#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cena Pro bono humanum


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 12, s. 28

Galénova nadace podporuje, uznává a odměňuje excelenci vědecké inovace, která zlepšuje stav lidského zdraví. V současnosti se uděluje Galénova cena za nejlepší medicínskou technologii, biotechnologický přípravek a léčivý přípravek. Od roku 2007 se také oceňuje přínos osobností v podobě speciální ceny Pro bono humanum. Odměněným ji předával Elie Wiesel. Jde o vzdání pocty těm, kteří sloužili lidstvu jako celku, za jejich velký sociální a vědecký přínos v oblasti zdraví.

Rok 2007 – Pindaros Roy Vagelos, lékař, bývalý generální ředitel farmaceutické společnosti Merck, předseda představenstva společnosti Regeneron

Za program boje proti onchocerkóze (říční slepotě) a za historické rozhodnutí darovat léčivý přípravek Mectizan ­(ivermektin) více než 530 milionům lidí ve 34 zemích, aby se jím léčili „tak dlouho, jak je to nutné“.

Rok 2008 – Sheldon Jerome Segal a Po­pulation Council, embryolog a biochemik, bývalý předseda Rady pro populaci

Za vědecky podložené globální úsilí při podpoře reprodukčního zdraví a plánování rodiny.

Rok 2009 – Barry R. Bloom a Jeffrey, David Sachs, profesor Veřejného zdravotnictví na Harvardské univerzitě; ekonom, profesor Zdravotní politiky a managementu na Kolumbijské univerzitě

Za aplikaci poznatků základních biologických věd a ekonomiky na globální zdravotní problémy způsobem, který změnil život nejchudších lidí na světě.

Rok 2010 – William („Bill“) Jefferson ­Clinton a Philippe Douste-Blazy, 42. pre­zident Spojených států amerických, za­kladatel Clintonovy nadace zaměřené na boj s HIV/AIDS; francouzský lékař a politik, bývalý francouzský ministr zahraničí, zakládající předseda organizace UNITAID

Za vynikající úspěchy dosažené při poskytování léčby obyvatelstvu s nedostatečným přístupem ke zdravotním službám prostřednictvím iniciativy výše uvedené nadace a organizace UNITAID.

Rok 2011 – Paul Farmer, lékař a antropolog, hlavní stratég a spoluzakladatel organizace Partners in Health (PIH)

Za humanitární práci na Haiti a po celém světě, včetně pokroku dosaženého v boji proti infekčním chorobám, počítaje v to AIDS a TBC.

Rok 2012 – Francis Sellers Collins, ­lékař–genetik, ředitel National Institutes of Health (NIH) v USA

Za vedení projektu lidského genomu (jednalo se o mezinárodní vědecký výzkumný projekt, jehož hlavním cílem bylo zjištění sekvence párů chemických bází v DNA a zmapování zhruba 20 000–25 000 genů lidského genomu z fyzikálního i funkčního hlediska), který měl dopad na globální inovace léčiv.

Rok 2013 – Anthony („Tony“) StephenFauci, lékař–imunolog, ředitel National Institute of Allergy and Infectious Diseases (Národní institut pro alergie a infekční choroby)

Za přínos pro základní a klinický výzkum patogeneze a léčby imunitně zprostředkovaných a infekčních nemocí.

Rok 2014 – Bernard Kouchner, lékař, spoluzakladatelmezinárodní humanitární organizaceMédecins Sans Frontières, bývalý francouzský ministr zahraničních a evropských záležitostí

Za roli při založení organizace Lékaři bez hranic a za terénní práci, rozvíjející moderní pojetí univerzálnosti humanitární činnosti.

Rok 2015 – Mary-Claire Kingová, profesorka genomiky a lékařské genetiky, Washingtonská univerzita

Za práce – identifikování genů karcinomu prsu, prvním byl gen BRCA1, zodpovědný za zděděnou náchylnost k tomuto onemocnění; a prokázání, že genomy lidí a šimpanzů jsou z 99% identické; a použití genetického sekvenování ve forenzní praxi za účelem identifikace obětí.

Rok 2016 – Paula Schwartz Apsellová, výkonná producentka NOVA (služba veřejnoprávního vysílání)

Za proměnu velké vědy na lidský příběh, který ukazuje, že vědecká gramotnost je první obrannou linií společnosti proti ničivým silám strachu a nevědomosti. Čtyři desetiletí se zabývala problematikou vědy, veřejného zdraví a výzkumem a vývojem léčiv.

Rok 2017 – James („Jimmy“) Earl Carter, 39. prezident Spojených států ­amerických, spoluzakladatel společnosti The Carter Center (1982) – mottem ­centraje vedení míru, boj proti ­nemocem, budování naděje

Za to, že onchocerkóza (říční slepota) byla eliminována ve čtyřech ze šesti latinskoamerických zemí, v nichž byla endemicky rozšířena, a že se zastavil přenos nemoci na několika místech v Africe, kde se vy­skytuje více než 99 % celosvětových případů.

Rok 2018 – Bill & Melinda Gates, Nadace Billaa Melindy Gatesových

Jako uznání spoluzakladatelům nadace za jejich mimořádnou práci, která podporuje vědeckou a technologickou inovaci s cílemzlepšit život nejchudších lidí na světě. Za podporu bezprecedentního pokroku v globálním zdraví, snižování chudoby a veřejného vzdělávání v USA.

Dne 14. června 2018 oznámila Galénova nadace, že dochází k přejmenování Galé­novy ceny Pro bono humanum na Roy Vagelosovu cenu Pro Bono Humanum Award (v podtitulu se uvádí „za ­globální zdravotní spravedlnost“) na počest Dr. Roye Vagelose, který působil ve funkci předsedy Výboru po udělování Galénovy ceny v USA.

Rok 2019 – James („Jim“) Harris Simons a Marilyn Havrys Simons, matematik, manažér hedgeových fondů se stanou laureáty ceny Roy Vagelos Pro Bono ­Humanum za rok 2019.

Uznávajíce jejich proaktivní podporu základního vědeckého výzkumu prováděného ve snaze porozumět jevům našeho světa, často včetně výzkumu vědců v raných fázích jejich kariéry, nový model financování spolupráce umožňující průlomové průzkumy a snahy inspirovat nové a současné filantropy, aby věnovali část své filantropie základní vědě.

Literatura u autora.

Doc. RNDr. Jozef Kolář, CSc.

Ústav aplikované farmacie,

Farmaceutická fakulta VFU Brno


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2019 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#