#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stalo se v listopadu


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 12, s. 13

1.–2. Snad všichni čeští lékárníci si všimli, že v těchto dnech proběhl v Benešově volební XXIX. sjezd ČLnK, který zvolil nového prezidenta, viceprezidenta i představenstvo.

3. Benu je od listopadu majitelem deseti lékáren sítě Fajn v Moravskoslezském, Olomouckém, Středočeském kraji a v Praze.

4. Německá farmaceutická skupina Stada Arzneimittel kupuje společnost Walmark, lídra v oblasti volně prodejných výrobků pro péči o zdraví ve střední Evropě. Známého tuzemského producenta doplňků stravy převezme od společnosti Mid Europa Partners, která Walmark vlastnila od roku 2015.

5. Vakcín proti chřipce je v lékárnách, ordinacích praktických lékařů i očkovacích centrech v Plzeňském kraji i jinde nedostatek. SÚKL vysvětlil výpadek očkovací látky Vaxigrip Tetra kapacitními a distribučními důvody. Nedostatek vakcíny paradoxně přispěl ke zvýšení zájmu o očkování.

6. Vyšla ve Sbírce zákonů nová vyhláška o zkouškách lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a o změně vyhlášky č. 188/2009 Sb., o atestační zkoušce, závěrečné zkoušce certifikovaného kurzu a o postupu ověření znalosti českého jazyka pohovorem lékařů, zubních lékařů a farmaceutů (o zkouškách lékařů, zubních lékařů a farmaceutů), ve znění vyhlášky č. 118/2018 Sb.

7. Vystoupilo několik členů Komory v pořadu Máte slovo (ČT1). Pokusilo se vyjádřit svůj názor na to, proč dochází v Čechách k výpadkům léků. Přítomen byl i prezident Komory Aleš Krebs, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ředitelka SÚKL Irena Storová.

11. Poprvé řádně zasedalo nové představenstvo Komory. Představily se pracovnice sekretariátu a členové PČLnK sdělili priority pro své působení v PČLnK. Atmosféra byla dělná.

11. Nově založená Komora farmaceutických asistentů oznámila na tiskové konferenci svůj vznik a záměry. Její předsedkyně Alena Šindelářová chce spolupracovat s ČLnK a věří, že do nově vzniklé organizace se přihlásí co nejvíce členů.

12. V Česku byly obnoveny dodávky vakcíny proti chřipce ­Influvac Tetra. Po několikatýdenním výpadku, kdy vakcína ­chyběla, už bude nyní opět k dispozici například v lékárnách nebo ordinacích.

13. Spolek farmaceutů v Praze uspořádal v Lékařském domě přednášku na téma Očkování a roztroušená skleróza. Vitamin D jako imunoregulátor. Očkování – mýty a fakta.

13. Poslanec Martin Kupka (ODS) interpeloval ministra zdravotnictví ve věci podpory malých lékáren. Ministr Vojtěch se vyjádřil, že chce v příštím roce v rámci Cenového předpisu rozdělit obchodní přirážku a zavést dispenzační taxu.

14. V lékárně Na Bulovce (Praha 8) byly zachyceny falešné recepty na Fentalis a ve znojemské lékárně falešný recept na Duac.

15. Ve věku 68 let náhle zemřel PharmDr. Miroslav Děták. Působil dlouhá léta jako vedoucí lékárník Nemocnice České Budějovice a během své profesní kariéry se podílel se i na činnosti České lékárnické komory a přípravě atestantů.

15.–17. Problematice léčení plicních nemocí byl věnován Kongres nemocničních lékárníků, který se letos nekonal v tradičním Brně, ale v Olomouci.

16. Právní moci nabylo rozhodnutí SÚKL zrušit povolení k distribuci společnosti ND pharma.cz s. r. o., která měla pozastavenou distribuční činnost z důvodu nesplnění podmínek uvedených v povolení k distribuci léčivých přípravků a závažného porušení zákona o léčivech.

18. Spolek studentů farmacie pořádal soft-skill trénink na téma Jak se zbavit prokrastinace.

19. V Lékařském domě v Sokolské ulici se představil Antibiotický týden, s projevem vystoupil i prezident ČLnK Aleš Krebs, který zdůraznil edukativní význam lékárníků pro správné užívání antibiotik.

22. Vychází další díl Lékárnických kapek, newsletteru pro veřejnost, tentokrát věnovaný především antibiotikům a jejich použití.

22.–23. Sympozium klinické farmacie René Macha proběhlo na zámku v Mikulově. Po atraktivním odborném programu po­kračovali účastníci v seznamování a debatování ve Valtickém sklepení.

24. Nový prezident Krebs diskutoval v Otázkách V. Mo­rav­ce, podle údajů České televize ho vidělo zhruba 400 tisíc diváků.

25. Skončila lhůta, do které bylo možno posílat žádosti do programu bonifikace pro poskytovatele lékárenské péče v nedostupných oblastech.

26. Jednání představenstva krátce navštívil ministr zdravotnictví, tato historická událost se stala v dějinách ČLnK teprve podruhé a snad svědčí o tom, že se mezi lékárníky a státní správou blýská na lepší časy.

27. Představenstvo ČLnK vyhlašuje konání XXX. sjezdu delegátů ČLnK v termínu 13.–14. 11. 2020, kde jinde, než v Benešově.

27. Nemocnice Pardubického kraje má nově samostatné oddělení klinické farmacie. Vede ho Mgr. Johana Hušková.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2019 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#