#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 4, s. 36

Stellaria media (L.) Vill.

Ptačinec prostřední

(Caryophyllaceae – hvozdíkovité)

Nízká poléhavá jednoletá bylina, původní v Euroasii. V ČR je běžně rozšířena na humózních půdách od nížin do hor. V Himalájích vystupuje do výše 4 300 m. n. m.

Synonyma: Alsinula media.

Obecný název: Vogelmiere (něm.), Starweed (angl.).

Sbíraná část: folium, herba.

Droga: Stellariae folium, S. herba.

Obsahové látky: v nati 0,14 % flavonoidů, apigenin (glykosid vicenin-2), dále kempferol, luteolin, kvercetin a jejich glykosidy, isoflavonoid genistein, triterpenový sapogenin gypsogenin, pentasacharid stellariosa, lipidy hentriakontan, trikontanol, hexakosanylpalmitát, methylstearát, pentakosanol, sterol β-sitosterol (glukosid daukosterol), třísloviny, hořčiny, anthrachinonový aglykon emodin a fyscion, alkaloid gramin, fenolová kyselina ferulová, p-hydroxybenzoová, chlorogenová, kávová a vanilová. Aminokyseliny alanin, glycin, tyrosin, prolin a kyselina γ-aminomáselná, protein stellarmedin A. Vyšší obsah draslíku a křemíku, nízký obsah vitaminu C.

Účinky a použití: v tradiční medicíně jsou aplikovány obklady z rozemleté nati, čerstvě lisovaná šťáva nebo odvary, zevně při onemocněních kůže (alergie, akné, ekzémy, lupénka, plísně), vnitřně jako antidiabetikum, antiulcerosum, antirheumatikum, diuretikum, detoxikans, hemostyptikum, laxans, expektorans a antiasthmatikum. Nať nebo list se používají do zeleninových salátů.

Odborné studie



Nejvíce byly zaměřeny na antibakteriální, protizánětlivé, antioxidační a antidiabetické účinky extraktů. Protizánětlivý efekt zkoumaný u experimentálních zánětů vyvolaných na potkaních tlapkách souvisí především s flavonoidem apigeninem a jeho deriváty. Jedná se o silná antioxidancia a zhášeče volných radikálů. Vysvětlení antiobezitních účinků šťávy u myší krmených vysokolipidovou dietou spočívá v omezení trávení inhibicí aktivity pankreatické lipázy a amylázy skupinou flavonoidů, saponinů, fenolových látek a sterolem β-sitosterolem. Souběžně bylo zjištěno snížení plazmatických hladin celkového cholesterolu, LDL- cholesterolu a triacylglycerolů, naopak zvýšení hladiny HDL- cholesterolu. Antidiabetické účinky extraktů souvisí s inhi­bicí pankreatické β-glukosidázy a α-amylázy, jak ukázaly studie na myších, u nichž byl diabetes experimentálně vyvolán alloxanem. U myší byl rovněž prokázán anxiolytický efekt extraktu v porovnání s diazepamem. Antibakteriální působení extraktů souvisí pravděpodobně s alkaloidy, saponiny a fenolovými látkami. Zřetelná inhibice růstu byla zjištěna u druhů Bacillus cereus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aureginosa, Staphylococcus aureus a Salmonella typhi. Antiviroticky aktivní protein stellarmedin A působí v počátcích infekce herpes simplex typ HSV-2 a inhibuje proliferaci buněčných linií promyelocytární leukemie HL-60. Účinek extraktů vůči parazitu Leishmania tropica je slabý, ale izolovaný alkaloid gramin vykazuje insekticidní vlastnosti, bez prokázané mutagenity a genotoxicity pro živočichy. Při studii toxicity extraktů nebyly u potkanů zjištěny posuny hodnot ledvinných ani jaterních funkcí, ani morfologické změny na srdci.

Dávkování: 3x 1 lžička šťávy.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. S výjimkou přísady do pokrmů neužívat dlouhodobě.

Interakce: warfarin, statiny.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, ­Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Hugo.arg (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2021 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#