#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K příspěvkům zástupců lékárenských sítí


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 12, s. 21

Se zájmem jsem si v ČČL 11/2017 přečetla reakci Mgr. Vaníčka i PharmDr. Krňávka na článek RNDr. Fialy. Především bych jako členka redakční rady ráda informovala oba autory, že redakční rada neodmítá otištění článku, který je sepsán v publikovatelné formě, což nakonec článek RNDr. Fialy byl; ačkoli ne se vším, co psal, souhlasím, nemohu souhlasit plně ani s tím, co bylo zveřejněno jako reakce.

Vážení pánové, možná to ani netušíte, ale i nezávislé neřetězcové lékárny dbají na vzdělávání svých zaměstnanců, přispívají jim na vzdělávací akce.

I v neřetězcových lékárnách mohou být standardem služby jako poradenství v odvykání kouření (sama jsem absolventkou tohoto garantovaného kurzu a naše lékárna byla také zapojena do projektu VZP, který probíhal loni a do kterého jsem svými pacienty přispěla i já), lékové poradenství nebo péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou. I v neřetězcových nezávislých lékárnách probíhá příprava IPLP, i neřetězcové nezávislé lékárny se o pacienty dokáží starat. Rozhodně bych tyto přednosti nestavěla na tom, zda se jedná o řetězec lékáren, nebo samostatnou lékárnu.

Nelze ale popřít, že na situaci, v jaké se české lékárenství momentálně nachází, se ale řetězce a jejich politika významně podílely a podílejí. S modely slevových kartiček, bonusy za recept (nejprve 5 Kč, potom 30 Kč) přišly řetězce, toto nebyla aktivita soukromých nezávislých lékárníků. Je pravda, že lékárníci svou nejednotností a krátkozrakostí (to znamená nedomýšlení následků jednání z dlouhodobého hlediska) v devadesátých letech a začátkem tohoto století výrazně přispěli k rozvoji řetězců u nás, nicméně ta krátkozrakost se projevuje i u představitelů řetězců, protože právě kvůli jejich cenové politice je dnes velkým problémem získat navýšení finančních prostředků v lékárenském sektoru pro všechny. A netvrďte, že tomu tak není. Vždyť jste ani nebyli ochotni přidat se k hodinové stávce lékárníků, řetězec dr. Max se nebyl ochoten připojit ani symbolicky vyvěšením plakátku (vysílání spotu na LCD, který zapadl v haldě reklamy, neberu jako účast na protestu), tak se nyní neohánějte tím, že není rozdílů mezi vámi a nezávislými lékárníky. Rozdíl je jeden zásadní – my jsme lékárníky, odborníky stále, my si na ně nehrajeme jen tehdy, když se nám to hodí.

MVDr. Mgr. Kateřina HORÁČKOVÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2017 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#