#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

První úhrada za konzultační činnost je na světě


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 12, s. 6-7

Po několika měsících složitého jednání se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) se zástupcům České lékárnické komory podařilo vyjednat zcela přelomový příspěvek pro konzultující lékárníky. Příspěvek bude určen pro absolventy garantovaného kurzu Poradenství a péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou a bude vyplácen od 1. ledna 2020 do 30. listopadu 2020.


PharmDr. Aleš Novosád

Příspěvek je vázán na pojištěnce VZP, kteří dosáhli minimálního věku 65 let a nechají se testovat v lékárnách lékárníkem, absolventem garantovaného kursu Poradenství a péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou. Lékárník na základě testování vystaví zprávu pro ošetřujícího praktického lékaře nebo specialistu a pacient se na základě vyšetření, diagnózy, popřípadě smyslu prevence může rozhodnout k nákupu pomůcek pro kognitivní tréning. Celková výše příspěvku je 500 Kč a dá se rozdělit mezi screening a nákup pomůcek. Pacient provede platbu v lékárně a na základě potvrzení o platbě požádá o proplacení zaplacené částky VZP.

Doporučení k proplacení může potvrdit pouze lékárník, který je absolvent výše uvedeného garantovaného kursu.

Příspěvek bude poskytnut po skončení screeningu, případně v době léčby uskutečněné na doporučení lékárníka z některého odborného pracoviště ze seznamu České lékárnické komory, který je uveřejněn ve veřejné části stránek www.lekarnici.cz.

Předpokládaná délka trvání screeningu a konzultace je 20 až 60 minut.

Každý pacient vyžaduje individuální přístup. U pacientů s podezřením na kognitivní poruchu nebo jiný problém s pamětí se doporučuje provést více než dva základní testy. Na základě individuálního přístupu se časové rozmezí konzultace bude lišit.

Celková výše příspěvku je kalkulována na hodinovou konzultaci a zároveň se předpokládá, že první půlhodině odpovídá 70 % celkové sumy. Maximální částka, kterou může pacient od VZP dostat proplacenu, je 500 Kč a pokud bude cena konzultace nižší, má pacient možnost využít v lékárně zbytek příspěvku na nákup procvičovacích sešitů k tréninku kognitivní paměti vydávané Českou alzheimerovskou společností.

Poukaz (voucher) na potvrzení o čerpání příspěvku, včetně způsobu vyplnění a dalších náležitostí, dodá Všeobecná zdravotní pojišťovna prostřednictvím České lékárnické komory všem absolventům GK v průběhu prosince.

Věřím, že se jedná o přelomový krok, který bude za pár let zcela standardem ve všech lékárnách, a zdravotní pojišťovny budou stále více podporovat konzultační činnost v lékárně.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2019 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#