#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ministr Vojtěch: Jsme připraveni jednat


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 11, s. 7

Pane ministře, jak jste vnímal atmosféru v sále, myslíte, že vám vaši lékárníci rozumějí?

Podobné sněmy jsou samozřejmě vždycky trochu emotivnější. Každý má ten svůj problém, který chce řešit, na druhou stranu to k tomu patří, je to stejné u lékařů, někdy u stomatologů, někdy se konsensus nachází snáz, někdy hůře. Nemyslím si ale, že to bylo něco výjimečně hrozivého, na některé věci je zkrátka jiný názor, nebo ani není jiný, ale možná někteří lékárníci by si představovali, že se věci budou měnit rychleji a ono to úplně nejde, protože to má nějaké dopady, které musíme vyhodnotit. Myslím si, že tady ale od všech, včetně pojišťoven, včetně SÚKL zazněla jasná zpráva, že jsme připraveni jednat, že tady jsou ­některé věci jako odměňování lékáren, kde jsme ochotni se bavit o změnách, takže bych zdejší atmosféru neviděl jako nějak apriori negativní a nepřátelskou.

Jaký na vás mají dopad případy, kdy lidé vystoupí, jsou evidentně nešťastní ze své situace, třeba ve své lékárně, snaží se vás seznámit se svým konkrétním problémem? Jak to vnímáte, řeknete si, je to jeden z mnoha, je to součást systému anebo vás to někdy i donutí k nějaké vnitřní sebereflexi a poznání, že ta situace je třeba v některé oblasti jiná, než jste si myslel?

Tak to bezesporu ano, není to tak, že by to člověk nevnímal, byť na druhou stranu my se na to vždycky musíme dívat z po­hledu celkového systému, protože kdybychom věci řešili pohledem jednotlivců, a to není jen případ lékárníků, to je i u lékařů, zabředli bychom do obrovských debat a tak asi ne­může ministerstvo postupovat. Na druhou stranu, pokud je někde nějaký individuální problém zmiňován příliš často, mu­síme se nad tím zamyslet. Ale třeba u listinných receptů jsme na druhou stranu přišli s nějakým opatřením, že to budeme nově hradit, bude tam nový výkon za digitalizaci. To znamená, že že lékárníci za to dostanou od příštího roku zaplaceno. Takže se snažíme v čase reagovat, ale vždy je nutné se dívat z toho mak­ro­pohledu, z pohledu systému a celkového dopadu do na něj…

Zaujala vás tady nějaká konkrétní věc z toho, co lidé v diskuzi říkali?

Určitě, třeba problémy s sms zprávami. Byť si myslím, že to je principiálně správně, ale že to pak v praxi naráží na nějaké komplikace, mě samozřejmě mrzí. Zůstává otázkou, jestli to má řešení. Proto jsme si řekli s Mladými lékárníky, že se na to ještě potkáme. Takže ano, to je něco, co mě zaujalo, protože jsem naopak byl přesvědčen, že to ten systém usnadní.

Pravděpodobně ano, ale zapomnělo se, že většina klientů lékáren jsou starší ročníky a ti buď nemají chytré telefony, a když ano, nemají datové připojení…

Dnes má podle statistik 70 % populace smartphony a počet se v čase zvyšuje. Myslím, že je to jen otázka času. Ale my jsme hlavně předpokládali, že důchodci budou mít stále tu listinnou průvodku, kterou jim lékař vytiskne, a nepředpokládali jsme, že to bude cílová skupina pro SMS zprávy. Proto jsme zachovali ještě listinnou podobu. To, že se tato, řekněme seniorní skupina, dostala do sféry SMS zpráv, je do jisté míry překvapující, ale je to trend, který musíme brát v úvahu a snažit se najít nějaké technické řešení.

Takže přece jen vás na sjezdu českých lékárníků něco překvapilo…

Tak toto určitě ano. Ty další věci jsou tradiční problémy.

Zdeněk Pokorn


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2019 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#