#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ze života právníka v Komoře – díl dvacátý první, uklízecí


Autoři: Mgr. MUDr. Maršík Jaroslav
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 1, s. 5

Souhrn

Prosincem skončil rok, na který jsme v lednu nebyli připraveni. Pandemie zasáhla život každého z nás. Nebudu zdržovat hodnocením, je ho i tak všude dost. Postupně se měnila témata, která nás zaměstnávala. Od původního strachu z neznámé nákazy, přes nedostatek roušek, problémy s testováním a vyčerpávající se kapacity nemocnic, k letnímu zklidnění a podzimnímu vzedmutí, až po s nadějí vyhlížené očkování. Vše provázeno uzavíráním provozoven, distanční výukou, utlumením sportovních a volnočasových aktivit, omezením lidského setkávání, vážnými zdravotními následky i smrtí bližních. Ale také solidaritou, obětavostí, lidskostí. Společnost dosud svázaná hypertrofovaným množstvím pravidel, směrnic, předpisů dokázala zařídit rychle a dobře věci, které by dříve nebyly možné. Pokud už nic jiného, přál bych si, aby nám alespoň toto zůstalo i do budoucna – schopnost nehledat právo ve slovíčkách, ale v tom, co je potřebné a správné.

Dost ale filozofování. V prosinci už bylo jasné, že po jarním zrušení seminářů o aktuální legislativě pro lékárníky se nebudou konat ani ty podzimní. S výjimkou pražského a pardubického, které se stihly ještě v září. Nezbylo, než je ve dvou prosincových večerech nahradit webináři. Technika neselhala a účastníkům ještě znovu děkuji za zájem i následnou online diskuzi. Záznamy jsou k dispozici na webu Komory i s testovými otázkami.


Z Ministerstva zdravotnictví přišlo vypořádání připomínek k zá­konu o elektronizaci zdravotnictví. Naše připomínka k rychlejšímu zápisu změn příslušnosti pojištěnce ke zdravotní pojišťovně akceptována nebyla. Jinak je ale tento zákon nepochybně dobrým počinem a bude škoda, pokud se nepodaří jej v tomto volebním období schválit, což podle některých vyjádření hrozí.

Metodická tabulka k preskripci, která vyšla i jako ­samostatná příloha časopisu, byla přijata příznivě, což vedlo k nápadu připravit obdobnou tabulku pro lékaře s cílem přispět ke snížení preskripčních chyb. Ukazuje se, že nejde o triviální úkol, a tak si na výsledek ještě musíme chvíli počkat.

Zajímavý dozvuk měla jarní velká logistická akce zavážení respirátorů od státu do lékáren. Za pomoci předsedů OSL a dalších dobrovolníků lékárníci dokázali celou distribuci zvládnout bez zádrhelů. Pod tlakem okolností tehdy ministerstva příliš nehleděla na dokumentování distribuce. Proto nás lehce překvapilo, když byly na Komoru doručeny jak z Ministerstva vnitra, tak z Ministerstva zdravotnictví žádosti o odsouhlasení správnosti dokladů o dodávkách ochranných pomůcek České lékárnické komoře. Až do prosince jsme neměli tušení, že ty respirátory dostala Komora. Ono to zřejmě bylo jinak, ale pro ministerstva je jednodušší se materiálu účetně zbavit jednorázově než vůči každé jedné lékárně. S daňovými poradci a účetními jsme dospěli k závěru, že to pro Komoru je přijatelnější řešení, než obtěžování všech „obdarovaných“ lékáren. Jen se musí obě ministerstva mezi sebou domluvit, které z nich vlastně bylo tím donátorem, protože dá rozum, že obě najednou jedny roušky darovat nemohla.

Představenstvo se sešlo 15. 12. Bylo to zvláštní jednání. Obvykle se touto dobou hodnotil sjezd a plánovalo plnění úkolů uložených delegáty. Teď nic. V roce 2020 se sjezd nekonal. Místo toho se přemýšlí nad tím, jestli vůbec virus dovolí zvládnout termín v dubnu 2021. Což vytváří nečekaně prozaické výzvy typu re­zer­­vovat či nerezervovat hotel? Potřeba zachovat rozestupy v kombinaci s počtem účastníků sjezdu omezuje vhodné destinace na jednotky a staví před těžkou volbu. Počkat až do února a ne­riskovat stornopoplatky, anebo volit jistotu, že jsou prostory k dispozici a storno při případném zrušení uhradit? Samostatnou kapitolou jsou osvědčení, od října už opět v nouzovém režimu, od Nového roku nově vyžadovaná podmínka splnění celoživotního vzdělávání pro vydání osvědčení, a k tomu všemu plný nástup výměny starých osvědčení za nová, který kvůli zpoždění s vývojem aplikace nové členské evidence není realizovatelný. Více se dočtete na webu v článcích 1url.cz/GzPZA a 1url.cz/bzPZy. Sluší se napsat i o osudu zmíněné nové členské evidence. Od července se táhl spor se zhotovitelem o rozsah a charakter nedostatků, které pracovní verze aplikace vykazovala. Až při jednání 16. 12. došlo k průlomu a nalezení dohody, po níž již bude aplikace snad dokončena v řádu měsíců. Slibovat již nebudu nic. Jen to, že uděláme vše, abychom tento projekt dokončili.

Na základě našeho opakovaného zájmu o to, jakým způsobem SÚKL naložil s naším podnětem na prošetření okolností nabídky zásilkového výdeje Rx léčiv na webu erecept.cz, se nám dostalo pozvání na jednání s vedením SÚKL. Odpovědi na to, zda SÚKL zahájil s provozovatelem zmíněného webu správní řízení jsme se nedočkali. Ještě při psaní tohoto článku web funguje a jsou na něm tyto věty: „Léky na předpis pohodlně až domů. Elektronický recept si zarezervujte k osobnímu odběru nebo si je nechte donést lékárnou až domů.“ My jsme ovšem byli vyslechnuti ke skautské pomoci lékárnám a dozvěděli jsme se, že od 1. ledna SÚKL nebude ctít dohodu s Adamem Vojtěchem, podle níž se léky s alertem budou převádět do karantény, až chybovost systému poklesne pod 0,05 %. Což se nestalo. Krom toho se řešily i jiné, užitečné věci, např. chystaná elektronická preskripce zdravotnických ­prostředků, která je těsně před schválením v Parlamentu. Více o jednání na SÚKL si můžete přečíst na webu 1url.cz/6zPZ0.

Převládajícím tématem příštích dnů bude určitě očkování. Ve stínu, který je jím vržen, se ale skrývají desítky úkolů, které musíme řešit. Protože až se usadí prach virových částeček, bude vidět na vše, co se zanedbalo. Tak ať máme uklizeno.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2021 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#