#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ze života právníka v komoře – díl devátý, listopad 2019


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 12, s. 5-6

Nový rok je za dveřmi, ale ten lékárnický už je za námi od začátku listopadu. Nutně se počítá od sjezdu delegátů. Píše se tedy rok 29 a pomalu se blíží Kristova léta. Komoru k nim dovedou představenstvo a prezident s viceprezidentem, kteří byli zvoleni před necelými dvěma měsíci a kteří to budou mít těžké. Budou se pokoušet něco prosadit a budou se muset mnohému bránit. To i ono je na jiné články. Už listopad naznačil, že toho bude dost. A to vidím jen úzce vymezený díl.


Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK

Přemítaje, co November přinesl nejvýznamnějšího, bez většího rozmýšlení padá volba na ujednání, kterého nový vedoucí tandem komory dosáhl ohledně FMD. Ještě před pár týdny nemyslitelná dohoda, že lékárníci budou muset od 1. 1. 2020 sice vše, s důrazem na to „vše“, ověřovat, ale také budou moci vše vydávat namísto ukládání do karantény. Obrovská úleva pro ­lékárníky, a hlavně pro pacienty, jimž tak neubydou ­další léky na již tak dost zdecimovaném poli těch dostupných. ­„Vydávat vše“ je třeba brát s určitou rezervou. Zcela zjevně ­podezřelé balení vydat samozřejmě nepůjde. Ne že by se taková v ­českých lékárnách vyskytovala, ale je třeba na to takto ­upozornit, aby nedošlo k nesprávnému pochopení toho, co se ohledně FMD dohodlo.

O sjezdu se toho píše dost jinde. Má práce na něm byla ­standardní, představení změn stavovských předpisů a právní podpora orgánů sjezdu. Jeden moment ale nemohu nezmínit. Volby nového představenstva po prvním a druhém kole zdály se být ve slepé uličce. V prvním kole zvoleno 10 nových členů z 20, k nimž ve druhém kole přibyla jen jedna další členka. Těžký okamžik, jenž loučícího se, jednou nohou již nakročeného v říši Bezpovinností a večerem již lehounce poznamenaného, ale stále ještě prezidenta, Dr. Chudobu přiměl k jednomu z nejpůvab­nějších vystoupení, které jsem s ním zažil. Promluvit do duše se tomu říká. Delegáti si slova zkušeného odšpuntovače vzali k srdci a v dalších kolech navolili kompletní představenstvo. To se stihlo sejít třikrát ještě v Benešově a pak ještě dvakrát, už na řádných jednáních v průběhu listopadu. Dělily se úkoly, ­tvořily pracovní skupiny a přitom se vyřizovala běžná agenda, které je jedno, že jsou noví.

Na louce legislativy (odpusťte tu louku, ale polí už bylo dost) vykvetlo mnoho rozmanitého kvítí. Obdrželi jsme vypořádání připomínek k zákonu o zdravotnických prostředcích a současně jsme podali návrh na rozšíření skupin rizikových prostředků, které by měly být vydávány jen na poukaz. Připomínkovali jsme návrh nové předepisovací vyhlášky o veterinárních léčivých přípravcích. Ta znovu připomněla, že od roku 2022 začne být účinné nové nařízení EU o veterinárních léčivých přípravcích, které si zřejmě vyžádá úplné vyvedení těchto léků ze zákona o léčivech. Stále urgujeme projednání naší novely komorového zákona u MZd. Dostali jsme k připomínkám nový návrh zákona o elektronickém zdravotnictví. Podali jsme připomínky k novele vyhlášky o správné lékárenské praxi. Další připomínky k návrhu cenového předpisu o regulaci cen léčivých přípravků, v němž jsou některé příjemné změny (možnost uplatnit obchodní přirážku u složek IPLP, zahrnutí i pomocných komponent do výpočtu taxy laborum) a nejsou námi opakované návrhy (vyjmutí z regulace přípravků, které si platí pacient sám, zastropování distribuční přirážky, nebo navýšení přirážky o absolutní částku z důvodu ověřování pravosti). Stihli jsme se vyjádřit i k novému cenovému předpisu o regulaci cen IPLP s léčebným konopím. Inu, kdo jednou ke konopí přičichl, ví, že si žádá zvláštního zacházení. Další sada norem je nachystána na prosinec. Budeme připomínkovat návrh zákona o návykových látkách. Chystá se eRecept s modrým pruhem. A netrpělivě čekáme zejména na novou předepisovací vyhlášku a na novelu již zmíněné vyhlášky o správné lékárenské praxi. Zřejmě nejviditelnější změnou budou jednopoložkové recepty, eRecepty i lRecepty (= listinný recept). Plánovaně od 1. 1. 2020. Nebýt nešťastných identifikátorů v sms, šlo by o vítanou změnu. Sms se tak stanou ještě významnějším tématem k řešení. Využití jednoho identifikátoru kteréhokoliv platného a dosud nevydaného eReceptu pro otevření všech platných a dosud nevydaných eReceptů prý brání ochrana osobních údajů. A nám se přitom zdá, že lékárníci, kteří si běžně na mobilech pacientů čtou jejich soukromou korespondenci, hledaje v ní poschovávané identifikátory, narušují soukromí pacientů mnohem více, než kdyby se jim po zadání jednoho identifikátoru zpřístupnily všechny eR pacienta.

S posledním listopadovým dnem jsme se loučili s životem bez lékového záznamu. On tedy začne naplno fungovat až v červnu 2020, ale už nyní si pacienti mohou vyzkoušet, co obnáší režim opt-out a že si mohou zkusit, a to i opakovaně, vyskočit out a vrátit se in. Digitalizace lReceptů, honorovaná 12 korunami včetně DPH, dá ale lékárnám zbohatnout až od ledna.

Bylo toho mnohem víc, co se prohnalo mou právní komorovou agendou. Už jsem pochopil, že nedůvtipně nechápu, jak by mohla někoho nebavit. Empírie mne poučila, že nebaví, takže vás tím nebudu otravovat. Už se ale těším, co přinese prosinec. Hlavně jeho posledních osm dní si užijte radost ze života a svých blízkých.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2019 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#