#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Autoři: Jaroslava Hořanská
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 12, s. 3-1
Kategorie: Editorial

Doktoři, jó, ti se maj, ti s erpíčkem vybabraj! Popěvkem inspirovaným refrénem písničky skupiny Pražský výběr (Pražákům, těm je tu hej, ty nikam nezablouděj) bavil jeden z delegátů listopadového sjezdu komory o přestávce další účastníky. Samozřejmě si notoval jen v úzkém kroužku kolegů, kteří i ve volné chvilce diskutovali o eReceptu, tedy erpíčku.

Nevím, jestli se lékařům podaří zvrátit plány na zavedení bezpodmínečně povinné elektronické preskripce, když na sklonku tohoto roku informoval ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta, že o přístup do systému už prozatím požádaly přibližně dvě třetiny lékařů a většina lékárníků. Bez ohledu na to, jak je systém (ne)připraven, se Česká lékárnická komora snaží také prostřednictvím svého časopisu přinést členům informace a rady, které by lékárnám očekávaný horký začátek podle možností zjednodušily.

Proto si v tomto čísle ČČL můžete nastudovat Příručku expedujícího lékárníka, kde Martin Kopecký mj. vysvětluje, jak řešit situace, které lze očekávat v souvislosti s výdejem eRp.   Odpovědi na třicet otázek jsou jasné a přehledné.

Jaroslav Maršík (Elektronický recept napříč paragrafy) se věnuje především centrálnímu úložišti elektronických receptů. Michal Hojný se podělil o zkušenosti z lékárny IKEM, zmiňuje konkrétní benefity z eReceptu pro pacienty, Michaela Bažantová se zamýšlí nad možností lékaře odesílat eRp e-mailem nebo formou SMS a jestli eRp změní vztah pacienta a lékaře. Aby toho nebylo dost, v krátkém článku Filmové premiéry 23. 11. 2017 Stanislav Havlíček lehkým perem představuje 142minutový dokumentární film e-Recept právně a správně.

Snažili jsme se do posledního letošního čísla časopisu zařadit mnohé, co by vás mělo zajímat nejpozději v prvních dnech roku příštího, bez ohledu na to, jestli doktoři s erpíčkem fakt vybabraj.   


    

Jaroslava HOŘANSKÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2017 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#