#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zeptali jsme se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 12, s. 5-6

Co očekáváte, že přinese rok 2018? Pokud byste měli takovou moc, co byste učinili, aby se všechny nezbytné procesy přiblížily ideálnímu stavu?

PharmDr. Lubomír CHUDOBA,prezident České lékárnické komory


Rok 2018 bude prvním rokem v činnosti nové vlády a sněmovny, proto lze očekávat jejich vyšší pracovní nasazení, větší otevřenost a zájem o novátorství. Pod pojmem „ideální stav“ si představuji schválení našich priorit, které byly potvrzeny nedávným sjezdem delegátů ČLnK. A za „nezbytný proces“ po­važuji na naší straně přípravu kvalitních podkladů a stavovskou jednotu při prosazování. Na straně exekutivy a zákonodárců pak ochotu přijmout naše koncepční návrhy, s jejichž realizací jim musí pomoci tým kvalitních spolupracovníků. Co však skutečně přinese příští rok? V této hektické době plné zvratů se těžko odhaduje.

PharmDr. Marcela HEISLEROVÁ, Ph.D.,vedoucí katedry lékárenství IPVZ Praha


Doufám, že bude i nadále pokračovat vědecký výzkum alespoň stejným tempem jako doposud. Doufám, že se objeví nové zajímavé chemické látky a že některé klinické testy budou úspěšně završeny a budou k dispozici nové metody léčby.

Kdybych měla takovou moc, tak bych si přála, aby byly léčebné procesy co nejúčinnější a co nejvíce dnes nevyléčitelných chorob se stalo banalitami.

Mgr. Martin MÁTL, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem


Rok 2018, resp. konec roku 2017, přinese například: účinnost ustanovení zákona o léčivech s cílem omezit reexport léčivých přípravků, které by mohly chybět českým pacientům; účinnost ustanovení poskytující distributorovi právo požádat o dodávku léčiv ve výši jeho tržního podílu a všechny nejasnosti s tím související; spuštění povinné elektronické preskripce;  s největší pravděpodobností snahu řešit potřebu pokrýt nároky na úhradu inovativních léků a minimálně snahu vyřešit nutnost vytvoření zcela nové právní úpravy úhrady zdravotnických prostředků. 

Zcela jistě jsem ve výčtu na něco zapomněl a nepochybně se stane ještě něco neočekávaného. To všechno by měl řešit nový ministr zdravotnictví a nová vládní koalice. Na základě uvedeného si myslím, že rok 2018 bude zajímavý a bohatý na události.

Pokud bych měl tu moc, většinu procesů bych ukončil a doufal bych, že ukončuji ty zbytné, nedůležité. Ušetřený čas a energii bych věnoval dotažení nezbytných procesů.

Mgr. Leona Štěpková, Lékárna Medea, Hostomice


Očekávám, že budeme v naší rodině spokojení a zdraví. A přeji si, abychom se rozrostli.

Očekávám, že budeme mít jiného prezidenta než teď. A pevně v to doufám.

Očekávám velký chaos v souvislosti se zavedením povinného eReceptu. A pevně doufám, že z něj my, lékárníci, nevyjdeme jako neschopní pitomci.

A ideální stav? Ten je pro každého přece jiný. Pohybuji se v určité společnosti svých přátel a známých a na spoustu věcí máme podobné názory. Proto se pak nestačím divit tomu, jak třeba dopadnou volby. Když se nad tím zamyslím, je jasné, že většina má jiný názor než já a skupina lidí, se kterými se stýkám. A v demokracii vládně většina. Takže kdybych to mohla ovlivnit, viděla bych to ideálně na absolutistickou monarchii. A já bych samozřejmě panovala ϑ.

PharmDr. Petr HORÁK,vedoucí lékárník NL FN Motol


Odpovídat na takovou otázku je trochu jako psát Ježíškovi. Není moc specifická, ale když se pokusít zůstat v té předvánoční atmosféře (kterou si ovšem asi málokdo z nás lékárníků může opravdu užít), pak řeknu jenom jedno přání – přál bych si, abychom spolu dokázali navzájem mluvit, umět hledat kompromis, pochopení pro druhého a na myšlenkách ostatních se snažili stavět, a ne je potírat.

Co se týká mých očekávání v roce příštím, zatím vím jen tolik, že mi přinese hodně práce. Mít jakákoliv konkrétní očekávání v době, kdy se ve státě rodí nová exekutiva, je poněkud obtížné.

Přeji všem co nejpříjemnější adventní čas.

Mgr. Jakub DVOŘÁČEK, MHA, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu


Navázali jsme dialog s regulátory a společně hledáme způsob, jak urychlit schvalovací proces pro vstup inovativních léčiv do systému. Od příštího roku si proto slibujeme, že se pacienti budou dostávat k novým lékům rychleji. Snad se povede najít vhodný, předvídatelný a stálý mechanismus i pro léky proti vzácným onemocněním, které teď často vstupují do systému coby vysoce inovativní léčivé přípravky, tedy s dočasnou úhradou. 

Přejeme si zdravotnictví efektivní, transparentní a moderní. Bude takové, pokud stejné vlastnosti budou mít i rozhodovací procesy v jeho řízení. Snad bude úspěšný i elektronický recept a začnou se plně využívat všechny jeho možnosti, například automatická kontrola nežádoucích lékových interakcí.  Výrobci léků věří, že hladce proběhne implementace systému proti padělkům léčiv. Myslím, že stejné přání mají i kolegové z řad distributorů a lékárníků.

Prof. PharmDr. Alexandr HRABÁLEK, CSc., proděkan pro vnější vztahy fakulty a transfer technologií FaF UK Hradec Králové


Vzhledem k současnému rozdělení sil v parlamentu a ve společnosti není možné být optimistou. Stává-li se na těch nejvyšších místech základní normou lež, podvod, nenávist a hulvátství, co je pak možné očekávat od téměř většiny populace, která se s těmito atributy jednoznačně ztotožňuje a pravděpodobně je i obdivuje?

Ideální stav společnosti je záležitostí silně subjektivní. Někdo se cítí dobře v Rudolfinu a někdo jiný v putyce V. cenové skupiny. Jsou však hodnoty, které by měly přetrvávat a fungovat jaksi objektivně, tedy nezávisle na nás a na našem konání. Jsou jimi morálka a etické chování. Jenže (Vždycky se vyskytne nějaké „jenže“, které mění běh světa – Jan Werich) ony v naší společnosti chybí. Ta je založena na něčem úplně jiném, a stává-li se toto „jiné“ normou, pak se nemůžeme divit, že jsme se ocitli tam, kde momentálně jsme. A co bych učinil pro nápravu? Nevím. Možná je pohodlnější nebýt slušným a nevšímat si okolí, než se k němu chovat slušně. Asi musíme opět padnout až ke dnu a pak začít od začátku. Vytvoříme-li v naší společnosti takovou atmosféru, že budou za vzor pokládáni lidé slušní, čestní a vzdělaní, pak vykročíme tou správnou nohou. Ale, ruku na srdce, může se u nás někdo takový vůbec vzorem stát? Zatím se točí dokumenty o propuštěném zločinci…

PharmDr. Aleš NOVOSÁD, předseda, Mladí lékárníci


Veselá a nadpřirozená otázka před Vánoci. Sice jsem si odpověď jako první vybavil z pohledu mé rodiny a blízkých, ale pojďme k lékárenství. Ještě stále doufám, že rok 2018 nepřinese povinnou preskripci elektronických receptů, ale dojde k odkladu na rok 2020. Systém není připravený a v prvních měsících by se jednalo spíše o katastrofu než o úsporu času a financí. Pokud by Mladí lékárníci měli takovou moc, aby se všechny procesy blížily ideálnímu stavu, okamžitě a bez otálení bychom změnili systém odměňování lékáren, především těch veřejných, aby nedocházelo k dehonestaci tohoto krásného povolání. A jako stále pozitivně naladěný člověk věřím, že rok 2018 už pro lékárníky nebude tak černý, jako léta minulá. V novém roce pevné nervy a hodně zdraví.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2017 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#