#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stalo se v říjnu


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 11, s. 17

2. Škodu za 35 000 korun způsobil provozovateli lékárny v Blansku neznámý zloděj.  Ukradl léky proti chřipce a na­chla­zení, kosmetiku a peníze z pokladen. Lékárnu opustil oknem.

4. Představenstvo Komory jednalo v Ostravě v hotelu Harmony Club, dříve Chemik.

4.–6. V Ostravě se konaly již XXXV. Lékárnické dny.

7. Za objev molekulárních mechanismů, jejichž pros­třed­nictvím buňky vnímají dostupnou hladinu kyslíku a přizpůsobují se tomu, získali Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství William Kaelin, Gregg Semenza a Peter Ratcliffe .

8. Ve Medical Tribune vyšel velký rozhovor s doktorem Martinem Kopeckým o roli českých veřejných lékárníků v PGEU.

10. Maminky lékárnice i nelékárnice si v českolipském rodinném centru Slůně povídali o tom, jestli je Nachlazení – nutné zlo.

11. Rada poskytovatelů se sešla s ministrem zdravotnictví a premiérem Babišem.

12. Mladí lékárníci diskutovali na konferenci v Hradci Králové s prezidentem Komory Lubomírem Chudobou, náměstkem ministra zdravotnictví Filipem Vrubelem, ředitelkou SÚKL Irenou Storovou a dalšími.

14. Prezident Chudoba se v Rozárce rozloučil se sekretariátem Komory.

15. Na společném jednání zdravotních pojišťoven a zástupců segmentu poskytovatelů lékárenské péče byly nastaveny podmínky pro poskytnutí bonifikace v roce 2020 pro jedinečnou lékárnu nebo OOVL v nedostupných oblastech.

15. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil svým pravomocným rozhodnutím soutěžiteli BENU Česká republika a.s. převzít výlučnou kontrolu nad společností DIFFERENT PHARMA, a. s.

17. Konalo se představenstvo ČLnK a vydalo prohlášení, že „požaduje, aby byla úhrada za signální výkon č. 09552 navýšena o 3 Kč na 18 Kč, což zajistí prostředky pro navýšení mezd jako v ostatních zdravotnických segmentech“.

18. Ve Sbírce zákonů vyšla novela zákona o léčivech, přinášející lékový záznam, definici systému eReceptu i povinnost zásobit každého distributora, který́ vůči držiteli rozhodnutí o registraci učiní písemné prohlášení, že léčivé přípravky požaduje pro péči o pacienty v České republice.

19. Česká Lípa, herna Klubíčko a maminky se opět scházejí, aby si s maminkou lékárnicí povídali, tentokrát o léčivých bylinách.

19. Na Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové otevřeli dveře a celý den slavili 50leté výročí založení fakulty. Slavnostní večer moderovala lékárnice Jana Doleželová.

21. V pražském IKEM se konal Sněm pražských okresních sdružení lékárníků s odbornou přednáškou.

23. Spolek českých studentů farmacie obnovil tradiční akci „S medvídkem do lékárny“. Studentky farmacie spolu se studenty medicíny navštívili mateřské centrum Domeček, kde na ně čekaly děti i s jejich rodiči.

23. Městský soud v Praze odmítl žalobu 50 členů proti ČLnK. Protože odmítl žalobu jako takovou, o návrhu na vydání předběžného opatření nerozhodoval. Volební sjezd Komory tedy bude a dokonce legální.

24. Jako fiasko hodnotí Komora výsledek úhradové vyhlášky. I přes urgence ČLnK a sliby ministra o proporcionálním navýšení nedostanou lékárny navíc téměř nic.

24. SÚKL obdržel od mexické regulační autority informaci o padělaném léčivém přípravku Probi-RhoD, human immunoglobulin, inj. sol., všechny šarže a síly.

29. V lékárnách není dost vakcín proti chřipce, situace se prý změní 15. listopadu, kdy má dorazit další dodávka.

31. Poslední zasedání představenstva ČLnK ve stávajícím složení se koná v Benešově, v předvečer sjezdu. Finalizuje přípravy sjezdu a kromě jiného diskutuje o darování receptáře „milosrdného bratra Quida Diera z 18. stol.“, který je ve vlastnictví ČLnK, Českému farmaceutickému muzeu za účelem jeho renovace, digitalizace a využití pro studijní účely.


(red)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2019 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#