#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Gedeon Richter slaví 60 let na českém trhu


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 7-8, s. 34

Společnost má silnou pozici v oblasti přípravků Rx, dominantní je její postavení v péči o zdraví ženy. Dalšími pilíři portfolia jsou oblast kardiologie, neurologie, psychiatrie a algeziologie, kde nabízí originální přípravky i značková generika. Celkem má Gedeon Richter v ČR zaregistrováno přibližně šedesát léčivých přípravků a každoročně se daří uvést na český trh několik dalších. S ročním obratem přesahujícím 600 milionů korun a počtem zaměstnanců blížícím se stovce patří v ČR mezi středně velké společnosti. Hovořili jsme s jejím výkonným ředitelem, PharmDr. Františkem Gyürüsi.


  • Jak byste vaši firmu charakterizoval?

Naše mateřská společnost funguje přes 115 let, takže máme skutečně silné zázemí. Náš zakladatel Gedeon Richter je považován i za zakladatele celého maďarského farmaceutického průmyslu, to má svou váhu. Dnes korporace realizuje své prodeje ve více než stovce zemí celého světa a Gedeon Richter v České republice se na celkovém obratu podílí téměř dvěma procenty. Takže lze jednoznačně mluvit o úspěchu. V přepočtu na počet obyvatel jsme v rámci koncernu na třetím místě, v oblasti hormonální antikoncepce držíme téměř dvacet procent zdejšího trhu.

  • Takže úctyhodná minulost, úspěšná přítomnost… a jak vidíte budoucnost?

Fenoménem budoucnosti ve farmacii jsou biotechnologie a Gedeon Richter má v tomto směru bohaté zkušenosti. Její první léky se vyráběly fermentací z rostlinného materiálu nebo extrakcí z živočišných tkání a orgánů, takže vlastně už tehdy šlo o organopreparáty připravované biotechnologickými procesy. Současné výrazné změny ale přinesla především rekombinantní biotechnologie uplatňovaná nově i ve farmaceutickém průmyslu. Náš nový závod v Debrecínu se soustřeďuje na výrobu biotechnologických preparátů s využitím savčích buněk a společně s firmou Helm AG provozujeme v Německu laboratoř zaměřenou na bakteriální typ biotechnologií.

  • Čili se věnujete také výzkumu?

Do vlastního výzkumu a vývoje věnuje naše firma 10 % konsolidovaného obratu a je tak jednou z nejvýznamnějších základen farmaceutického výzkumu a vývoje v regionu střední a východní Evropy. Máme v portfoliu několik vlastních originálních molekul a nyní aktuálně slavíme poměrně zásadní úspěch. Náš nejnovější přípravek cariprazine byl v roce 2015 zaregistrován v USA jako první originální léčivý přípravek firmy z východní Evropy.

  • Je tento preparát dostupný i u nás? A k čemu slouží?

Evropský registrační proces byl právě úspěšně dokončen a budou následovat jednání o cenách a úhradě i v České republice. Jde o přípravek na léčbu schizofrenie a bipolární poruchy. Toto atypické antipsychotikum bylo objeveno specialisty firmy Gedeon Richter a vývoj trval patnáct let.

  • Je takto dlouhá doba obvyklá?

Ve farmacii je to běžné. Musíme si uvědomit, že se jedná o léky, tedy substance, které mají příznivě ovlivňovat zdravotní stav. Nejde jen o to, objevit nějakou účinnou látku nebo zjistit, že už známá sloučenina má léčebné účinky, což už samo o sobě je zdlouhavé. Pak následuje stejně náročný proces různých testů a ověřování, aby se prokázalo, že látka nemá nežádoucí vedlejší účinky, že neškodí. Teprve po něm přijde návrh technologických postupů výroby a jejich další ověřování, klinické studie, schvalování, registrace a další kroky, které s uvedením léku na trh souvisejí.

  • Není ta časová náročnost frustrující?

Výzkumníci vědí, do čeho jdou. Počítají s tím, že jejich práce je během na dlouhou trať. Vnímají ji jako určité dobrodružství. My si hlavně vážíme toho, že se naše společnost výzkumu a inovacím věnuje v takové míře. Vždyť jde o značně riskantní podnik s velmi nejistým výsledkem. A zdaleka ne všechny farmaceutické firmy jsou ochotny toto riziko podstoupit.

  • Vás samotného výzkum neláká?

Moje kariéra se ubírala jinou cestou. Působil jsem jako vysokoškolský pedagog a zajímala mě především práce s lidmi. Když jsem dostal nabídku od společnosti Gedeon Richter, očekával jsem, že se jí budu moci věnovat i tady. A mé představy se naplnily. Největší objem mé práce tvoří komunikace, setkávání a jednání s lidmi. Za těch pětadvacet let, co ve společnosti působím, mi rukama prošlo odhadem tak 1 500 zaměstnanců. Přitom je každý jiný, takže je to stále nová zkušenost, nová výzva.


  • Co znamená šedesátka v životě firmy?

U člověka bývá takové jubileum příležitostí k bilancování, i u firmy je to významný okamžik. Ale na rozdíl od člověka, který se v šedesáti dívá už spíše dozadu, nám dává naše minulost a hlavně přítomnost ty nejlepší předpoklady hledět směle dopředu. Společnost Gedeon Richter je ve skvělé kondici.

  • Tak jste založili nadační fond…

Řekli jsme si, že právě toto výročí je k tomu vhodná příležitost, a psychiatrie patří mezi naše prioritní obory. Nadační fond Gedeon Richter 60 bude ve spolupráci s Nadací Charty 77 po dobu pěti let finančně přispívat na odborné stáže pro studenty a psychiatry mladší 40 let na předních klinických pracovištích Evropské unie. Každoročně rozdělíme mezi stipendisty 60 000 korun. Doufám, že se jim bude dařit a moc jim přeji úspěch.

  • A co byste popřál k jubileu vaší firmě?

Aby i v dalším období přinášela na trh nové kvalitní léky, aby obstála v ostrém konkurenčním boji a byla zdravotnickými odborníky i nadále respektovaná. Aby byla vnímána jako stabilní partner, který i pro další generace bude zárukou úspěšné léčby. A všem lidem bych chtěl popřát, aby byli zdraví.

O firmě Gedeon Richter a jejích produktech čtěte blíže na:

www.richtergedeon.cz

www.richter.hu


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2017 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#