#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zeptali jsme se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 1, s. 6-8

Až vyjde lednové číslo ČČL, budou do zahájení ověřování léčiv podle protipadělkové směrnice (FMD) zbývat necelé dva týdny. Jak jste na ni připraveni, co od ní čekáte, co si o ní myslíte?  

Mgr. Hana GRUNTOVÁ, BENU Lékárna, Ostrava

Myslím, že není v českých lékárnách nutná. Skutečné padělky jsou pravděpodobně pouze na internetu a na tržnicích, takže pro lékárníky to považuji za zbytečnou práci. ­Bonus vidím jen v tom, že budeme mít správně odepsané šarže ze skladu. 

Dovedu si představit komplikace, jaké to přinese zejména velkým nemocničním lékárnám, které vydávají celé kartony stejných léků na žádanky na oddělení a teď místo pár kliknutí numerické klávesnice budou muset načítat každou krabičku zvlášť. A chápu, že pro některé lékárny to znamená investici do počítačového vybavení, minimálně do čteček. To ale lze brát i jako pozitivní změnu, která ulehčí práci lékárníkům, protože budou moci konečně načítat i eRecepty z displeje mobilu. 

Za sebe se FMD nebojím, stejně jako jsem se nebála eReceptů. Pracuji teď v BENU lékárně, registraci zařizuje vedení, čtečky máme už dávno a v software jsem zatím žádné změny nezaznamenala (píšu to ale ještě před Silvestrem).

Myslím, že po spuštění systému se spustí diskuse na facebooku Mladých lékárníků, kde snad opět vymyslíme společnými silami, jak případné problémy vyřešit, stejně jako tomu bylo před rokem s eRecepty.

Jen doufám, že všichni výrobci zvolí jednotné umístění kódu na jedno z víček krabičky, kde stejně budeme muset kontrolovat bezpečnostní přelepky. A když už se do krabičky nepůjde podívat, přála bych si, aby každá měla na přední straně i obrázek tablety ve skutečné velikosti a barvě.


PharmDr. Jiří GREGOR, farmaceut Tkáňové ústředny FN Hradec Králové

O nové povinnosti pro lékárníky kontrolovat každé balení léčiva v souladu s FMD směrnicí bylo řečeno snad téměř všechno. Já si opravdový padělek, který by prošel síty správné výrobní praxe, správné distribuční praxe a správné lékárenské praxe a kvůli kterému se ten protipadělkový cirkus koná, představit neumím. Tvůrci a propagátoři ověřovacího systému nám ovšem takového lékového Jamese Bonda dluží a měli by si ho aspoň uvěřitelně vymyslet.

Když si půjčím perspektivu od Jiřího Wolkera a stanu se menším a ještě menším asi jako ty krabičky léků, musím konstatovat, že každá falešně falešná se díky ověřování stává hvězdou okamžiku s nárokem na zvláštní péči. Pro lékárníka z toho kouká „zábava“, která mu přivodí vrásky na čele.

Z bezproblémového ověření a zneplatnění se stane jen rutinní fádnost panelákové šedi, která se lékárníkovi na pozadí přidá k jeho denní pracovní náplni. Ať je dělník hoden své mzdy. ­Nejsem si jist, zda to platí pro lékárníky v roce 2019.

Aby se preference hnutí držely tam, kde se držet mají, jsou mezi rozpočtovými prioritami jízdenky skoro zadarmo, bojová vozidla pěchoty, průměrné platy učitelů na 45 000 měsíčně, zvyšování dávek a důchodů. Lékárenskou péči tam nikde nenajdeme. Závěr z toho je jednoduchý, lékárenskou péči čeká tunelování její reálné hodnoty, bude se smrskávat na více nudné muziky za méně peněz.

Kolegové, nepůjdete raději učit?


Mgr. Ondřej BEDNAŘÍK, Lékárna U Řeky, Trutnov

Připraveni jsme asi tak, jako celá směrnice. To znamená, že stále čekáme, co se bude dít. Zatím jsme vytiskli deset stránek smlouvy, podepsali, naskenovali, elektronicky (!) nahráli zpět do systému NSOL a založili do šanonu. V ostatním bezmezně důvěřujeme dodavateli našeho softwaru.

Hlavní věc, za kterou bych byl směrnici ­vděčen, by bylo úplné zrušení výdeje LP mimo lékárny, tzv. batožení. Ovšem český lékárník je tvor vynalézavý, že. Dále se, při načítání kódu každého balení, pravděpodobně sníží riziko chybného výdeje.

O FMD si myslím patrně to samé, co většina z nás. Že totiž zdaleka nejde o boj proti padělkům, nýbrž o mapování cest léčivých přípravků od výroby až k pacientovi. A to všechno za peníze nás, majitelů lékáren. Komu tím směrnice prospěje, si můžeme my – malí – jen domýšlet.

Obr. 1.

PharmDr. Ondřej PAVLÍČEK, Ph.D., MBA, Lékárna Nemocnice České Budějovice, a. s.

Z evropského hlediska vnímám FMD jako opodstatněnou aktivitu – stačí se podívat na množství upozornění na výskyt padělků na webu SÚKL; bez celoevropského zákazu zásilkového výdeje léčiv je to nesmyslné opatření, leda by inovovali terminály u řidičů dodávek; zakotvením do legislativy prostě vzniká zákonná povinnost a je na nás, abychom podle zákona postupovali; zaráží mě absence jakýchkoli informací o stavu příprav v ostatních evropských státech; vlastní pilotní projekt vnímám jako vítězství marketingu nad pilotním testováním; nevidím robustní automatizované hardwarové řešení na hromadné skenování kódů, které bychom si mohli koupit (a přitom bych předpokládal, že celoevropské opatření vytvoří dostatečnou poptávka, analogicky viz zavádění EET pokladen); je k diskusi, nakolik lze zvýšený personální nárok vykrýt lege artis při absenci farmaceutických asistentů na trhu práce; dále se prohlubuje naše závislost na nepřetržitě bezvadně funkční IT infrastruktuře; podmínkou provozování lékárny se vedle legislativních a stavovských předpisů stává i akceptace smlouvy s neziskovou organizací; obávám se, kolik prostředků a prostoru na sebe budou vázat balení, jejichž zneplatnění selhalo. 

Naše přípravy zahrnují nákup čteček. Předpokládám testování jednotlivých šarží na příjmu a zneplatnění při výdeji. Cytostatika, velkoobjemové položky na lůžkové části potom plánujeme ověřovat během držení. Pravděpodobně omezíme statimové výdeje velkoobjemových položek. Chvíli budou problémy, na které budeme muset reagovat, poté se systém ustálí. Zúčastnění se to naučí, nadchnou se, zvyknou si, nebo otupí. Pokud systém zablokuje výdej léčiv veřejnosti na více než dva dny, přijde generální pardon z ministerstva, nebo nový ministr.


PharmDr. Nina ŠVÉDOVÁ, Lékárna Dr.Max, Brno

Žijeme v době „zlepšováků“ a „zjednodušováků.“ Tlak nových vymožeností je neúprosný v každodenním životě nás všech. Nemá cenu spekulovat nad potřebností těchto technických pokroků.

FMD je jednou z novinek, kterou musíme přijmout. S listinnými recepty bychom jistě také vystačili dalších 50 let, ostatně stejně jako s pevnou telefonní linkou nebo s jízdou koňmo – na místo určení/dovolat se/dostat se k lékům lze v současnosti snadněji, a to se počítá. Bude možné sledovat cestu každé krabičky a mít jistotu, že vydávaný lék je opravdu originál. Jen doufám, že se zavedením FMD nebudou na český trh zavedeny také padělky.

Věřím, že v lékárnách máme veškeré dostupné informace k dispozici a technické přípravy jsou už dávno v plném proudu, a až nastane den D, odladíme poslední chybičky a budeme se zase moci naplno věnovat své práci.

Teď už zbývá jen připravit se psychicky na hledání 2D kódu a „pípání“ každé krabičky zvlášť. Při troše dobré vůle to pro nás lékárníky bude hračka, stejně jako jsme před rokem zvládli nástup eRp. Jen tu dobrou vůli najít.


Mgr. Josef NEJEDLÝ, Pilulka Lékárna, Břeclav

U nás v lékárně jsme se na FMD připravili nákupem 2D čteček a zhlédnutím webináře pořádaného na dané téma komorou. Já osobně očekávám zdržení při expedici ­pacientům. Značný narůst času, který strávím s krabičkou v ruce, abych vyhověl jedinému správnému výdeji, jelikož sankce stanovené SÚKL jsou nesmyslně vysoké. ­Velmi paradoxní situace, když si uvědomím, že se u nás v lékárnách padělky nevyskytují. Ano, směrnici Evropské unie nezměníme, můžeme pouze nastavit procesy a interní pravidla pro zjednodušení naší práce. Z mého pohledu bude jistě zajímavé sledovat reakce pacientů, protože sdělovací prostředky určitě vehementně upozorní, jak poznat nepadělaný lék. Jenže na trhu se až 5 let budou vyskytovat léčivé přípravky vyrobené před 9. 2. 2019. Nečeká nás snadná práce, ale věřím, že ji zvládneme. A podaří se nám společnost přesvědčit o tom, že lékárník je jediný odborník, který může ověřit pravost jejich léků. 


PharmDr. Miroslav KOŠKA, Lékárna Dr. Max, Brno

Velké téma FMD je tu s námi již delší dobu. Jak sleduji vývoj, už se něco málo ví. Nezodpovězených otázek přesto zbývá dost a řekl bych, že další a další přibývají s každou odpovědí. Doufám, že kompetentní společnosti a IT firmy toho vědí víc, než co se dostalo ke mně. Směrnice v praxi v lékárnách zřejmě jen potvrdí to, o čem se mluví – v oficiální distribuci padělky nalezeny nebyly. Na webech sídlících mimo ČR a na různých inzertních stránkách bude dál k sehnání vše, co si kdo zamane a bude ochoten zaplatit. A my v lékárně? Budeme pípat krabičku za krabičkou a mít zase „víc času“ na pacienty. Než se uzavře expediční případ, odešle hlášení do CÚeRp, EET, propojí se terminál s bankou a nově ještě ověří, že ta pravá krabička léku je skutečně pravá, chvilku to jistě zabere. Uvádí se zlomky sekund. Jen v reálu jsou to zlomky občas nějaké delší. A když lékař předepíše  špatně? Nebo si pacient bude chtít zkontrolovat vzhled svých tabletek? Nechám se překvapit.


Mgr. Marcel PANDADIS,Lékárna Uherskohradišťské nemocnice a.s.

Nemocnice Zlínského kraje jsou zapojeny do Pilotního projektu FMD.

Přestože NOOL zahájil informační aktivity vcelku brzy 9/2017, realizace projektu implementace FMD se potýkala s neustálým časovým skluzem. Do pilotního projektu FMD jsme vstoupili s představou, že si ­ověříme naši připravenost a také provedeme analýzu časové náročnosti a personálních potřeb nemocnic. Z tohoto pohledu pilotní projekt naše očekávání ani zdaleka nenaplnil. Jediné, co jsme ověřili, je funkčnost systému. Proto si netroufám říci, že jsme na příchod FMD plně připraveni stejně jako drtivá většina lékáren v ČR. Až po 9. 2. se ukáže, jaké problémy v praxi nastanou. Přestože ve skrytu duše doufám, že se mýlím, obávám se, že zásobování obyvatel ČR léky může v čase selhávat.

FMD považuji za další zbytnou aktivitu ze strany evropské komise, dost možná vyvolanou lobbingem farmaceutických firem. Každopádně VELKÝ BRATR vstupuje do našeho života čím dál intenzivněji.


Mgr. Lukáš MALÝ, Valdštejnská lékárna, Frýdlant v Čechách

Pevně věřím, že lékárníci jsou na FMD ­připraveni vybavením i myšlenkově. Po spuštění však očekávám prodlevy při expedici a nepochopení ze strany pacientů, kdy jim nevydáme připravené balení léků v případě, že systém zahlásí nepotvrzení balení v úložišti. Osobně si myslím, že je to v prostředí ČR zbytná věc, a doufám, že nebudou hned v prvních letech rozdávány sankce stejně, jako se děje lékařům při nedodržování ePreskripce.


PharmDr. Michala BELASOVÁ, BENU Lékárna, Praha

Přistupuji k tomu pragmaticky, je to ­evropská směrnice, musíme ji respektovat. V současném stadiu připravenosti procesů se benefity spíše hledají.

Systém v lékárnách je připraven, ale zůstávají nevyřešené hlavně procesní otázky. Například mne napadá nedořešený systém karantén. V případě nenalezení 2D kódu v úložišti, je tento lék skutečně podezřelý? Vygeneruje se „alert“, lékárník lék nevydá, uloží ho do karantény. Jaký je osud léku v karanténě dál? Návrat do úložiště nebo návrat na distribuci? Nebo náprava chyb při počtu vydaných balení? ­Nedořešených otázek je spousta. Je tu chybějící procesní autorita, postupy, SOPs…

Významně se prodlouží proces výdeje léků hledáním správného kódu, načtením všech balení, čekáním na zpracování, odpověď a odepsání z úložiště. Nevydání léků v případě systémových chyb. Zátěž na úkor dispenzace a dialogu s pacientem ­ohledně správného užívání léku samotného. Samozřejmě negativní stránkou jsou i zvýšené náklady lékáren.

Navíc v ČR nebyly na úrovni lékárny padělky doposud nalezeny, ale situace se může změnit. Přínosem je monitoring pohybu léku nebo omezení nelegálních praktik výdeje léku mimo ­lékárny.

Více obav ale vzbuzuje ilegální prodej léků na internetu. Tady považuji situaci s hazardem poškození zdraví společnosti za podstatně více dramatickou.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2019 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#