#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 7-8, s. 21

Plectranthus amboinicus

moud amboinský

(Lamiaceae – hluchavkovité)

Teplomilná bylina, s aromatickými listy, dorůstající výšky do 1 metru. Původem pravděpodobně z východní Afriky, od Keni po Svazijsko. Příbuzné druhy se vyskytují i v Asii a Austrálii. U nás je pěstována jako pokojová rostlina.


Synonyma: Coleus aromaticus Benth., Plectranthus aromaticus Roxb.

Obecný název: Indian borage (angl.), Rau húng chanh (viet.), molice, rýmovník (čes.).

Sbíraná část: folium.

Droga: Plectranthi amboinici folium.

Obsahové látky: detailně je prozkoumána především silice dvou chemotypů, s převahou karvakrolu nebo thymolu, která dále obsahuje p-cymen, 3-karen, kafr, linalool a další terpenoidy. Významný podíl tvoří i diterpenoidní fytol. Byly zjištěny alkaloidy, kyselina n-hexadekanová, flavonoidy kvercetin, rutin a luteolin, anthokyany, kyselina kávová a rosmarinová a další fenolické sloučeniny, triterpenoidní saponiny, steroly, bílkoviny a třísloviny.

Účinky a použití: v tradiční medicíně má list široké využití při onemocněních GIT, jako diuretikum, při zánětech močových a dýchacích cest, včetně rýmy, bronchitidy a astmatu, při kožních infekcích, ranách, popáleninách a alergiích, malárii, hypertenzi, žlučových a močových kamenech, ale i epilepsii. Významné koření při úpravě mas i součást salátů.


Odborné studie byly zaměřeny na možné využití moudu při diabetu, mikrobiálních onemocněních a rakovině. Extrakty z listu vykazovaly antimalarickou aktivitu vůči Plasmodiu berghei, potlačovaly i množení druhu Leishmania braziliensis, původce kožních vředů. Byl prokázán larvicidní účinek na běžné komáří hostitele Aedes aegypti (přenašeč původce horeček dengue, Zika a žluté zimnice) a Anopheles stephensi (přenašeč malárie v Indii). Extrakty blokovaly rovněž množení různých hub: Aspergillus flavus, A. niger, A. ochraceus CFR 221, A. oryzae, Candida albicans, C. versatilis a C. tropicalis, Fusarium sp. GF-1019, Penicillium ssp. a Saccharomyces cerevisiae. Poznatek byl prakticky využit k inhibici růstu druhu A. ochraceus ve skladované kukuřici a podzemnici olejné. Silice vykazuje antibakteriální účinky vůči druhům Staphylococus epidermis, S. aureus, Serratia marcencens, Proteus vulgaris, Escherichia coli a Bacillus subtilis, ale dokáže inhibovat i růst subtypů bakterií Staphylococus aureus rezistentních na methycillin. V případě E. coli, S. aureus a C. tropicalis byl efekt silice silnější v porovnání se streptomycinem a nystatinem. Zvýšenou rezistenci vůči silici vykazoval pouze druh Pseudomonas aeruginosa. Zjištěné účinky extraktů proti virům Herpes simplex typ 1 a HIV bylo navrženo využít při přípravě preventivních topických přípravků. Lihový extrakt z listu vykazoval významné antiproliferativní účinky vůči buněčným liniím rakoviny prsu (MCF-7). Tuto schopnost dali autoři studie do souvislosti s přítomností fytolu a kyseliny n-hexadekanové. V jiné studii byla prokázána inhibice růstu sarkomu-180. Protizánětlivé účinky moudu se vztahují ke karvakrolu, který inhibuje produkci prozánětlivých cytokinů TNF-α a IL-6. U extraktů byla zjištěna kvalitní antioxidační aktivita a schopnost zhášet volné radikály. U diabetu II. typu byl pozorován jak pozitivní vliv antioxidantů extraktu, tak inhibice α-glukosidázy flavonoidy, která se projevila zpomalením odštěpování glukózy z polysacharidů. Rovněž byly potvrzeny účinky diuretické, analgetické a imunostimulační.

Dávkování: 3x 1 lžičku čerstvého listu do 200 ml vody ve formě nálevu. Při rýmě čichat k rozmělněnému listu.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Přestože byla prokázána u zvířat dobrá snášenlivost, vzhledem k riziku poškození jater a ledvin je třeba se vyvarovat chronickému podávání vysokých dávek.

Interakce: nejsou známy

Hlavní zdroje: AISLP, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor,  Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: Iaminfo (Wikipedia),

vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2017 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#