#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 12, s. 30

Coix lacryma-jobi L. – slzovka obecná(Poaceae – lipnicovité)


Jednoletá jednodomá tropická bylina, dorůstající do výšky 2 metrů. Plodem je vejčitá, asi 5 mm dlouhá obilka. Původní je v jihovýchodní Asii a Malajsii, odkud se rozšířilo její pěstování do Číny, Indie, Brazílie, jižních států USA a tropické Afriky. V ČR lze rostlinu pěstovat ve studeném skleníku nebo volně jako ozdobnou travinu.

Synonyma: Coix chinensis, Coix lacryma, Coix ma-yuen.

Obecný název: Jobovy slzy (čes.), Job‘s Tears (angl.), Wu-tchan (čín.).

Sbíraná část: herba, radix, semen.

Droga: Coicis semen

Obsahové látky: v semeni indolové alkaloidy koixol, koixspirolaktam A,B,C a koixlaktam, diester nenasycených mastných kyselin (C16 a C18) koixenolid, steroly β-sitosterol, stigmasterol, kampesterol a jejich estery, polysacharidy koixany A, B a C, 7 % tuku, 18 % bílkovin, v jejichž molekulách se vyskytují aminokyseliny arginin, leucin, lyzin a tyrozin, 50 % škrobu, vitaminy skupiny B, triterpenoidy, flavonoidy kvercetin, naringenin, jejich deriváty a další fenolické látky.

Účinky a použití: slzovka je pěstována jako pícnina, ­semena v potravinářství slouží k výrobě mouky, cukrovinek i jako náhrada prosa. V lidové medicíně jsou semena využívána při zánětech, včetně močových cest a snížené tvorbě moči, nádorech GIT, diabetu, beri-beri, otocích plic a kloubů i proti střevním parazitům. V tradiční čínské medicíně (TČM) je uváděn tropizmus ke dráze sleziny, plic a ledvin, přičemž droga posiluje slezinu a doplňuje plíce, pročišťuje horkost, vylučuje vlhkost a odstraňuje hnis. Aplikována je při snížené tvorbě moči a vodě na plicích, plicních abscesech a bronchitidě, vředech ve střevech, průjmech, revmatizmu, vodnatých otocích kloubů a šlach. Alkoholický nápoj získaný kvašením semen se doporučuje při revmatizmu.

Odborné studie

Antidiabetické účinky. U diabetických myší zesiluje koixol sekreci inzulínu, přirozeně stimulovanou glukózou a zlepšuje glukózovou toleranci i glykemii na lačno. U potkanů s diabetem II ­vyvolaným streptozotocinem, zlepšuje polysacharid koixan inzulínovou rezistenci, pravděpodobně zvýšením aktivity glukokinázy.

Antioxidační účinky. Fenolické látky vykazují silné zhášení volných radikálů. Cytotoxické účinky a apoptóza. Vodný extrakt ze semen, vyvolává apoptózu (řízený zánik buňky) v bu­něčné linii hepatocelulárního karcinomu HepG2, aktivací exprese kaspázy-8, která je součástí apoptické kaskády. Izolované polysacharidy snižují mitochondriální membránový potenciál a vyvolávají apoptózu zprostředkovanou kaspázou-3 a -9.

Centrálně myorelaxační aktivita. Izolovaný koixol vykazuje centrálně myorelaxační a antikonvulzivní účinky. Aktivace makrofágů. Nebílkovinné frakce ze semen aktivují makrofágy prostřednictvím oxidu dusnatého NO. Kancerostatické účinky. Baze koixspirolaktam A, B, C a koixlaktam inhibují buněčné linie karcinomu plic A549 a kolorektálního karcinomu HT29.

Metabolizmus lipidů. Vodné extrakty ze semen snižují sérovou hladinu LDL-cholesterolu a triacylglycerolů, ale zvyšují hladinu HDL-cholesterolu.

Účinky na dýchací cesty. Izolovaný alkaloid koixol inhibuje přímým účinkem na epitelové buňky dýchacích cest expresi mucinového genu MUC5AC a tím i vznik a sekreci mucinu.

Účinky na pohlavní orgány. U krys, kterým byla odstraněna hypofýza, zesiluje koixol odezvu na podávaný FSH (folikuly stimulující hormon), kterou je zvětšování hmotnosti vaječníků i počtu vajíček. Metanolový extrakt z povrchových vrstev semene snižuje produkci testosteronu ve varlatech potkanů.


Léčba hadího uštknutí. Alkoholický extrakt z kořene rostliny inhibuje aktivitu fosfolipázy A2, která je součástí jedu kobry indické. Dostupnost drogy. K dispozici je droga i přípravky.

Dávkování: podle TČM 3x denně 2–4 g prášku z do zlatova upražených semen ve formě pasty nebo kapslí.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství (potencionální abortivum) a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: indukce nebo inhibice CYP.

Hlavní zdroje: AISLP, BioLib, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor, Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet, Wendys.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Francisco Manuel Blanco (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2019 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#