#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

GML o prospěšné spolupráci


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 1, s. 9

Vybráno z vyjádření pro Revizní komisi ČLnK: Grémium majitelů lékáren spolupracuje se spolkem Vaši Lékárnici CZ od ledna 2018. První fakticky mediálně viditelná společná akce bylo uspořádání Celorepublikového sněmu lékárníků v Brně 2. 2. 2018. V průběhu Dohodovacího řízení od února do 19. 6. poskytoval spolek Vaši Lékárníci CZ přehled mediálních výstupů a zpracoval mediální analýzu, na jejímž základě jsem pak vedl jednání za celý segment lékárenské péče.

V květnu po schválení představenstvem ČLnK jsme společně s dalšími spolky GML, Vaši Lékárníci CZ a POLP podepsali výzvu ministrovi zdravotnictví k dodržování zákona o léčivech v oblasti dodávek léčiv do 2 pracovních dnů a také zajištění finančních prostředků pro lékárny na rok 2019. Tato akce měla velký dopad na závěrečný průběh Dohodovacího řízení a fakticky rozhodla o finální podobě dohody.

Společně se spolkem Vaši Lékárníci CZ jsme připravili tiskovou konferenci 13. 7. v Praze, kde se veřejně negativně vymezily naše spolky proti zavedení tzv. emergenčního systému zásobování lékáren. Komunikace spolku Vaši Lékárníci CZ s poslanci dopisem, ve kterém uváděli na pravou míru lživá a manipulativní sdělení náměstka Vrubela před poslanci Výboru pro zdravotnictví v jeho vlastní prezentaci, byla velmi účinná a správně načasovaná. Za GML jsem předal podklady a fakta, a to také do dopisu poslancům zakomponoval předseda spolku A. Nedopil. ­Následovalo jednání podvýboru pro lékovou politiku PSP dne 31. 10., kde prezident ČLnK sdělil nesouhlasné stanovisko komory ve smyslu odpovědnosti výrobce za omezení reexportu. Na toto vystoupení  jsem se za GML vyjádřil v tom smyslu, že současný zákon o léčivech není v rozporu se směrnicí o humánních léčivech a že reexporty nejsou příčinou nedostatků léků, který je způsoben monopolizací distribuce. Jednoznačně prohlašuji, že dopis spolku Vaši Lékárníci CZ byl obsahově správný a byl odeslán ve správný čas, a to před jednáním Podvýboru pro lékovou politiku.

Mgr. Marek Hampel, předseda GML


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2019 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#