#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékárníci Do Morku Kosti


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 12, s. 16

Lékárníci Do Morku Kosti je akce, kterou jsme u nás v lékárně uspořádali 1. října 2019. Cílem bylo informovat a zvýšit povědomí o registru dárců kostní dřeně. Původně jsme s kolegy chtěli „jen vstoupit“ do registru dárců kostní dřeně.

Postupem času nás napadlo uspořádat větší akci, a to přímo v lékárně tak, abychom přivedli co nejvíce potencionálních dárců. V nemocnici T. G. M. Hodonín jsem oslovil staniční sestru pracoviště ­hematologie a transfuzní služby, které patří mezi ­jedno z náběrových center Českého národního registru ­kostní dřeně. Byl jsem mile překvapen, jak snadno a rychle jsme domluvili termín. Zbytek už byl na nás. Nechali jsme vytvořit informační ­letáky s logem, založili jsme facebookovou strán­ku, oslovili jsme spoustu organizací pro podporu šíření dané události. Vyšel také rozhovor s námi v místních novinách.

Zájem o akci byl veliký a její upoutávky se na sociálních ­sítích ­velice rychle šířily. Nejúspěšnější příspěvek vidělo přes ­deset ­tisíc lidí. Hodně zájemců mě ­kontaktovalo již před samotnou akcí. ­Bohužel jsem zjistil po krátkém rozhovoru, že by přes vstupní kritéria neprošli. Vstup do ­re­gistru je omezen věkem (18–35 let), mi­nimální váhou (nad 50 kg), dobrým zdra­votním stavem (žádná chronická me­dikace). Dárce by také neměl mít ve své historii prodělaná závažnější onemoc­nění.

Celá akce proběhla mezi druhou a šestou odpoledne. Z nemocnice k nám do lé­kár­ny dorazily sestra s lékařkou, které prováděly odběr vzorků krve. Pro tyto účely nám ­velmi dobře posloužil ­diskrétní box. Jako „propustka“ k odběru ­sloužilo vyplnění krátkého dotazníku. Dorazilo celkem dvacet zájemců. Což se na první pohled zdá jako malé číslo, ale jak už jsem psal výše, kritéria jsou přísná. Jako vzorek je po dohodě s registrem možné odebírat nejenom krev, ale i vzorky slin, což by mohl provádět i lékárník (případně laborant) v lékárně, a akce by tak mohla trvat i delší dobu než u nás. O téhle ­va­rian­tě přemýšlím do budoucna.

Nechci se rozepisovat o způsobech odběru kostní dřeně, ani o registru samotném. Velice přehledné informace naleznete na oficiálních stránkách Českého ­národního registru dárců dřeně: http://www.kostnidren.cz/registr/. Doporučuji ­zhlédnout krátké video, ­které naleznete právě na těchto ­stránkách. ­Informace se dozvíte také v každém náborovém centru. Obvykle je to hematologické a transfúzní oddělení konkrétní nemocnice.

Celou akci hodnotím velice pozitivně. Jednak jsme podpořili dobrou věc, ale také zviditelnili naši lékárnu, respektive lékárníky samotné.

Pokud by měl kdokoliv z vás zájem o uspořádání podobné akce, neváhejte nás kontaktovat. Vytvořené logo a facebooková stránka je také k dispozici. Stránku dohledáte na www.facebook.com/lekarnicidomorkukosti nebo přes stránku naší lékárny: www.facebook.com/DzHodonin, kde naleznete jednotlivé příspěvky.

Mgr. Tomáš Marcinek,

Lékárna Dům zdraví, Hodonín


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2019 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#