#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 7-8, s. 3
Kategorie: Editorial

V době, kdy budete číst tento editorial, se čas prázdnin a dovolených pomalu chýlí ke konci. Jaké bylo letošní léto? Samozřejmě náročné v lékárně v turisticky zajímavých místech, kde se celý den netrhnou dveře, a zcela opačné tam, kde je lékárník rád, že jakžtakž přežívá.

Všude ale nastávají shodné situace, které je nutné s ohledem na pacientovy problémy řešit v nouzovém režimu, například když doma zapomene nebo mu na dovolené dojdou pravidelně užívané léky. Očekává lékárníkovu pomoc, většinou si ale nechce nechat vysvětlit, i když to většinou sám dobře ví, že některé „patáčky“ si prostě koupit nemůže.

Nepochybně jste se taky někdy setkali s člověkem, který na vás zkoušel všelijaké fígle, třeba že v jiné lékárně s tím nedělají takovou vědu a potřebný lék mu prodají. Rozčiluje se, že k místnímu doktorovi nepůjde, a už vůbec nemá chuť o dovolené vysedávat kvůli receptu na pohotovosti. Ve svízelné situaci, obvykle ve vypjaté atmosféře, se ocitá nespokojený pacient i lékárník permanentně znechucený vědomím, jaká spousta léků je zbytečně vázaná na recept. Je to mírně řečeno divná politika, když si pacient nemůže koupit lék na tlak. Dokonce ani pravidelnému klientovi nelze prodat Detralex (jistě, je nahraditelný doplňky stravy, ale pacient to nezřídka odmítne), který užívá dlouhá léta, přitom návykový Nurofen Stopgrip a podobné přípravky může nakupovat téměř podle libosti. A co když někomu chybí psychofarmaka, léky na epilepsii nebo jiné? Jedině doporučit cestu k místnímu lékaři s nadějí, že na recept napíše „hradí pacient“. Lékárníci jsou sice největšími odborníky na léky, ale kompetenčně nejsou na úrovni ani toho s prominutím posledního lékaře. Hlavně, že se stát chlubí elektronizací zdravotnictví.


Jaroslava HOŘANSKÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2017 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#