#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Abychom měli kam věšet obrazy


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 12, s. 4

Úvodník do prosincového čísla bývá specifický. Třeba tím, že ho píše prezident nebo viceprezident komory, ten ale za poslední tucet let vždy jen jednou, vždy po sjezdu, ve kterém byl zvolen. Výjimečně jej píše prezident bývalý, naposledy to bylo v roce 2007 a psal jej doktor Horáček jako ohlédnutí za velmi emotivním sjezdem. V  roli bývalého prezidenta na letošní předvánoční úvodník se ohlížím a hledám, jaké změny uplynulá dekáda přinesla.


PharmDr. Stanislav HAVLÍČEK

V roce 2008 jsem psal, že v redakci Časopisu českých lékárníků visí portrét Karla Havlíčka od Maxe Švabinského. Už to neplatí! Redakce tohoto časopisu totiž nemá ani vlastní místnost, natož stěnu na věšení obrazů. Ve stejném roce začal SÚKL provádět revize cen a my tenkrát odhadovali průměrnou roční ztrátu ­zisku zhruba 200 000 korun na lékárnu. Málokdo nám to tehdy věřil a ti, co věřili, doufali, že to nebude tolik. V tomtéž roce SÚKL oznámil spuštění úložiště eReceptů. Dalších deset let ­trvalo, než se z nich stala povinná realita.

O rok později, v roce 2009, se odehrálo na ministerstvu zdravotnictví personální zemětřesení. Na vlastní žádost odešel náměstek pro lékovou politiku a jeho úkoly převzala náměstkyně pro zdravotní péči. Následně byl odvolán ředitel odboru farmacie. O deset let později musím malinko upravit tehdejší text: léková politika je podmnožinou zdravotní péče a farmacie se na ministerstvu obejde bez vlastního odboru. První vlaštovku o protipadělkové směrnici přinesl rok 2010. Ale první vlaštovka nedělá jaro a první zpráva o chystané směrnici nedělá FMD. Tenkrát byl způsob kontroly distribuce léčiv stále otevřenou záležitostí a návrh, aby všechny články distribučního řetězce (zejména lékárny) online kontrolovaly a evidovaly každé balení léčivého přípravku, se setkal s výrazným nesouhlasem. Nebylo jasné, kdo vybuduje a bude provozovat celoevropskou informační síť, co bude obsahem ověření a hlášení a komu budou data sebraná v lékárnách patřit. Tehdejší nesouhlas lékárníků s online kontrolou každého balení se začal po roce 2011 měnit a Česká republika zůstala ­minimálně na půdě PGEU ve svém nesouhlasu téměř osamocena. Ostatní se nechali přesvědčit o výhodách a benefitech systému. O deset let později jsme trochu paradoxně na špici implementačních snah a „apoštolské“ země adorující před desítkou let systém ověřování léčiv (nyní zvaný FMD) rozčarovaně pozorují (třeba Francie z jedné jediné připojené lékárny) nezvedené dítě, kterému pomáhali přijít na svět. Po novém roce i u nás skončí „přechodné“ období bez sankcí, ale jinde v tomto čísle najdete gentlemantské ujištění ministra zdravotnictví, že k nám minimálně v příštím roce bude SÚKL milosrdný a „­konečné rozhodnutí lékárníka vydat léčivý přípravek i v případě hlášeného alertu nebude sankcionováno“.

Je ale pravděpodobné, že s námi FMD už zůstane. Nebude se opakovat osud arkustangenty. Pamatujete si ještě cenotvorbu z roku 2011? Vzorec 30* {0,25 * [ARCTG (CV/50 – 2,5) + 1,6]} pro výpočet odpočtu z regulačního poplatku se stal minulostí stejně jako regulační poplatky. Budu doufat, že po deseti letech, v roce 2021, už si na něj nikdo nevzpomene.

V roce 2012 (21. 12.) měl skončit svět. Neskončil! Jezdci z Apoka­lypsy tenkrát nevyjeli a svět se naopak zase o kousek zlepšil. Ale já se od té doby už dvakrát přesvědčil, že Smrt, Hlad a Epidemie pořád existují. Až budete číst tyto řádky, budu pravděpodobně vědět, jak vypadá Válka zblízka.

A budu si stejně jako mnozí tenkrát přát, aby svět ještě nekončil, aby se dál stávaly zázraky. Aby se lidi posunuli, začali si vážit toho, co mají, přestali závidět jiným a místo lásky k materiálním hodnotám začali mít znovu rádi jiné lidi. A taky sami sebe.

A taky si přeji, aby měli kde bydlet, aby měli domy se střechou a pevnými zdmi, na které mohou a chtějí věšet obrazy. A českému lékárenství přeji stejně jako v roce 2012 více souladu a řád. Řád, na kterém je možné stavět, budovat a růst.

A co vy? Kdybyste měli vybrat jednu jedinou věc, která by změ­nila české lékárenství, která by to byla? Co byste chtěli pro svou práci, kdyby to měla být jediná věc, která se může změnit? Napište mi to.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2019 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#