#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zeptali jsme se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 12, s. 10-11

Věříte, že se v příštím roce splní některý ze slibů ministra a lékárníkům bude líp? Která změna v lékárenství by vám udělala největší radost?


PharmDr. Nina ŠVÉDOVÁ, Lékárna Dr. Max, Brno

V úvodu bych chtěla poděkovat za příležitost podílet se v letošním roce na obsahu našeho časopisu. Mě samotnou nutilo psaní k zamyšlení nad aktuálními otázkami a k formulaci jasných stanovisek. Snad i vás naše příspěvky ponoukly k zamyšlení, nebo alespoň pobavily.

Lékárenství je v posledních letech docela dynamický obor. Jsou na nás kladeny stále větší požadavky, vyvíjí se způsob expedice. Bylo by jednoduché podlehnout představě, že nástrahy moderní doby překonáváme ze všech oborů jen my sami a že nám někdo musí podat pomocnou ruku. Naště stí je poslední dobou vidět zájem ze strany ministerstva diskutovat o naší situaci, a oproti dřívějším zkušenostem je to příjemné překvapení.

Ráda bych, aby se změnil přístup nás lékárníků. Abychom brali změny ne jako překážky ve výkonu naší profese, ale jako příležitost prosadit naše povolání jako nezbytné v primární zdravotní péči.

Všem kolegům bych chtěla popřát mnoho sil do nového roku, abychom se mohli dalších úkolů, které nás čekají, zhostit s elánem a nadějí, že pokud budeme své povolání vykonávat pořádně, ocení nás nejen pan ministr, ale především naši pacienti.


PharmDr. Lukáš MALÝ, Valdštejnská lékárna, Frýdlant v Čechách

Aktuálně si vybavuji slib k FMD, že by se neměly pokuty rozdávat hned od začátku roku. Snad to tak opravdu bude. Uvidíme, jestli se podaří vymyslet, jak zlepšit přístup do CÚeR, když budou nově recepty obsahovat pouze 1 položku. A největší radost by mi přinesla změna systému doplatků a ty byly ve všech lékárnách stejné.


Mgr. Josef NEJEDLÝ, Pilulka Lékárna, Břeclav

Blíží se nám Vánoce, kdo z vás věří na Ježíška?

Co by mi v lékárenství udělalo největší radost? Kdyby konečně zvítězil zdravý rozum. Možnost otevřené a rovnocenné komunikace ve všech segmentech lékárenství. Prosazování společných zájmů ve prospěch pacientů.


PharmDr. Ondřej PAVLÍČEK, Ph.D., MBA, Lékárna Nemocnice České Budějovice a. s.

Nechám se příjemně překvapit, co se mu podaří. Mně osobně by nejvíc potěšilo zlepšení dostupnosti léčiv, to ale není zrovna skromné očekávání.


Mgr. Hana GRUNTOVÁ, BENU Lékárna, Ostrava

Mně by udělalo největší radost, kdyby šly léky normálně objednávat a neměly neustále výpadky. A kdyby na ty léky byly všude stejné doplatky. Tohle sice ministr nesliboval, ale obávám se, že dokud to někdo neprosadí, lékárníkům skutečně dobře nebude. Protože pořád budou ti, co vybírají plný státem schválený doplatek, u pacientů za zloděje. A to se pak člověk nemůže cítit dobře. Stejné doplatky by znamenaly posun z byznysu zpět ke zdra­vot­ním službám.


PharmDr. Jiří GREGOR, Farmaceut Tkáňové ústředny FN Hradec Králové

První otázku vnímám jako zábavně silvestrovskou. Z mnoha citátů na téma plnění slibů, bych vybral třeba ten od Jonathana Swifta: „Sliby a jízdní řády jsou k tomu, aby se nedodržovaly.“ Víru ve sliby politiků považuji za luxus, který si nemohu dovolit.

A kdy bude líp? Možná až zase vyměníme zpátky nemehla za politiky.

V odpověď na druhou otázku si dovolím parafrázovat český název bondovky – Jedna změna nestačí. Jako pěkný začátek by snad mohla být transparentní cenotvorba, aby každý pacient věděl, kolik doplácí za léky a proč. Také by nebylo špatné, kdybych měl jako pacient léky za stejných finančních podmínek, bez ohledu na to, do které lékárny zrovna zajdu, když už se na to skládáme všichni ze společné „zdravotní“ kasy.

V bilancování ke konci roku si dovolím popřát členům představenstva Komory, prezidentovi, viceprezidentovi, šéfredaktorovi časopisu, právníkům, sekretariátu, členům revizní komise a čestné rady a v neposlední řadě i členům Komory, ať si zachováme psychické zdraví a v symbolické rovině ať zabráníme nekontrolovanému úniku stolice z rekta i v roce 2020.


Mgr. Ondřej BEDNAŘÍK, Lékárna U Řeky, Trutnov

Ministři přicházejí a odcházejí, lékárenství zůstává. Jestli BUDE LÍP, záleží hlavně na nás samotných. Jak se dokážeme společně dohodnout napříč segmenty, podporovat naši Komoru v důležitých momentech a hlavně pracovat vždy ve prospěch pacienta.

Pokud se pustím do roviny přání, pak bych velice ocenil změnu financování naší péče ve smyslu důstojné dispenzační taxy a narovnání doplatkové politiky. Též státní správa by pozitivní propagaci nejvzdělanějších odborníků na léčiva mohla věnovat více úsilí.

No nic, zkusím napsat Ježíškovi…


PharmDr. Miroslav KOŠKA, Lékárna Dr. Max, Brno

Lékárníkům bude líp... Až bude spolehlivě komplexně fungovat Centrální úložistě eRp. Až budou mít všechna balení léčivých přípravků na vhodném místě 2D kód kvůli FMD a ten bude správně nahrán do patřičného úložiště. Až se spustí lékový záznam pacienta, bude plně využíván a bude mít všechny funkcionality. Až se začne více diskutovat na téma nevyužitého potenciálu lékárníků v systému zdravotnictví a hledat cesty k jeho uplatnění (screeningy, poradenství, konzultace atd.). Až budeme mít výkony s náležitým oceněním. Až se začne více mluvit o naší odbornosti. Až... až... Není zřejmě v silách pana ministra všechno tohle zajistit. Budu spokojený, pokud členové nového PČLnK budou i nadále sebevědomým, přesto korektním a slušným způsobem komunikovat se všemi institucemi a hájit naši důležitou profesi. Těším se na lékový záznam pacienta jako na první z jistě několika dalších kroků, jak se více podílet na bezpečné terapii pacientů.


Mgr. Marcel PANDADIS, Lékárna Uherskohradišťské nemocnice a. s.

Ano, věřím, že splní většinu slibů, které ministr dal lékárníkům.

Není ovšem jasné, zdali to pro lékárníky bude výrazné zlepšení. Čas ukáže.

Některé jsou již realizovány, jako podpora malých lékáren v odlehlých obcích, platby za službu 24/7, to se však týká malého počtu lékáren a podpora není závratná.

Připravovaná změna Zákona o léčivech – zavedení elektronického receptu na OPL je cesta správným směrem, pokud by byla provázena odstraněním povinnosti písemné evidence OPL, bylo by to skvělé.

Každopádně ne každá změna je bezbolestná, o čemž se můžeme aktuálně přesvědčit v souvislosti se změnou kategorizace zdravotnických prostředků a se zavedením číselníku ZP vytvořeným SUKLem.

Osobně bych uvítal větší podíl výkonové platby za služby farmaceuta, ať již za konzultační činnost, přípravu léčiv a cytostatik či konziliární činnost klinického farmaceuta.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2019 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#