#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 1, s. 19

Fallopia japonica (Houtt.) Ronse Decr. – opletka japonská (Polygonaceae – rdesnovité)

Vytrvalá, dvoudomá rostlina, se stonky, které vyrůstají na jaře z podzemních oddenků až do výše 2 m. Pochází ze severovýchodní Asie (Japonsko, Korea, Tchaj-wan). V Evropě je v současnosti řazena mezi agresivní invazivní druhy, ovšem s perspektivou čištění zeminy od těžkých kovů a jako možné palivo. V našich podmínkách se šíří úlomky oddenků, především v oblastech vodních toků. Mohutnější je kříženec křídlatka ­česká – ­Reynoutria × bohemica. V Číně a Japonsku se medicínsky využívá i příbuzný druh Fallopia multiflora.

Synonyma: křídlatka japonská, Polygonum cuspidatum, ­Reynoutria japonica.

Obecný název: Japanischer Knöterich (něm.), Japanese Knotweed (angl.).

Sbíraná část: herba, rhizoma.

Droga: Fallopiae herba, F. rhizoma.


Obsahové látky: v nati flavonoidy s převahou kvercitrinu a kvercetinu-3-O-xylosidu, dále isokvercitrin, kvercetin a rutin, až 24 % tříslovin, především katechinových, dále kyselina kávová, chlorogenová a jejich deriváty, kyselina křemičitá a šťavelová. V oddenku anthrachinonové aglykony emodin, fyscion, chrysofanol (syn. kyselina chrysofanová) a jejich glykosidy, stilbeny cis- a trans-resveratrol a odpovídající glukosidy cis- a trans-piceid a příbuzné látky, dále kyselina protokatechová, (+)-katechin, deriváty kumarinu aj. sloučeniny.

Účinky a použití: v tradiční čínské a japonské medicíně se drogy i přípravky aplikují při kašli, popáleninách, šokovém stavu, revmatizmu, žaludečních vředech, hepatitidě, žlučových kamenech, hyperlipidemii, alergiích, zácpě, arterioskleróze, kapavce a různých typech rakoviny a zánětů. Mladé výhonky kyselé chuti nahrazují špenát, ale nevýhodou je vysoký obsah kyseliny šťavelové. Odborné studie byly zaměřeny na ověření účinnosti izolovaného trans-resveratrolu, piceidu a emodinu. U potkanů byl zjišťován vliv resveratrolu a piceidu na metabolizmus tuků. Silněji působil piceid, který významně snižoval sérovou hladinu celkového cholesterolu, LDL-cholesterolu i ­triglyceridů. U trans-resveratrolu a trans-piceidu byly dále potvrzeny antioxidační, protidestičkové, protizánětlivé, kardioprotektivní a protirakovinné účinky, kdy byla prokázána cytotoxicita proti buněčným liniím lidského hepatomu HepG2, potkaní rakoviny prsu SHZ-888 a lidské rakoviny prsu MCF-7, včetně MCF-7 rezistentních na adriamycin, ale bez ovlivnění zdravých jaterních buněk L-02. Resveratrol účinkoval proti rakovině vaječníků a lymfatických uzlin. Emodin je cytotoxický v případě buněk chronické myeloidní leukémie K562, lidské rakoviny prostaty LNCaP, slinivky břišní a inhibuje proliferaci a indukuje apoptózu buněk různých typů rakoviny v dutině ústní. Extrakty z oddenku vykazovaly cytotoxicitu proti buněčným liniím Ehrlichova karcinomu u myší a lidského karcinomu plic A549, H1650 a inhibovaly proliferaci buněčných linií KB, HEp-2 a YD-15 rakoviny dutiny ústní. Emodin má významný podíl na mírně projímavých účincích oddenku a antibakteriálních efektech drog. Dále zmírňuje diabetes II, protože selektivně inhibuje dehydrogenázu kortizon reduktázu (11β-HSD1), která redukuje kortizon na aktivní diabetogenní kortizol (syn. hydrokortizon). Při testech antibakteriální aktivity resveratrolů proti druhům Escherichia coli, Sarcina lutea, Bacillus subtilis a Staphylococcus sp. byla zjištěna významná účinnost, silnější u trans-resveratrolu, než u jeho cis-formy. Extrakty z oddenku opletky dále vykazují antiobezitní účinky, související s inhibicí aktivity pankreatické lipázy a ovlivněním akumulace lipidů. U 2-hydroxyemodinu byly zjištěny antimutagenní účinky. Perspektivní je i aplikace oddenku při léčbě boreliózy.


Dávkování: 2x denně odvar z 10 g oddenku ve 200 ml vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: antidiabetika, laxativa.

Hlavní zdroje: AISLP, botanika.Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor,  Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: A. Barnard 1880 (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2019 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#