#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Právní poradna


Autoři: Mgr. MUDr. Maršík Jaroslav
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 1, s. 30
Kategorie: Právní poradna

Může lékárník nebo farmaceutický asistent upravovat vakcíny v očkovacích centrech?

V souvislosti s nedostatkem personálu, který by měl zajišťovat očkování ve zdravotnických zařízeních stálých i provizorně zřízených jako očkovací centra, vzniká otázka, jestli může lékárník nebo farmaceutický asistent využít svých kompetencí i v těchto zařízeních, které nejsou lékárnami.

Za současné právní úpravy do kompetence lékárníka nebo farmaceutického asistenta nespadá samotná aplikace vakcíny. K čemu ale oba kompetentní jsou, je úprava vakcíny před aplikací (popřípadě administrativa spojená s vakcinací):

Podle § 5 odst. 4 písm. a) zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, se úpravou léčivých přípravků rozumí takový postup, který je prováděn mj. u léčivých přípravků podléhajících registraci před jejich použitím při poskytování zdravotních služeb.

Podle § 79 odst. 10 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, jsou úpravu léčivých přípravků oprávněni provádět zdravotničtí pracovníci pověření poskytovatelem zdravotních služeb při poskytování zdravotních služeb.

Zákon blíže nijak nevymezuje okruh zdravotnických pracovníků, kteří mohou u poskytovatele zdravotních služeb úpravu před použitím léčivého přípravku provádět. To znamená, že úpravu může provádět jakýkoliv zdravotnický pracovník, který je k provozovateli v pracovněprávním vztahu a který k tomu má zákonnou kompetenci.

Podle § 10 odst. 2 zákona č. 95/2004 Sb. může farmaceut samostatně vykonávat činnosti, které jsou poskytováním lékárenské péče.

Podle § 5 odst. 2 písm. i) zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, lékárenská péče zahrnuje mj. úpravu léčiv.

Podle § 19 odst. 2 zákona č. 96/2004 Sb. se za výkon povolání farmaceutického asistenta považují odborné činnosti spojené zejména s přípravou, výdejem, kontrolou a uchováváním léčiv a zdravotnických prostředků. Je-li farmaceutický asistent oprávněn provádět přípravu léčiv, pak je tím spíše oprávněn i k jejich úpravě, neboť jde o činnost méně náročnou, než je příprava léčiv, což přímo vyplývá z § 3 odst. 8 písm. d) vyhlášky č. 84/2008 Sb., o správné lékárenské praxi.

Z výše uvedeného vyplývá, že lékárníci a farmaceutičtí asistenti mohou vypomáhat v očkovacích centrech při úpravě vakcín před aplikací a při dalších i nekvalifikovaných činnostech. Protože jde o výkon práce obdobný výkonu práce ve stálém pracovním poměru v lékárně, měl by k této výpomoci vždy dát souhlas kmenový zaměstnavatel. Výpomoc by měla být vždy vykonávána ve formě pracovního poměru nebo na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti).

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík

právní poradce

Česká lékárnická komora


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2021 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#