#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak prosté, milý Watsone!


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 2, s. 16

Tak nám od 9. 2. zavedli to FMD, které se skládá z ATD a 2D, eviduje se v EMVS provozované EMVO, u nás zařizuje NSOL provozovaný NOOL. Jak jednoduché, milý Watsone.

Jak to chápu já? Na každé krabičce jsou vlastně čtyři čárové kódy a všechny jsou v tom jednom čtverečku. Není to QR kód, je to 2D kód (já osobně mu říkám vinglkód, protože má ten vingl vlevo a dole). Kód identifikuje přípravek (v podstatě stávající čárový kód), pak šarži, exspiraci, a potom to důležité – každou jednotlivou krabičku.

Výrobce kód nahraje do systému a my si pinknem, jestli tam je, a pak ho vyřadíme. Jak prosté, milý Watsone.

A teď problémy. Někdy je na krabičce kód, ale není uložen v systému, protože se na to zapomnělo nebo se to nestihlo. Beztak to bylo vyrobeno před povinností lepit a značit (ATD a 2D). Co s tím? Zatím nic. Máme pardon ministra, ale hlasme to, aby v systému do 1. 1. 2020 bylo.

Někdy je na krabičce kód, ale není zalepená (chybí ATD). Tady se dá předpokládat, že se jedná o indický exportní kód, který je snad téměř shodný s tím evropským, jen není nahrán do systému, protože se s ním nepočítalo jako s kódem podle směrnice EU. Je tam prostě kvůli božské Yinee.

Pak se taky nemusí ověřit kód, protože dlouho chyběla metodika jak nahrávat exspirace. A exspirace ve formátu YY/MM/00 je vadná. Systém ji převezme, ale uloží ji s doplněným dnem YY/MM/DD. Náš software a software NSOL se spolu nedomluví, protože jeden posílá nuly, druhý kontroluje proti poslednímu dni v měsíci a máme další alert. NSOL bude tvrdit, že EXP je 190228 a SW zašle 190200, protože si oba přečetli 190200. V podstatě nejde o vážný alert, pokud nebude tento případ vydávaný 9. 2. 2019, protože se váš SW bude vztekat, že vydáváte prošlé přípravky. Pak je potřeba to nějak okecat: Že ta exspirace je vždycky k poslednímu, že vám to s posledním v DL přišlo a že jste tedy nevydávali prošlý přípravek.

Jediné vážné upozornění (jak to v té češtině zní mnohem, mnohem lépe) je, když systém hlásí, že přípravek byl vydán. Pak byl vydán padělek nebo vy máte padělek… a NESMÍTE vydat.

Těším se, že si to do konce září v EU (stabilisation period) a do konce roku u nás (ministerský pardon) sedne, že si vyzkouším i variantu odpis do přípravy a výdej neregistrovaného LP dovezeného z jiné členské země.

Stále mám ještě obavy, protože jsme se pustili do neprobáda­ných vod, které nás asi budou chvíli překvapovat. Ale díky pře-­chodnému období se naučíme hlásit alerty, otrkáme se a nebudeme mít obavu, že něco zvoráme. Počet hlášení nakonec klesne a od 1. ledna 2020 už to snad bude fungovat bez problémů.

Přemek CÍSAŘ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2019 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#