme projevovat také jako celý stav, jako Česká lékárnická komora. Pro její naplnění lze vybírat z celé řady charitativních projektů, podobných sbírce Klokánkovi do kapsičky, kterou podporuje více než 10 let mnoho lékáren umístěním kasičky ve svých prostorách. Lze ale také vybírat z projektů celospolečenských, národních.

Takovouto jedinečnou příležitostí je bezesporu národní sbírka na varhany do katedrály svatého Víta na Pražském hradě. Věděli jste, že varhany umístěné v katedrále od jejího dokončení jsou pouze provizorní? V katedrále jsou více než sto let a jejich výkon nestačí na to, aby ji celou ozvučily. V chloubě českého státu, v dominantě Prahy a symbolu národa dodnes nejsou varhany, které by odpovídaly velikosti i významu této národní památky. A právě proto vznikla národní sbírka Varhany pro katedrálu.

Pořádá ji společnost Bohemian Heritage Fund. Peníze na varhany, které budou vyrobeny ve španělské Barceloně za více než 80 milionů korun, budou vybírány pomocí DMS, přímých plateb, sponzorských darů i pomocí kasiček. A právě umístění kasiček národní sbírky do lékáren je nejvhodnější forma pomoci od nás, lékárníků. Návštěvníci a pacienti lékáren tak mohou přispět na varhany nejjednodušším způsobem.

S pořadatelem bylo dohodnuto, že na dobu jednoho roku dodá exkluzivně do lékáren zapečetěné kasičky. Zapojení lékáren do projektu bude avizovat samotný pořadatel při všech veřejných akcích na podporu sbírky, počínaje benefičním koncertem v katedrále svatého Víta 27. října 2017, který bude v přímém přenosu vysílat Česká televize na ČT2. Sbírka do kasiček bude časově i prostorově omezena a vybraná částka bude předána k 100. výročí vzniku Československé republiky.

Věřím, že se nás, lékárníků a lékáren, do projektu přihlásí dostatek. Je pravděpodobně, že budou po říjnovém benefičním koncertě nebo některém z následujících hledat návštěvníci vaší lékárny kasičku i u vás. Do sbírky se může zapojit kterákoli lékárna, ochotná podpořit tento výjimečný projekt. Stačí se přihlásit e-mailem (navarova@lekarnici.cz) nebo telefonicky (731 692 102).

Více o Svatovítských varhanách na www.svatovitskevarhany.com nebo na jejich facebookovém profilu.

Mgr. Michaela BAŽANTOVÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2017 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#