#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ze správního řízení – doplňky
stravy v lékárně


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 4, s. 0

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uložila provozovateli lékárny pokutu 25 000 Kč za několik přestupků souvisejících s prodejem doplňků stravy. O pravidlech, která je třeba v souvislosti s doplňky stravy v lékárnách dodržovat, jsou k dispozici podrobné informace v článku Lékárna, potravinářský podnik, povinnost oznámení Státní zemědělské a potravinářské inspekci z 20. 11. 2012 a v článku Zdravotní tvrzení a doplňky stravy v lékárnách z 22. 11. 2012. Oba články lze vyhledat na webu ČLnK v části pro registrované členy.

SZPI ve zmíněném správním řízení shledala u provozovatele vinu v celkem sedmi přestupcích, mezi nimiž byly i přestupky spočívající v neposkytnutí součinnosti při kontrole a v neodstranění zjištěných nedostatků. To přispělo k vyšší pokutě, než která by byla uložena jen při prvotně zjištěných přestupcích.

Provozovatel předně porušil povinnost stanovenou v § 3 odst. 1 písm. i) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, tím, že neměl splněnu oznamovací povinnost, když neoznámil zahájení výkonu předmětu činnosti nejpozději v den, kdy tato skutečnost nastala, příslušnému orgánu, jímž je SZPI.

Provozovatel dále porušil povinnost stanovenou v článku 7 odst. 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, když na svých internetových stránkách zařadil konkrétní doplněk stravy pod kategorii označenou „Při nachlazení“ a pod kategorii s označením „COVID-19“, a dále u tohoto doplňku stravy uvedl tyto informace: „při kašli a nachlazení“, „používán k tlumení kašle“, „mají až „antibiotický“ účinek“, „při zánětech horních cest dýchacích“ a „při průjmech, žaludečních a střevních katarech“. Tím uvedl informace, které připisovaly potravině vlastnosti umožňující zabránit nemoci, zmírnit ji, nebo vyléčit (tzv. léčebná tvrzení), které jsou zakázány.

Provozovatel porušil povinnost stanovenou v článku 14 odst. 1 písm. a) citovaného nařízení, neboť nabízel doplněk stravy, aniž by uvedl seznam složek, to jest povinný údaj dle článku 9 odst. 1 písm. b) nařízení, a zvláštní podmínky uchování, tj. povinný údaj dle článku 9 odst. 1 písm. g) nařízení, a tyto povinné informace tak nebyly spotřebiteli k dispozici před dokončením nákupu na dálku.

Na základě zkušenosti z popisovaného správního řízení, které pravomocně skončilo v lednu letošního roku, lze doporučit každému provozovateli lékárny, aby si ověřil, zda splnil svou oznamovací povinnost vůči SZPI a zda správně označuje doplňky stravy.

Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2021 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#