#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 12, s. 27

Semecarpus anacardium L. fil. divoplod ledvinovníkový (Anacardiaceae – ledvinovníkovité)

Listnatý strom, vysoký 10–15 m, původní v suchých, tropických oblastech Indie. Plodem je peckovice se ztlustlou stopkou, silným osemením (skořápkou) s dutinkami vyplněnými dráždivou šťávou a olejnatým jádrem. Ze semen se lisuje olej nebo se semena praží k přímé konzumaci.

Synonyma: Anacardium orientale L.

Obecný název: Bhallataka (sanskrit), Bhilwa (hindi), Marsh Nut (angl.).

Sbíraná část: Semecarpi fructus, S. semen.

Droga: Semecarpi oleum, S. semen.


Obsahové látky: v oleji z jader převažují estery kyseliny olejové (60 %), dále linolové, palmitové a stearové, v osemení dráždivé deriváty pyrokatechinu: 3-[(8´(Z), 11´(Z)-pentadekadienyl)]-1,2-benzendiol, příbuzná kyselina anakardová, bhilawanol A a B, urushiol. V plodu biflavonoidy: biflavony A, C, A1 a A2, jeediflavanon, galluflavanon a semekarpuflavanon, dále třísloviny a steroly.

Účinky a použití: v tradiční ajurvédské medicíně je divoplod řazen mezi toxické rostliny, je zakázáno jej podat dětem, těhotným a kojícím ženám, při poruchách ledvinných funkcí a krvácivých stavech. Následkem dráždění kůže jsou puchýře. Nejčastěji se v terapii využívá semeno (v hindi zvané godambi) jako anthelmintikum, fungistatikum, antiartritikum, dále jako antikoncepce u žen, při různých srdečních onemocněních a rakovině.

Odborné studie byly zaměřeny na zkoušky na zvířatech a zvířecích modelech. Za nejvýznamnější obsahové složky jsou považovány fenolické bhilawanoly a biflavonoidy. Při studiích protirakovinné aktivity vykazoval 3-(8´(Z), 11´(Z)-pentadekadienyl)-1,2-benzendiol cytotoxicitu i proti buňkám tumorů rezistentních na běžná léčiva, indukoval apoptózu buněčných linií lidské leukemie a působil synergicky s cytostatickým antracyklinovým antibiotikem doxorubicinem (syn. adriamycin). Obdobně působily i bhilawanoly a extrakty z plodu v případě melanomu a rakoviny prsu. Vliv koncentrací reaktivních forem kyslíku ROS (reactive oxygen species) na vznik rakoviny a možnost ochrany organizmu pomocí antioxidantů, byla studována v případě experimentálního lymfomu u myší. Nejprve se zvýšila aktivita LDH (laktátdehydrogenáza, součást anaerobního metabolizmu), ke kterému dochází během růstu nádoru. Naopak se snížila aktivita antioxidační katalázy, superoxiddismutázy a tripeptidtransferázy. Po podání vodného extraktu ze semen došlo ke zvýšení aktivity antioxidačních enzymů a významnému snížení aktivity LDH. Účinek vodného extraktu byl silnější ve srovnání s doxorubicinem. Antioxidační účinky jsou spojovány s flavonoidy (galluflavanon, semekarpuflavanon) a dalšími fenolickými látkami. Obdobné výsledky byly zjištěny u hepatocelulárního karcinomu vyvolaného u potkanů aflatoxinem B1.

Na zvířecích modelech byl prokázán nootropní účinek a neuroprotektivní efekt v oblasti hippokampu při stresem vyvolané degeneraci podobné Alzheimerově chorobě. Antimikrobiální účinky extraktů ze semen získaných různými rozpouštědly, se projevily inhibicí množení druhů Staphylococcus aureus, Shigella flexneri, Vibrio cholerae, Escherichia coli, Salmonella typhi, Proteus vulgaris, Corynebacterium diphtheriae a Candida albicans. Protizánětlivé účinky extraktu ze semen byly studovány u zánětu vyvolaného karragenanem na potkaní tlapce. Inhibice zánětu byla přisuzována flavonoidům a příbuzným látkám, působících především inhibicí COX2 a LOX15 (lipoxygenáza 15). Extrakt lze využít také jako adjuvans při léčbě arthritidy. Hypoglykemické účinky byly zjištěny u potkanů s diabetem vyvolaným streptozotocinem. Hodnota LD50 chloroformového extraktu z plodu činila u potkanů 230 mg/kg.

Dávkování: není uváděno.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Časté jsou kontaktní dermatitidy způsobené fenolickými bhilawanoly, požití může vyvolat stomatitidu, gastritidu nebo uretritidu.

Interakce: nejsou známy.


Hlavní zdroje: AISLP, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor,  Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: William Roxburgh (1751–1815) a Sir Joseph Banks (1743–1820), Wikipedia, vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2017 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#