#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

„ALŠÁK“ slaví sedmdesátku


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 2, s. 28

Čas letí jako bláznivý… Zdá se nám to všem „včera“, kdy si VOŠZ a SZŠ Praha 1, Alšovo nábřeží 6/82, připomněla 60. výročí vzniku, a ejhle, je tu sedmdesátka. Při takovém výročí se rekapituluje, hodnotí, vzpomíná, pan ředitel nás nabádá, abychom zdůraznili, kam se škola posunula…


Inu, škola funguje v rámci současného školství docela zdárně. Zatímco zdravotní sestry zaznamenaly všeliké změny, např. 4+1, u laborantů, potažmo asistentů (Alšák je „laborantská zdrávka“) se žádné zásadní otřesy neudály. „VOŠky“ nám zůstaly. Někdo je tomu rád, někdo nerad; hodně kolegů lékárníků je přesvědčených, že by se měl obor Diplomovaný farmaceutický asistent vrátit na střední školu. Ale věci okolo nás se opravdu mění, studenti studují dlouho, po maturitě pokračují na různé typy vyšších či vysokých škol a nejspíš by nám stejně zmizeli z oboru. Obor DFA je u nás vzděláván tradičně, v posledních letech ale nastal dramatický úbytek zájemců o studium. Troufám si tvrdit, že naše škola vždy poskytovala studentům kvalitní vzdělání a absolventi oboru DFA byli, jsou a doufám, že i nadále budou ceněni zaměstnavateli jako kvalitní, vzdělaní, plnohodnotní zaměstnanci, ihned zařaditelní do pracovního procesu i do kolektivu.

Ale pokles zájmu o studium oboru DFA bohužel není v silách školy ovlivnit či zastavit („pokud k nám nepřijdou, neocení kvalitu školy“). Zde jistě může lékárenský terén pomoci – propagací oboru, jeho krásy, potřebnosti, schopnosti naplnit ­život člověka zodpovědnou a krásnou prací v příjemném prostředí lékárny.


Sluší se jubilantovi popřát, i dáreček by se hodil: milé kolegyně a kolegové, dejte dárek naší škole i celému oboru propagací práce v lékárně a studia oboru Diplomovaný farmaceutický asistent.

Oficiální oslavy se konají dne 26. 4. 2019 v době od 10 do 14 hodin; podrobný program oslav naleznete na:www.szspraha1.cz. Všechny bývalé absolventy a příznivce naší školy srdečně zveme na návštěvu.

PharmDr. Marie LOUČKOVÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2019 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#