#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Je potřebné včas zvážit i jiné možnosti


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 12, s. 20-21

Vzhledem ke kritické situaci českého lékárenství by rozhodně bylo nyní lepší investovat peníze do smysluplného PR nebo jiných aktivit, které nám pomohou jako profesnímu stavu nebo v politicko-společenském prosazení našich zájmů.

Letos jsem se rozhodl zúčastnit se vůbec poprvé sjezdu delegátů naší lékárnické komory, aniž jsem tušil, jak to bude složité. Napsal jsem na sekretariát, že bych chtěl být na sjezdu jako pozorovatel. Přišla mi odpověď, že OSL Praha východ už má zvolené delegáty. Bohužel jako držitel osvědčení si nemohu vybírat příslušné OSL podle své vůle. Byl jsem odkázán na usnesení XX. sjezdu (Sjezd schvaluje: možnost pro představenstvo OSL vyslat na sjezd delegátů člena svého OSL jako pozorovatele v počtu 1 na 1 OSL v případě, kdy OSL nezvolí delegáty na sjezd delegátů).

Jelikož mám částečný úvazek v OSL Brno, po poradě s kolegy a přáteli jsem na sekretariát zaslal žádost za toto OSL Brno, načež přišla odpověď, že OSL Brno a OSL Brno-venkov jsou nefunkční, tudíž mě nemá kdo delegovat. Po opakovaném odmítnutí jsem měl ještě větší zájem na sjezd odjet. Odvolal jsem se proto rovněž na usnesení XX. sjezdu s žádostí, ať mě tedy za nefunkční OSL deleguje představenstvo komory nebo centrální sekretariát, který zastupuje okresní orgány a plní jejich funkci. Záhy přišla odpověď, že můj požadavek byl předán právnímu zástupci komory. Později mi odpověděl prezident komory dr. Chudoba, že moje žádost bude projednána na představenstvu ČLnK následující den, tedy ve čtvrtek 2. 11. (začínalo jednat ve 20 hodin), a poté budu obratem informován. Vyrozumění mi přišlo 3. 11. v 0.22 hod.: představenstvo mé žádosti nevyhovělo. To jsem ovšem zjistil až ráno, kdy už jsem byl na cestě do Benešova s tím, že se zúčastním sjezdu jako host. Informaci o možnosti zúčastnit se sjezdu jako host jsem bohužel neobdržel od nikoho, s kým jsem komunikoval, ale od kolegů, jež měli možnost celou komunikaci sledovat a pomohli mi najít řešení. Jak jsem se později dozvěděl, pro kladné vyřízení mé žádosti byli pouze čtyři členové PČLnK a svou negativní úlohu při rozhodování zde údajně sehrálo i to, že mě podpořil Mgr. Aleš Nedopil. Na základě informace jedné z pracovnic sekretariátu jsem se dozvěděl, že měli za úkol mě na sjezd nevpustit. Ke smůle všech nikdo nevěděl, jak vypadám. Nakonec ale vše v dobrém vyřešilo 52 delegátů začínajícího sjezdu, kteří umožnili účast na letošním sjezdu dokonce všem členům ČLnK a prohlásili tak sjezd za otevřený. Předkladateli návrhu, delegátům a čtyřem členům PČLnK tímto velmi děkuji.

Z celého programu mne nejvíce zaskočilo projednávání realizace projektu „Přístavba a dostavba stávajícího objektu ČLnK“. Jako předseda SVJ velkého bytového domu, kde realizuji projekt revitalizace, tuto problematiku znám detailně. Celý tento bod byl delegátům sjezdu předložen pouze v podobě propočtu celkových nákladů stavby k projektu pro stavební povolení. Nejedná se tedy o položkový rozpočet, který bude až součástí dokumentace pro provádění stavby. Z toho důvodu v něm nejsou podrobnosti, které jsem na sjezdu požadoval, a jsou zároveň nezbytné pro stanovení skutečné celkové ceny díla, aby v budoucnu nemohly být účtovány vícenáklady. K propočtu celkových nákladů stavby musí samozřejmě existovat realizační projekt podle platné vyhlášky.

Delegátům však bylo prezentováno pouze několik „spěšných“ vizualizací a půdorysy stavby! Hlavní snaha PČLnK byla zjevně si ve značném chaosu nechat odsouhlasit investici v celkové výši 9 170 488 Kč, aniž by přítomní delegáti věděli, jaké konkrétní položky budou z této investice hrazeny. Například položka „fasády“ za 652 839 Kč obsahuje hliníkové výplně otvorů 12 tis./m2. I tak je hodnota v m2 značně neobvyklá, správně má být uvedena za kus. Co je to vlastně za okna?, obklad kámen vč. zateplení, kompletní skladba 5 850 Kč/m2 (opět chybí specifikace kamene). Navíc jsme se ve finále dozvěděli, že v předložené ceně není ani zahrnuto vnitřní vybavení hotové přístavby (mobiliář, nábytek, audiovizuální a PC technika a další)!

Poměrně zásadní je, že v celém materiálu chybí podrobné dílčí výpočty, výměr a hlavně pořádná vizualizace a výkresová část s rozkreslením dispozice celé stavby. Nacenění řemesel v kompletu je pouze nějakým odhadem. Proto jsem požádal jiné delegáty sjezdu, zda by mi umožnili seznámit se s projektem. Prý to nelze. Z komory mi bylo sděleno, že dokumentace je tajná a o zveřejnění se bude rozhodovat 20. 12. 2017. Domnívám se, že vzhledem k úplné absenci členské diskuze v regionech by se měla do toho tedy vložit revizní komise a prověřit veškeré náklady a okolnosti projektu, když jde o tak „extrémně tajnou“ záležitost. Položme si důležitou otázku, proč tomu tak je?

Předpokládám, že delegátům nebyl předložen položkový rozpočet, ale POUZE propočet nákladů za účelem odsouhlasení této investice, a tím otevření finančního bezbřehého rámce pro realizaci projektu, který ve finále může stát mnohem více. Celé se mi to zdá tak nastavené jen proto, aby členové komory z regionů nemluvili představenstvu do dispozice, rozsahu a řešení plánované stavby. Tak se ale řádný hospodář nechová! Všechno postrádá prvky transparentnosti, demokracie a legitimity!

Vzhledem ke kritické situaci českého lékárenství by rozhodně bylo nyní lepší investovat peníze do smysluplného PR nebo jiných aktivit, které nám pomohou jako profesnímu stavu nebo v politicko-společenském prosazení našich zájmů. Ať už půjde o projekt nezávislé PR kampaně Vaši lékárníci CZ nebo jiné projekty či aktivity. Dostavbu sídla můžeme řešit, až se všichni dostaneme ze současné kritické situace. O ochromení akceschopnosti pracovníků sekretariátu snad nemůže být žádných pochyb – stěhování tam a zase zpátky je snad to nejhorší, co si v těchto pro nás nepříznivých časech všichni umíme představit…

Než se do tohoto díla pustíme, stály by za zvážení i jiné možnosti, například koupě většího sídla jinde, a nyní de facto dosavadní rodinnou vilu, která pak bude další dostavbou značně znehodnocená, zkusit prodat protiúčtem. V každém případě nebyly tyto alternativy sjezdu předloženy, natož diskutovány, což je smutné a také velmi neefektivní. Mnoha delegátům zřejmě ani nedošlo, co schválením tohoto „domečku z karet“ za 10 milionů korun představenstvu odsouhlasili.

Shoduji se s názorem o (ne)morálním aspektu celé věci, který byl na sjezdu také prezentován, že se má stavět primárně z finanční rezervy na účtu komory, která ale vznikla z nevyčerpaných příspěvků nefunkčních OSL. Upřímně tedy lituji své kolegy v Brně (největší nefunkční OSL), že ze svých ušetřených členských příspěvků mají platit Pražákům „nové kanceláře“. Holt taková je dnes asi doba! Nicméně sjezd je prohlášen za permanentní, a tak se možná najde skupina odvážlivců, kteří ještě toto přinejmenším „předčasné rozhodnutí“ možná dokážou revokovat. Přeji jim k tomu zdar a sílu!

Mgr. Jakub ADÁMEK

e-mail: kubabmp@email.cz


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2017 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#