#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel PharmDr. Miroslav Děták


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 12, s. 17

Se zármutkem oznamujeme, že dne 15. 11. 2019 ve věku 68 let náhle zemřel PharmDr. Miroslav Děták. Působil dlouhá léta jako vedoucí lékárník Nemocnice České Budějovice a během své profesní kariéry se podílel se i na činnosti České lékárnické komory a přípravě atestantů. Prosím věnujte mu tichou vzpomínku.

Za kolektiv Lékárny Nemocnice České Budějovice PharmDr. Ondřej Pavlíček, Ph.D., MBA


Nechtělo se mi té zprávě věřit, vždyť jsme spolu seděli před pár dny na večeři v jedné českobudějovické restauraci.

Mirek byl rodák z Hluboké nad Vltavou a pocházel z ­vážené ­lékárnické rodiny. Velký vliv na jeho rozhodnutí studovat ­farmacii měl jeho tatínek RNDr. Jaroslav Děták (1913–1987), odborný pracovník ILF v Praze.

Mirka jsem poprvé potkal ve vlaku při cestě do Bratislavy, kde jsme v roce 1969 začali studovat Farmaceutickou fakultu Univerzity Komenského. Od té doby a od tohoto okamžiku jsme byli celý čas v přátelském a kolegiálním kontaktu. Oba jsme si našli na fakultě manželky, nedlouho po ukončení studia jsme začali bydlet dokonce na stejném patře v jednom z domů českobudějovického sídliště, každému se narodily dvě děti a začali jsme všichni pracovat v českobudějovických lékárnách. Mirek pracoval zejména ve známé lékárně na Lannově třídě.

Přibližně ve stejný čas, v roce 1984, jsme oba přešli do tehdejšího KÚNZ. Já na LO KÚNZ a Mirek do ústavní (nemocniční) ­lékárny. V témže roce úspěšně vykonal rigorózní zkoušku, ­získal titul PharmDr. Specializaci z farmaceutické technologie získal v rámci dalšího vzdělávání v ILF Praha.

Později byl jmenován do funkce vedoucího lékárníka Ústavní lékárny Nemocnice České Budějovice a působil v této vedoucí funkci přes 30 let!

Mirek Děták byl respektovaný odborník v oboru technologie léčiv a zvláště českobudějovičtí a jihočeští lékárníci se na něho obraceli, když potřebovali odbornou radu. Byl také školitelem mladších kolegů, kteří se připravovali na atestace I. stupně z ­lékárenství a členem atestační komise. Absolvovali jsme společně mnoho porad, seminářů, konferencí a setkání lékárníků, později se Mirek zúčastňoval zejména akcí nemocničních lékárníků. I po roce 1990, kdy jsem já začal pracovat pro farmaceutické firmy, jsem se jako zástupce pro jižní Čechy s Mirkem Dětákem pracovně i soukromě potkával.

V roce 1998 jsme se rozhodli založit neformální spolek ­kolegů z různých oborů farmacie. Od té doby jsme se pravidelně 4–5krát do roka scházeli v dobrých českobudějovických restauracích a u chutného jídla a krásných vín diskutovali o životě, práci i všedních starostech. Bylo nás pět: RNDr. Ladislav Vaněk (zemřel v roce 2010), PharmDr. Vratislav Budín st., pan Stanislav Marek, RNDr. Jaroslav Špirk a PharmDr. Miroslav Děták. ­Bohužel jsme zůstali již jen tři.

Věnujte prosím kolegům tichou vzpomínku. Děkuji!

PharmDr. Vratislav Budín st.,

České Budějovice


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2019 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#