#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Světové dny zdraví
květen


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 4, s. 38-39

Ze světových dní zdraví, které vyhlašuje WHO, si v měsíci květnu připomínáme Světový den bez tabáku. Z jiných mezinárodních dní, které souvisejí se zdravím, Světový den (boje proti) astmatu, Světový den hygieny rukou/čistých rukou, Světový den Červeného kříže a Červeného půlměsíce, Evropský den melanomu, Světový den – Pohybem ke zdraví, Mezinárodní den ošetřovatelství, ošetřovatelek a zdravotních sester, Mezinárodní den rodiny, Mezinárodní den biodiverzity a Světový den roztroušené sklerózy. Dalšími jsou Světový den hypertenze, Den boje za rovná práva handicapovaných, Světový den lupusu, Mezinárodní den podpory nemocných s chronickým únavovým syndromem, Světový den proti mozkové mrtvici, Mezinárodní den klinických hodnocení.

Světový týden respektu k porodu

(World Week of Respect for Childbirth /

International Week for Respecting Childbirth, IWRC)

V mnoha zemích po celém světě se každoročně v květnu oslavuje Světový týden respektu k porodu (IWRC), který má upozornit na konkrétní téma týkající se úctyhodné a důstojné péče o všechny ženy při porodu.

Rok       Téma

2005      Poloha při porodu: herci, režiséři, svobodná volba.

2006      Doba porodu.

2007      Nemocnice přátelská k matkám.

2008      Neodnášejte mé dítě! Naše dítě je naše!

2009      Věnujme pozornost rychlému nárůstu počtu císařských řezů a jeho příčinám.

2010      Porodní bolesti a radosti.

2011      Rodíme (se), jak potřebujeme. Roďte, kde chcete, jak chcete a s kým chcete!

2012      Kolik stojí porod?

2013      Rodím – prosím nerušit!

2014      Porod jako posilující zkušenost!

2015      Kontinuální láskyplná péče o matku a dítě.

2016      Moje rozhodnutí, moje tělo, moje dítě.

2017      40 týdnů? Každý porod má svůj čas.

2018      Méně zásahů, více péče.

2019      Každá žena by měla mít možnost prožít porod podle svých představ. Síla porodit je ve vás.

2020      Respekt k mému rozhodnutí.

2021      Respekt k potřebám matky a dítěte za každé situace.

Cílem IWRC je upozornit na celospolečenský dosah fenoménu porodu a napomoci prosazování nejnovějších výsledků vědeckých výzkumů do porodnické praxe. Zaměřuje se na zdravou a bezpečnou péči v těhotenství a při porodu. Aktivity v jeho souvislosti se konají přibližně ve dvaceti zemích. U zrodu IWRC stála v roce 2004 nezisková společnost zcela prostá filozofických, lékařských, náboženských a politických myšlenkových směrů – Frankofonní aliance za respektovaný porod (Alliance Francophone pour l’Accouchement Respecté, AFAR). Od roku 2011 je za koordinaci organizování IWRC zodpovědná Evropská síť porodních asociací (European Network of Childbirth Associations, ENCA). Pokud bychom pátrali po vůdčí osobnosti, zakladateli IWRC, považuje se za ni Francouz Bernard Bel, který spolu se svou ženou hledal přívětivé místo, kde by se mohlo narodit jejich první dítě.

Model péče v průběhu porodu

Světová zdravotnická organizace vydala aktualizované pokyny týkající se péče v průběhu porodu. Model porodní péče vychází z řady na důkazech založených doporučení. Z nich vybíráme:

- respektovaný porod a porodní péče, respektující péče obecně,

- emocionální podpora od zvoleného doprovodu,

- efektivní komunikace personálu,

- strategie mírnění bolesti,

- pravidelné monitorování porodu, dokumentace událostí, audit a zpětná vazba,

- příjem tekutin a potravy ústy,

- možnost pohybu a volby porodní polohy,

- kontinuita péče.

Přirozený porod v porodnici má další charakteristické rysy, např. podporování časného kontaktu „kůže na kůži“, samopřisátí, rooming-in – tedy procesu utváření vazby mezi dítětem a rodiči v průběhu raných údobí (tzv. bonding), podporování kojení aj.

Situace v ČR

Hnutí za aktivní mateřství, z. s.

Česká nevládní nezisková organizace prosazující normální porod a bezpečnou porodní péči pro matku a dítě v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky. Byla založena 14. května 1999. Její činnost tvoří vzdělávací aktivity zacílené na oblast normálního porodu v přátelské porodnici, volbu péče během těhotenství a porodu, a na práva rodičů a dětí. V rámci IWRC pořádá od roku 2006 tradiční informační akci pro nastávající rodiče – Festival o těhotenství, porodu a rodičovství.

Česká asociace dul, z. s.

Česká asociace dul je nejstarší a největší profesní organizací sdružující duly v České republice a jedna z nejstarších asociací dul v Evropě. Od roku 2001 organizuje vzdělávání pro duly v duchu myšlenky „Ženská sounáležitost a podpora“.

Dula provází ženu a její rodinu obdobím těhotenství, porodu a počátku mateřství. Poskytuje psychickou podporu, kvalitní informace pro vlastní rozhodování, podporuje ženu i její rodinu v náročných situacích, naslouchá ženě a sdílí s ní její radosti i starosti, pomáhá během porodu i v šestinedělí. Práce duly patří mezi nezdravotnické pomáhající profese. Dula doplňuje práci porodních asistentek, lékařů, zdravotních sester a také psychologů a dalších odborníků.

Světový den těhotenství

U zrodu vzniku tohoto svátku stáli v roce 2015 M. Staňková a M. Staněk. Za datum zvolili 7. květen, protože podle nich „tento den spadá do té správné společnosti. Je obklopen podobně významnými i významovými dny“. Smyslem akce – Festivalu těhotenství a rodiny – je připomenout si důležitost a význam období těhotenství. Jedná se o nekomerční iniciativu, která vznikla v Brně s cílem podporovat informovanost v oblasti těhotenství a porodu.

V České republice máme velmi dobře propracovaný a komplexní systém předporodní péče o těhotnou ženu, porodní a poporodní péče. O těhotnou ženu, rodičku, matku a dítě v průběhu v šestinedělí a kojence se stará tým kvalifikovaných odborníků. Některé dílčí aspekty této péče se staly tématem více světových dní, jmenujme například Mezinárodní den sester a porodních asistentek (této profesi byl v roce 2020 rovněž věnován Světový den zdraví a současně také Rok sester a porodních asistentek), Světový den předčasně narozených dětí, Mezinárodní týden povědomí o vícečetných porodech, Mezinárodní den za odstranění porodnické píštěle a Světový týden kojení.

Respekt k porodu je vzdáním úcty a poděkováním ženám.

Literatura u autora

Doc. RNDr. Jozef Kolář, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2021 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#