#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Důležité upozornění k osvědčení


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 1, s. 5

Od 1. 2. 2019 bude účinná změna licenčního řádu přijatá v listopadu 2018 XXVIII. sjezdem delegátů České lékárnické komory. Nově bude výkon soukromé lékárenské praxe a výkon funkce odborného zástupce a vedoucího lékárníka možný až poté, co bude farmaceutovi vydáno osvědčení ČLnK. Výkon praxe nebo některé z obou funkcí nebude možné zahájit již ode dne, ve kterém byla podána žádost o vydání osvědčení tak, jako tomu bylo doposud.

ČLnK upozorňuje všechny členy komory a jejich prostřednictvím i provozovatele lékáren, aby s touto novou skutečností počítali při zamýšlených změnách v osobách držících osvědčení ČLnK. Licenční řízení i přes snahu ČLnK jej co nejvíce urychlit, trvá řádově několik týdnů. ČLnK proto doporučuje žádosti o osvědčení podávat s dostatečným předstihem. ČLnK dále doporučuje, aby žadatelé předkládali žádosti se všemi náležitostmi a přílohami. Takto lze přispět k tomu, aby byla osvědčení vydávána bez průtahů.

Žádost o vydání osvědčení se podává u příslušného okresního sdružení lékárníků. Není-li jej, pak přímo na sekretariát ČLnK. Lhůta, ve které se má OSL k žádosti vyjádřit a postoupit ji na sekretariát ČLnK, se zkrátila z 20 na 15 dnů. Pro případ, že OSL z jakéhokoliv důvodu ve lhůtě žádost na sekretariát ČLnK nepostoupí, ČLnK doporučuje, aby si žadatel ověřil buď u svého OSL, nebo na sekretariátu ČLnK, zda byla žádost postoupena. Pokud se tak nestalo, může žadatel sám doručit potvrzenou kopii žádosti na sekretariát ČLnK. Pro tento případ by si měl žadatel podání žádosti na OSL nechat potvrdit na kopii žádosti a nejlépe si pořídit i kopie příloh k žádosti.

Představenstvo komory je povinno žadateli, který splňuje podmínky stanovené licenčním řádem, vydat osvědčení na svém nejbližším zasedání, pokud byla žádost o vydání osvědčení doručena sekretariátu komory nejméně 2 pracovní dny před zasedáním, jinak na dalším nejbližším zasedání. Termíny jednání představenstva jsou zveřejněny zde: https://www.lekarnici.cz/O-CLnK/Kalendar-akci/2019-Terminy-jednani-PCLnK-a-nektere-dalsi-akce.aspx.

V praxi bude obvykle docházet k tomu, že v době podání žádosti nebude mít žadatel o osvědčení k výkonu soukromé lékárenské praxe nebo k výkonu funkce odborného zástupce kopii rozhodnutí krajského úřadu o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb poskytovateli opatřeného doložkou právní moci. Přesto je v zájmu urychlení licenčního řízení vhodné s podáním žádosti nečekat až na získání rozhodnutí krajského úřadu. Osvědčení bude sice vydáno až po dodatečném předložení rozhodnutí, ale v mezidobí mohou být odstraněny případné vady žádosti, může proběhnout doba, po kterou se žádost nachází u okresního sdružení lékárníků, a v licenčním řízení lze připravit vše potřebné pro vydání osvědčení tak, aby po předložení rozhodnutí krajského úřadu mohlo být osvědčení vydáno co nejdříve.

Pokud vedoucí lékárník zemřel nebo došlo k okamžitému ukončení jeho pracovního poměru nebo ke zrušení pracovního poměru ve zkušební době a při podání žádosti o osvědčení jsou splněny podmínky podle § 11 odst. 6 licenčního řádu, pak je výjimečně možný výkon funkce vedoucího lékárníka již ode dne podání žádosti.

Výkon soukromé lékárenské praxe a výkonu funkce odborného zástupce a vedoucího lékárníka bez osvědčení ČLnK je závažným disciplinárním deliktem!

 Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK 


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2019 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#