#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ke změně dojde, až bude naše aktivita vidět


Autoři: PharmDr. Kristýna Pilátová
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 12, s. 31

Jednou z aktivních diskutujících byla na listopadovém komorovém sjezdu PharmDr. Kristýna Pilátová zastupující OSL Benešov. Využili jsme jejího zápalu pro obor a položili jí několik otázek.


Na XXVII. sjezdu delegátů ČLnK jste vyjádřila názor, že lékárny mají být vráceny lékárníkům. Jakou cestou by se tak mělo stát?

Navrácení lékáren zpět do rukou lékárníka je jediným logickým krokem vedoucím k tomu, aby se narovnal stav českého lékárenství, který je momentálně velmi nedobrý. Lékárník jako majitel lékárny nepreferuje při práci finanční hledisko, ale dbá především o zdraví svých pacientů. Finanční ohodnocení je pak důsledkem jeho kvalitní práce. Není nadále možné tolerovat ohodnocení lékárníků na základě prodeje konkrétních léčivých přípravků. Proto by lékárny měli vlastnit lékárníci. Ale dokud my lékárníci na tyto postupy sami neupozorníme, nebude politická vůle situaci řešit. Jediná možnost jak specifikovat vlastnictví lékárny je změnou zákona. V okolních zemích se tato změna úspěšně povedla. Doufejme, že v České republice se to podaří také, ale bude to vyžadovat silný hlas všech lékárníků. Všech, kteří si uvědomují nutnost toho, aby lékárenství zůstalo svobodným povoláním.

Připomněla jste, že se chcete jako lékárnice starat o pacienty a využívat své vzdělání. Stojí v cestě uskutečnění těchto cílů pouze přebujelá a stále rostoucí administrativa? Co byste dokázala udělat pro pacienty navíc, pokud by vás byrokracie ne­omezovala?

Jako lékárnice se snažím využívat své vzdělání na maximum. Není to pro mě cíl, ale životní styl. Moje práce je mým koníčkem. Administrativní činnosti v současné době nejsou tak náročné, jako neustálé sledování a porovnávání cen, zavádění akčních letáků a podobně. Mám pocit, že nás lékárníky obchodníci zkouší tlačit do pozice, kdy se bude preferovat cena před užitkem, ale to nesmíme dopustit.

Je krize lékárenství z vašeho pohledu opravdu tak vážná? Co nejvíce trápí členy OSL Benešov?

Ano je. Členy OSL Benešov nejvíce trápí současný stav, kdy je lékárník vnímán jako hokynář, a to, že se nedaří tyto hloupé fráze politiků vyvrátit. Hlavním důvodem této situace jsou nerovné doplatky na léky, kdy pro distributory či výrobce jsou atraktivní nemocniční a řetězcové lékárny, které jsou schopné nasmlouvat si výhodnější ceny. Malé veřejné lékárny nemají šanci dosáhnout podobných cen.

Dále trápí mé kolegy a kolegyně stále přísnější kontroly SÚKL, které probíhají bez konkrétních pravidel. Je nutné vést konstruktivní dialog se zástupci této instituce a stanovit jasná pravidla.

Jak by mělo vypadat spravedlivé a korektní odměňování lékáren?

Především je nutné zajistit rovné nákupní ceny pro všechny lékárny a rovné doplatky pro pacienty na všechny léčivé přípravky vázané na předpis. Bylo by ideální, kdyby lékárníci byli odměňováni kombinací dispenzační taxy a marže.

Angažujete se ve spolku Vaši Lékárníci CZ. Na sjezdu jste vyjádřili záměr tvrdšího postupu v oblasti PR. Jak chcete zacílit své aktivity směrem k veřejnosti ve prospěch lékárníků?

Nejde ani tak o tvrdší postup v oblasti PR, ale především o to, aby nějaké PR aktivity vůbec byly. My lékárníci máme takovou zvláštní vlastnost. Všechny problémy a kritické situace, které jako odborníci řešíme, komunikujeme jen mezi sebou. Je to pravděpodobně způsobeno tím, že v oblasti lékárenství se nikdo jiný moc neorientuje. Je na čase, aby se veřejnost dozvěděla o stavu lékárenství a o tom, že nesouhlasíme s tím, aby se lékárny přetvářely na obchody. Naši pacienti jsou s tímto stavem také nespokojeni a je proto na čase lidem vysvětlit, že lékárníci nejsou ti, kdo stanovují ceny.

Aktuálně je nutné upozornit na nedokonalosti při zavádění elektronické preskripce. Naším hlavním cílem však je prosazovat rovné doplatky na léčivé přípravky vázané na lékařský předpis. Prosím všechny kolegy a kolegyně, kdo by chtěl jakýmkoli způsobem tuto iniciativu podpořit, ať se připojí. Více informací najdete na www.vasilekarnici.cz.

Jaký by měl být ideální stav lékárenství, pokud byste měla moc ho prosadit? A jak by měla např. vypadat k lékárenskému stavu vstřícná úhradová vyhláška pro rok 2018?

Pokud bychom se bavili o ideálním stavu, pak by v úhradové vyhlášce měla být zavedena dispenzační taxa 30 Kč za položku na receptu. Lékárnu by mohl vlastnit pouze lékárník. Jeden lékárník by mohl vlastnit maximálně tři lékárny. Nově vznikající lékárna by mohla vzniknout nejblíže 500 metrů od stávající lékárny.

V roce 2018 se moje vize jistě nenaplní. Udělejme však maximum pro to, aby se alespoň část vyplnila v letech příštích. Nic takového však nebude možné, pokud nezačneme pracovat jednotně. Proto vás prosím, drazí kolegové a kolegyně, řekněme už politikům dost! Takhle už to dál nejde. A až příště půjdou zástupci České lékárnické komory žádat na ministerstvo o zavedení dispenzační taxy ve výši 30 korun, podpořte je třeba i jen zasláním mailu konkrétnímu politikovi. Věřím, že až bude vidět aktivita nás všech, věci se pomalu začnou měnit. Nikdo jiný to za nás neudělá.

Přestože je zřejmé, že máte svoji práci ráda, je nezbytné si od ní čas od času odpočinout. Jakým způsobem relaxujete? Zbývá vám vůbec nějaký volný čas na koníčky?

Koně a psi jsou mým největším koníčkem a čas si na ně najdu každý den. Když si chci odpočinout, vyrazím s nimi do přírody. Další mou vášní jsou knihy, na ty už bohužel nemám tolik času, kolik bych si přála.

Josef Zábranský

Foto: archiv Kristýny Pilátové


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2017 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#