#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co nám nadělil velikonoční zajíček


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 4, s. 5-6


Právě skončil prodloužený sváteční víkend, a tak se spolu podívejme, co nám nadělil velikonoční zajíček do politické zahrádky, v níž prakticky každým dnem klíčí a vykvétá nějaký nový skvělý nápad, zatímco jiný je buď rovnou zašlapán nebo je aspoň odsunut kamsi na temné místo. Různé „sazenice“ přináší celá řada zahradníků a nezřídka je to pro nás bolehlav, ohánět se tak musíme i my.

Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK

Velmi širokou diskuzi rozvířily komentáře kolem kompenzační vyhlášky, která by měla zajistit zdravotníkům z ambulantního sektoru odměny za covidové období (pozor, nezaměňovat s vyhláškou ke kompenzaci propadu produkce, ta se bude teprve připravovat). Od samého počátku, kdy se o ní uvažuje, jsme v kontaktu s ministrem zdravotnictví, který nám přislíbil odměny stejně jako ostatním zdravotníkům a v návrhu vyhlášky se to plně projevilo. Že se princip vyhlášky nelíbí zdravotním pojišťovnám asi není překvapivé, za povšimnutí však stojí poněkud nešťastné mediální vyjádření SZP směrem k výsledkům lékáren za poslední rok, které je v naprostém rozporu s daty analytické komise dohodovacího řízení. Ta hovoří zjednodušeně o tom, že ani přes kompenzaci prostřednictvím mírného navýšení SiV ve druhém pololetí jsme se neodlepili z předposledního místa v meziročním srovnání růstu jednotlivých segmentů. Těmito daty zdravotní pojišťovny disponují. Zmíněná vyjádření tak rozhodně nemohou prospět racionálnímu jednání ani v právě probíhajícím dohodovacím řízení.

Samostatný kulatý stůl a následné projednávání ve sněmovním Výboru pro zdravotnictví se věnovaly novele zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Většina novelizovaných ustanovení leží, z našeho pohledu, poměrně bezpečně za zdí a nemůže nás nijak zásadně ovlivnit. Přesto by se určité semínko opět našlo a znovu se jedná o produkt zdravotních pojišťoven. Zřejmě jim nejde moc pod vousy náš postoj a opakovaná účinná právní pomoc lékárníkům při ořezech úhrad z důvodu DNC. Tak se viditelně rozhodly, že je třeba vložit tuto nehoráznost přímo do zákona tak, aby se pojišťovna s výrobcem domluvili, ale dříve nakoupené léky nebo nedodržení dohody ze strany výrobce zaplatila lékárna ze svého. To je vskutku inovativní až lysenkovský způsob šlechtění legislativy. Osobně mám značné pochyby o ústavnosti takové změny z hlediska její podstaty. Ještě o tom budeme poslance znovu informovat, stejně jako o dispenzační taxe, kterou jsme připravili v paragrafovém znění a byla předložena Výboru pro zdravotnictví, který ji dal těsnou většinou podporu. To se zatím nepovedlo u eliminace navržené závaznosti DNC, ale rozhodující bude hlasování jednotlivých poslanců ve sněmovně.

Do toho přichází a odchází celá řada dalších návrhů, o nichž už byla řeč na webu, v ČČL i jinde, a které trvale nacházíme rozeseté po celé své zahrádce jako různá překvapení. Nezřídka ve velmi hustém a nepřehledném porostu. Proč asi? S jejich odhalováním a vysvětlováním nám mnozí z vás vytrvale pomáhají a nevzdávají to. Když si uvědomím, kolik je to let od doby, kdy jsem na vánočním semináři ve Vražném přednášel o změně systému odměňování lékárenské péče, kolik nejen velikonočních zajíců proběhlo mezitím po naší zahradě, a teď po dlouhé době reálně existuje po trvalém a naprostém odmítání velmi slušná šance na prosazení možnosti fixní platby přímo do zákona, tak se ukazuje, jak důležité je v těchto zásadních otázkách vytrvat a nevzdávat to. Základem jsou skutečně důkladná příprava, vytrvalost i nasazení jednotlivců. A za ně musím poděkovat všem, kteří se na činnosti Komory podílejí, bez ohledu na to, jaké oblasti našeho stavovského života se to týká. Děkuji. A jak někde kolem poběží nějaký zajíček, tak si buďte jisti, že je potřeba i přes jeho veselé přátelské pomrkávání začít co nejrychleji hledat, aby se nám někde v koutě nerozležel nějaký nepěkně zapáchající pukavec. Začíná se totiž oteplovat, blíží se volby, tak jsou některé tlaky a procesy mnohem, mnohem rychlejší a intenzivnější. To je vidět na každém kroku.

Přeji Vám jen klidné, pohodové a provoněné jaro.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2021 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#