#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jedlá soda není jen proti pálení žáhy. Znáte i její další indikace?

23. 11. 2021

Hydrogenuhličitan sodný (soda bikarbona) je bílý krystalický prášek, který se dobře rozpouští ve vodě a ze své chemické podstaty má zásaditý charakter. Tyto vlastnosti ho předurčily k širokému spektru použití – je součástí řady registrovaných léčivých přípravků jako léčivá nebo pomocná látka a své stálé místo má i v tradičních recepturách individuálně připravovaných léčivých přípravků. Pojďme si tedy připomenout, ve kterých oblastech našla soda své uplatnění, a to nejen coby přísada do pečení nebo pomocník při úklidu – jak se nabízí v souvislosti s blížícím se adventem a svátky.

Aby žaludek netrpěl

Nejznámější indikaci pro perorální podání sody představuje akutní pyróza. Doplňky stravy obsahují čistou sodu ve formě prášku či tablet. Naopak léčivé přípravky v podobě žvýkacích tablet nebo perorální suspenze ji kombinují s nesystémově působící sodnou solí kyseliny alginové a uhličitanem vápenatým.

Funkci pomocné látky má soda v individuálně připravované omeprazolové či lansoprazolové suspenzi. Omeprazol stejně jako lansoprazol inhibuje protonovou pumpu (PPI) v parietálních buňkách žaludku a využívá se v terapii gastroezofageálního refluxu nebo peptických vředů. Na našem trhu existují PPI pouze v tvrdých enterosolventních tobolkách, které obsahují vysoké množství léčivé látky, což není výhodné pro děti ani pacienty s poruchou polykání. Součástí suspenze pro perorální podání, případně podání off label do gastrické sondy, je právě hydrogenuhličitan sodný, neboť působí jako stabilizátor jinak acidolabilních látek

Sůl nad zlato

Nejen soda, ale i další soli – chlorid sodný, benzoan sodný a perboritan sodný – se již tradičně využívají jako mukolyticky působící kloktadla. Nejznámější a zároveň oficinální je Salia pro gargarismate pulvis (IPLP kloktadlo 4 soli) a s přídavkem mátové silice Salia pro gargarismate pulvis cum menthae etheroleo.

Ztekucováním hlenu a usnadněním expektorace působí také Vincentka, oblíbená uhličitá minerální voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu. Využívá se pro pitné i inhalační kůry nejen při onemocněních dýchacích cest.

Experimentální prospektivní otevřená brazilská studie z roku 2019 hodnotila bezpečnost, účinnost i snášenlivost nebulizovaného roztoku hydrogenuhličitanu sodného (4,2% a 8,4%) u 12 dobrovolníků s cystickou fibrózou. Potvrdilo se, že inhalace dočasně zvyšuje pH tekutiny v dýchacích cestách a snižuje viskozitu a viskoelasticitu sputa.

Pro krásné a zdravé zuby

Další oblastí, kde se soda využívá převážně v pevné formě, je dentální hygiena. Jemné krystalky o velikosti 10–65 μm jsou ve srovnání s jinými abrazivními látkami relativně měkké, mohou pronikat do zubního plaku a narušovat integritu vytvořeného biofilmu. Pokud se smíchají s vodou a následně jsou stlačeným vzduchem hnány skrze trysku, umí odstranit nežádoucí pigmentaci zubní skloviny i ze špatně dostupných mezizubních prostor. Tento postup je známý jako air-flow neboli pískování. Soda se stala rovněž součástí některých zubních past, kde její koncentrace může dosahovat až 67 %.

Peču, pečeš, pečeme

Využití hydrogenuhličitanu sodného v potravinářství je založeno na skutečnosti, že se za tepla nebo při reakci s látkou kyselé povahy (kyselinou citronovou, dihydrogenfosforečnanem sodným) rozkládá na uhličitan sodný, vodu a oxid uhličitý. Vzniklé bublinky plynu nakypří těsto a poté uniknou pryč. Proto je soda běžnou součástí prášku do pečiva nebo například směsí pro palačinky. Jen je třeba respektovat pravidlo, že se kypřicí prášek má přidávat až téměř na konec celého postupu, aby nereagoval s dalšími ingrediencemi předčasně.

Všestranný pomocník při úklidu

Síla výše zmíněného abrazivního efektu a schopnosti sody uvolňovat oxid uhličitý je vysvětlením širokého využití této látky v domácnosti. Pasta vytvořená z octa a sody umí rozrušit špínu ve spárách mezi kachličkami, uplatní se při čištění trouby nebo připáleného nádobí, pohlcuje pachy a změkčuje vodu.

Závěr a diskuse

Terapeutické využití malé a jednoduché molekuly hydrogenuhličitanu sodného je samozřejmě mnohem širší, než naznačuje náš stručný přehled, a přesahovalo by rámec tohoto článku. O dalších zajímavých možnostech aplikace v medicíně i nemedicínských oborech proto někdy příště.

Účinky sody však nejsou neomezené a koluje o nich i spousta mýtů a nepravd − od údajné schopnosti detoxikovat a odkyselovat organismus... až po léčbu COVID-19. V databázi PubMed lze nicméně dohledat systematická review, ze kterých vyplývá, že není dostatek důkazů, které by dostatečně potvrzovaly účinnost sody v takových indikacích.

(zemt)

Zdroje: 
1. Gomez C. C. S., Parazzi P. L. F., Clinckspoor K. J. et al. Safety, tolerability, and effects of sodium bicarbonate inhalation in cystic fibrosis. Clin Drug Investig 2020; 40: 105–117, doi: 10.1007/s40261-019-00861-x.
2. Petrželová M., Horák P., Hordějčuková A., Matysová L. Omeprazolová suspenze 2 mg/ml – nová léková forma pro pediatrii. Praktické lékárenství 2017; 13 (1): 18−20.
3. Marušanová M. Profesionální čištění a leštění zubů pískováním – metoda AIR-FLOW®. StomaTeam 2014; 4: 67−71.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#