#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prontosan roztok je nestárnoucí klasika. Proč doporučovat také gel?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 4, s. 26

Doba covidová do lékárny samozřejmě přivádí i pacienty, jejichž zdravotní problémy s koronavirem nesouvisí. Pro ně může být rada lékárníka nebo farmaceutického asistenta zvláště důležitá. Dostupnost lékařské péče je v některých ambulancích vzhledem k pandemii omezená, ale mnohdy návštěvu lékaře odkládají sami nemocní, protože se bojí nákazy ve zdravotnickém zařízení. Lékárna tak pro ně představuje bezpečnější a dostupnější místo. V takových případech může lékárník plně uplatnit svoji kompetenci k poradenské činnosti.

Chronické kožní defekty byly, jsou a budou

Špatně se hojící rány patří k těm chronickým potížím, které se vyskytují v každém ročním období, a lze si představit, že doba pandemie péči o ně příliš nepřeje. I když by právě tato péče měla být soustavná, důsledná a prováděná správnými postupy, může se nyní dostat až na druhou kolej. Podpora odborníka má v této situaci velký význam a lze předpokládat, že lékárník bude jedním z prvních, kdo bude požádán o pomoc.

Co konkrétně může lékárník udělat?

Je vhodné pacientovi či pečujícímu připomenout, že základem péče o kožní defekty je mechanické očištění rány při každé výměně krytí. Provádí se vždy až po provlhčení rány. Pokud k odstranění nekrotické tkáně a biofilm produkujících bakterií pravidelně nedochází, zpomaluje se proces hojení. K čistění rány lze doporučit osvědčené přípravky značky Prontosan®, které svoji účinnost dlouhodobě prokazují.

Gel Prontosan®: účinnost roztoku a dlouhodobé působení

B. Braun Prontosan® Wound gel (30 ml) zvlhčuje, čistí a dekontaminuje ránu, podporuje granulaci a hojení. Jeho působení proti tvorbě biofilmu je výsledkem kombinace antisepticky působícího polyhexanidu a povrchově aktivního betainu. Díky nim gel vytváří účinnou bariéru omezující mikrobiální penetraci obvazem. Můžeme ho doporučit jak u špatně se hojících infikovaných i neinfikovaných ran, jakými jsou proleženiny, prosezeniny nebo bércové vředy, ale také u akutních ran traumatických, popálenin 1. a 2. stupně a defektů vzniklých po operačním zákroku. Hodí se však i na běžné odřeniny a úrazy vzniklé v domácnosti i na cestách.

Do malé i velké lékárničky

Vybrat si můžeme ze dvou typů gelů a několika velikostí balení. K ošetření hlubokých defektů je určen právě B. Braun Prontosan® Wound gel, který má tekutější texturu, lépe se aplikuje a po nanesení vyplní veškerý prostor rány. Hydrogel s hutnější konzistencí B. Braun Prontosan® Wound gel X je volbou pro povrchové a povleklé rány. Účinnost obou přípravků je stejná. Menší balení B. Braun Prontosan® Wound gel (30 ml) a Prontosan® Wound gel X (50 g) jsou ideálními prostředky první pomoci, které by neměly chybět v žádné domácí ani cestovní lékárničce. Větší balení B. Braun Prontosan® Wound gelu X (250 g) by mělo být součástí vybavení pro pravidelnou péči o chronické rány. Neměli bychom zapomenout ani na 350ml B. Braun Prontosan® W roztok určený k oplachům a vlhčení rány. Široká paleta výrobků značky Prontosan® je tedy zárukou, že i v době covidové bude o chronické rány náležitě postaráno.

komerční prezentace



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2021 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#