#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zeptali jsme se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 11, s. 14-15

Jak hodnotíte výsledky XXIX. Sjezdu ČLnK? Dopadl podle vašich představ? Jaká čeká české lékárníky budoucnost s novým vedením Komory?


PharmDr. Nina ŠVÉDOVÁ, Lékárna Dr. Max, Brno

Letošní sjezd byl určitě plný překvapení. Nedá se říct, že bychom nečekali tak hojnou účast, ale množství lidí bylo opravdu omračující. Vnímám to jako krok správným směrem – kandidaturou na delegáta svého OSL i samotnou účastí na sjezdu projevují jednotliví členové Komory svůj zájem o dění v českém lékárenství. Za to patří všem velký dík. Zároveň je vyšší účast zárukou objektivnějších výstupů sjezdu. Takže pokud by se počty „živých“ OSL udržely, a i v příštích letech vysílaly delegáty v takových počtech, budu za to jen ráda.

Trošku jsem se obávala samotného průběhu sjezdu. Už před sjezdem se vynořovaly různé poplašné zprávy, výzvy a hojně diskutovaná žaloba. Čekala jsem, že se na sjezdu odehraje velká mela, bouřlivé diskuze a boje. Je smutné, že se divím, že se všichni chovali slušně. A dokonce ani usnesení sjezdu není plné „radikálně odmítáme,“ „požadujeme“ apod. Opět můžu jen ­doufat, že se podobná atmosféra udrží i v následujících letech.

Jelikož jsem se stala členkou představenstva, nemůžu asi úplně hádat, jaká budoucnost naši profesní organizaci čeká. Abychom udrželi zájem členů Komory, měli bychom je konti­nuálně informovat, vtáhnout je do aktuálního dění a zasadit se o transparentnost voleb ve všech OSL v souladu s řády Komory. A jsem moc ráda, že se na budoucnosti českých lékárníků budu moci aktivněji podílet.


PharmDr. Jiří GREGOR, Farmaceut Tkáňové ústředny FN Hradec Králové

Vůli delegátů plně respektuji. Nově zvoleným kolegům přeji hodně ště stí a úspěchů v jejich práci. Složení představenstva dává příslib, že by se mohlo zablýsknout na lepší časy pro náš obor.


PharmDr. Lukáš MALÝ, Valdštejnská lékárna, Frýdlant v Čechách

Sjezd proběhl, delegáti zvolili nové představenstvo a ostatní orgány Komory, takže pro mě sjezd dopadl dobře. Už v minulých letech jsem zažil sjezd, který končil první den až nad ránem, tak jsem rád, že se povedlo vše nakonec odvolit. Líbí se mi, že část starého představenstva pokračuje v dalším období a doplnila je nová krev. Věřím, že v novém složení se bude představenstvu pracovat dobře a bude se soustředit na podstatné věci, které ocení všichni lékárníci. Představenstvo podle mě čeká nelehký úkol zvyšování prestiže lékárenského stavu vůči veřejnosti a politikům, a sjednocení lékárníků mezi sebou.


Mgr. Josef NEJEDLÝ, Pilulka Lékárna, Břeclav

Výsledek sjezdu hodnotím kladně. Přeji nově zvolenému prezidentovi, vice­prezidentovi a představenstvu hodně sil v boji za lepší české lékárenství. Je dobré, že se do představenstva dostali i kolegové z Mladých lékárníků. Já doufám, že nás čeká posilování pozice lékárníka v ­systému ­zdravotnictví, že konečně dosáhneme pozitivního vnímání naší profese laickou veřejností a podaří se znovuobnovit chuť absolventů pracovat ve veřejných lékárnách.


PharmDr. Ondřej PAVLÍČEK, Ph.D., MBA, Lékárna Nemocnice České Budějovice a. s.

Sjezd mě příjemně překvapil hojnou účastí. Jsem rád, že v rámci diskusí zaznívala většina názorů, se kterými šlo souhlasit, nebo věcně polemizovat. Poznal jsem mnoho nových, pozitivně naladěných lidí.

Složení nového představenstva se mi líbí. I když tím, že jsem se do něj dostal i já, cítím mírnou nervozitu z něčeho nového a odpovědnost za to, jak nám to půjde. Věřím, že budeme schopní jednat věcně. Diskuse s ministrem, zástupci SÚKL a pojišťoven dává tušit, že je na všech stranách vůle ke konstruktivním jednáním.

Modlím se, aby za čtyři roky nebylo na světě o dvacet ­zapálených optimistů méně.


PharmDr. Miroslav KOŠKA, Lékárna Dr. Max, Brno

Pokud aktivní a orientovaní členové ČLnK zvolili na úrovni OSL nejlepší možné delegáty, kteří poté na sjezdu zvolili z dlouhé řady kandidátů nejlepší možné členy PČLnK, pak volby teoreticky dopadly, jak nejlépe mohly. Realita bude samozřejmě odlišná. Jak moc, to ukáže čas. Nově zvolené představenstvo ČLnK je názorově značně různorodé, což je dobře. Budou se tak hájit zájmy lékárníků ze všech oblastí. ­Současně však věřím, že všichni členové PČLnK budou akceptovat odlišné názory svých kolegyň a kolegů, budou umět jednat napříč všemi postoji a zájmy, budou ochotni aktivně hledat společné cíle a tvořit kompromisy. A to vše na uzavřených zasedáních, z nichž vzejdou jasné, srozumitelné a především jednotné výstupy. V jednáních s veřejnou správou očekávám i nadále korektní slušné jednání bez mediálních excesů, podlože­né přesnými čísly a doplněné opět jednotnými požadavky a připomínkami.


Mgr. Ondřej BEDNAŘÍK, Lékárna U Řeky, Trutnov

Byl jsem velmi mile překvapen účastí ze všech okresů ČR. 216 delegátů naznačilo, že nám dění uvnitř Komory není lhostejné a že všichni mají zájem jej ovlivňovat. Sjezd jednoznačně odmítl řešení sporů uvnitř Komory žalobami a naopak podpořil sjednocující ideje členstva, po kterých se v poslední době stále volá.

Text usnesení je dlouhý, avšak ne úplně nereálný. Osobně jsem čekal, že některé body ohledně předvídatelnosti spoluúčasti pacientů projdou, ale většina rozhodla jinak. Také doufám, že požadavky delegátů na šetrnější hospodaření Komory nepovedou k útlumu nebo konci některých důležitých procesů uvnitř organizace.

Gratuluji všem členům nově zvoleného představenstva Komory, které však není tak úplně nové. Je dobře, že delegáti zvolili jak z osvědčených osobností minulého představenstva, tak z nováčků a mladých lékárníků. Nám ostatním nezbývá, než jim popřát pevné nervy a hodně ště stí a sil v nelehké práci při plnění letošního usnesení. A pokud to jen trochu půjde, přiložit také ruku k dílu.

Též bych rád poděkoval minulému prezidentovi za jeho ­odvedenou práci.


Mgr. Hana GRUNTOVÁ, BENU Lékárna, Ostrava

Přiznám se bez mučení, že jsem stihla zaznamenat jen, že prezidentem byl zvolen Aleš Krebs, z čehož mám radost. Tímto Aleše zdravím a přeju mu hodně úspěchů v nové roli... A já se jdu zase věn­ovat své nové roli čerstvé maminky. Takže se omlouvám za zcela nepřínosný příspěvek.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2019 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#