#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ro(c)k s eReceptem


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 1, s. 29

Byl to rokenrol. Na konci roku 2017 jsme se všichni magistři v lékárně museli setkat s eIdentitou. Zjistili jsme, že existuje něco jako certifikát. Ten se dá dokonce nahrát. Okolo užívání certifikátů jsme slyšeli spoustu fám. Pochopili jsme, že je lze zaheslovat a zašifrovat a bůhvíco ještě. Docenti Klemera a Ďoubal z Hradce by měli radost, jak nám ta informatika jde. A my jsme, stejně jako ti pověstní psi v Antarktidě (viz příklad regulace organismu ze skript informatiky na hradecké fakultě), přežili.

Není bez zajímavosti, že eRecept je tu s námi už 10 let. Aby byla švanda, tak ­těsně před zavedením povinného eReceptu stát zavedl v srpnu zcela nový systém. Přitom ten zůstal neohrabaný, jako byl od roku 2007. Identifikátor ke každému receptu, certifikát pro lékaře, pro lékárníka, pro lékárnu (na místo té černé skříňky), pro ordinaci. A nakonec dostanete papírový blanket s čárovým kódem. Předpotopní.

Už ke konci roku, jak ordinace přecházely na ePreskripci, se k nám začaly hrnout první eRecepty. Pomalu jsme si osahávali, co systém umí, a neumí. Zjišťovali, jak nově, lépe a radostněji dělat staré a osvědčené chyby. Znám lékárny, kde doteď razítkují průvodky a retaxují proti nim. Neptejte se mě, zda při eReceptu v mobilu ten mobil zabaví a vydávají až na konci školního roku. Fakt nevím a raději to ani nezjišťuji. Co kdyby mi flákli razítko doprostřed displeje.

Během roku byly programy různě upravovány. Drobnými změnami procházelo zobrazování i zpracování podle požadavků nás lékárníků. Párkrát také došlo k výpadkům systému a lékárníci bili na poplach: co dělat? Někde to byl jen výpadek dodávek elektrické energie, někde výpadek sítě operátora, a jednou nebo dvakrát to spadlo opravdu i pánům v Úložišti.

Stále nám slibují možnost nahlédnutí do předepsaných a vybraných léků. O tom se mluvilo už v roce 2007. A byl to ten ­argument, proč se to tehdy celé zavádělo. Bohužel 10 let se stát nehnul ani o krok. Snad teď nám svítá na lepší časy a bude v zákoně o zdravotnickém záznamu.

Veselé byly i telefonáty s lékaři. Máme pravidelného psychiatrického chronika, s jehož lékařkou pravidelně konzultujeme. Jednou se kvůli vysokému doplatku řešil přechod na generikum, pak zase zpět, a znovu zvýšená úhrada. A ta nás právě potkala v přechodu na eRecept.

Nový program a k tomu eRecept. Paní doktorka se stala sebediagnostikem. Konzultoval jsem jinou doktorku se ­stejným programem, a pak naváděl v podstatě naslepo, jak to má dělat. Jako by moje milovaná žena někomu po telefonu radila, jak má uvařit svíčkovou.

Koncem prázdnin jsme přešli z řady PD a PE, a to díky novince pro chytré ­telefony, kdy v rámci SMS zprávy chodil i odkaz na www stránky s QR kódem. Problém byl a je v tom, že řada lidí s chytrým telefonem si nekoupila data a krade wifi, nebo sice data má, ale nepouští je, ­protože neví jak.

V nejmenované fakultní nemocnici jsem koncem září telefonoval s lékařem kvůli je­ho pacientce, které propadl recept, a proto chtěla vystavit nový. Lékař nový recept odmítl vystavit, dokud mu pacientka průvodku nedonese (asi ji chtěl obřadně skartovat). Prohlásil, že není jeho povinností se koukat, zda si pacientka ně­co vybrala, že on tu průvodku potřebuje získat zpět. Nakonec jsem se mu kolegiál­ně zapřísáhl, že žádný výdej neproběhl, on svolil a nový recept vypsal a poslal via SMS.

Naučili jsme pacienty chroniky volat lékaři pro recept a lékaře naučili recept posílat esemeskou. Máme novou aplikaci Lékárny, která je fakt boží. Skončila ta doba půjčování „na ksicht“ s tím, že donesou zítra, pozítří, příští měsíc. A neříkejte, že jste to nikdy neudělali, když se na vás usmála pěkná holka, že chce antikoncepci.

Zrychlila se nám práce a máme více času na pacienta.

Naučili jsme se podepisovat dokumenty. Už nemusíme všude běhat s lejstry, stačí poslat podepsané PDF. A právě teď ­obnovujeme certifikáty. Někdo už ­zapomněl heslo, které celý rok nepoužil.

Zažádat, zaplatit, stáhnout, vyextrahovat a uložit do programu. Všechno „na koleně“, protože ani já tomu dost nerozumím. Mezi slepými, jednooký císařem.

Jak říkám, byl to rokenrol. A teď nás čeká bigbít s NOOLem.

Přemek CÍSAŘ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2019 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#