#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Příště raději domluvy než pomluvy


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 1, s. 8-9

Ač nerad, vracím se tímto příspěvkem k minulému sjezdu delegátů ČLnK. To, co se zde v rámci dehonestace spolku Vaši lékárníci CZ, jehož jsem členem, událo, totiž po reakci volá.

Již to, že Revizní komise (RK) za sebe nechala proti nám hovořit téměř výhradně právníka, mi přijde nestandardní. Ale možná jen nejsem dostatečným pamětníkem našich sjezdů. Copak ja­ko lékárníci neumíme diskutovat mezi sebou a mluvit sami za sebe? Budeme si příště raději všichni brát své právní zástupce? Že se mění program sjezdu, je věcí běžnou. Že se zpráva od RK na její žádost přesunula v programu těsně před oběd z důvodu, že právník komory musí co nejdříve opustit místo sjezdu, lze pochopit. Pokud si však RK připraví podobně smyšlený až po­mlouv­ačný materiál, bylo by fér alespoň dát řádný prostor k dis­kuzi, a ne doufat, že vše vyřeší ona obědová pauza a dále nabitý program. Jaké pak bylo moje překvapení, když se po obědě Mgr. MUDr. Maršík účastnil i odpoledního pokračování sjezdu. Kam se poděla ta mimořádná situace, pro kterou se měnil program, těžko říci. (Pozn. redakce: právním poradcem RK je Mgr. Jiří Švejnoha.)

Tím nejvíce zarážejícím jsou však samotná usnesení RK. V prv­ním bodě jsme kritizováni za nekoordinaci s ČLnK a ostatními spolky. Prý jsme se poprvé sešli s někým z komory až v září. To nemohu nazvat jinak než lží. Nevím, jak k tomuto závěru komise došla, vím, že nás se na to nikdo neptal. Přitom se již v únoru usku­tečnila první schůzka s prezidentem ČLnK Dr. L. Chudobou a dalším členem představenstva, navíc za účas­ti studentů far­macie. Dále jsme několikrát žádali o mož­nost vystoupení na zasedání představenstva, což nám opa­ko­­vaně nebylo umož­něno. Na jaře se pak jednalo přímo na ko­moře. V létě bylo s ostatními spolky podepsáno společné memorandum. V prů­běhu roku navíc probíhala čilá komunikace s GML, některých audio a následně videokonferencí se účastnili i členové před­stavenstva, včetně jedné členky RK. To, že až v září byli určeni dva lidé pro komunikaci mezi námi a vedením komory, je tak jen malý střípek ze skutečné mozaiky. Ze strany GML byla přímo RK vyjádřena dobrá spolupráce a spokojenost s naším spolkem.

V druhém bodě se spekuluje o souladu vynaložení finančních prostředků v rámci naší kampaně. PR má svoji definici a vzhledem k tomu, že jsem studoval farmacii, a ne média, bych si jako laik nedovolil soudit jiné obory bez zevrubnějších znalostí o daném tématu. Jak potřebnou a důležitou součástí je i komunikace s vlastním terénem pomocí newsletteru, ukazuje také to, že ho převzalo samotné vedení komory a dostává se k vám nyní pravidelně každý měsíc.

V bodech 3 a 4 jsou kritizovány nedostatečné a neúplné podklady. V termínu týdenní lhůty pro jejich dodání byla naše účetní hospitalizována. Dle mých informací z e-mailové komunikace mezi ní a pověřeným členem RK ovšem nevyplývá, že by byly požadovány nějaké další podklady nebo faktury, ač se na to v jejím závěru aktivně dotazujeme. Část konkrétního plnění v té době ani dodat nešla, protože kampaň probíhala a její konkrétní čerpání a zhodnocení jsme dostali až po jejím ukončení. Abychom předešli dalším podezřením a ukázali transparentnost, po které sami voláme, raději jsme se dobrovolně rozhodli zveřejnit všechny faktury na našich webových stránkách, kde jsou průběžně doplňovány a volně k nahlédnutí. Vše pak v tomto roce necháme prověřit auditorskou firmou.

V bodě pátém se naznačuje střet zájmů mezi předsedou našeho spolku Mgr. Nedopilem a společností AGE COM, a. s. Rád bych upozornil na to, že A. Nedopil působil v dozorčí radě naposledy před dvěma lety, a dozorčí rada je kontrolním, nikoliv řídícím orgánem společnosti. Tato skutečnost a to, že se Mgr. Nedopil přátelí a dlouho zná s majiteli společnosti manželi Grmelovými, není tajemstvím a nevadilo to ani vedení ČLnK, když spolu­pracovalo se stejnou firmou na podzim roku 2017. Zjevně to bylo kvůli erudici a schopnostem, a ne kvůli potenciálním vazbám.

Již jen krátce se zmíním o náznacích toho, že náš spolek může za neúčast ministra zdravotnictví na sjezdu. Tímto směrem se snažil odvést pozornost od problémů samotných dopisem i on sám. Chtěl bych připomenout, že jsem účastníkem sjezdu několik let po sobě a na žádném z nich nebyl ministr zdravotnictví osobně přítomen. Naši oprávněnou kritiku jednoho z náměstků na ministerstvu nakonec potvrdil v předvánočním příspěvku na webu i sám prezident komory dr. Chudoba.

Nechci tvrdit, že jsme vše udělali správně a že se něco nedalo udělat jinak. Přesto si myslím, že naše aktivita byla ve spoustě věcí velice přínosnou, ať už jde o zmiňovaný newsletter, audio a video spoty s velikým dosahem mezi laickou veřejností, tak vytvořením slušné řádky kontaktů na poslance a další politiky. To se navzdory kritice projevilo pozitivně například v nedávném odmítnutí emergenčního modelu cestou pozměňovacího návrhu. Zcela klíčová pak byla naše aktivita a podpora GML v rámci dohodovacího řízení. Ač bychom jistě chtěli víc, nemuseli jsme mít taky nic. Jak řekl jeden chytrý kolega, naším cílem bylo vykopnout míč vysoko a utvořit komoře prostor pro slušný kompromis. Škoda, že to takto nebrali všichni zúčastnění. Smutnou pachuť ve mně zanechalo jednání několika kolegů, kteří místo, aby překousli vlastní ego a ignorovali osobní ambice, raději podkopávali naši snahu dojít ke společnému cíli. To jsem jako naivní lékárník z terénu nečekal. Většina z nás se přitom spolku věnovala především na úkor svého volného času nad rámec pracovní doby a jeho trávení s rodinou a blízkými. Zde je třeba apelovat na ostatní, aby se nebáli kontaktovat politiky ve svém okolí a neostýchali se promluvit ve prospěch našeho stavu. Jak vidíme pravidelně, nikdo jiný to za nás neudělá. Jak velký je v dnešní době vliv sociálních sítí, především twitteru, jsme si již ověřili.

Pojďme, tak jak zaznělo na sjezdu, raději táhnout všichni za jeden provaz a pokusme se konečně prosadit naše dlouhodobé priority, abychom je na dalším sjezdu nemuseli zase přepisovat do stále stejných usnesení.

Oficiální reakci spolku Vaši lékárníci CZ najdete na webové stránce http://vasilekarnici.cz/cz/nase-aktivity/novinka/reakce-spolku-vasi-lekarnici-cz-na-zpravu-revizni-komise-clnk.

Mgr. David GREGOR


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2019 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#