#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékárnice maminky v nové dimenzi


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 2, s. 33

Pokud máš malé děti a ještě ses k nám nepřidala, neváhej! Lékárnice maminky zdaleka nejsou jen o pořádání besed pro veřejnost, jsme komunita, kde se prostřednictvím krátkých newsletterů dozvíš, co je nového v praxi, kde se můžeš ­zapojit do diskuzí na současná témata, kde dostaneš tipy na nové ­zajímavé vědecké články a mnoho a mnoho dalšího. Čti dál.

Zrovna nám vzniká nová forma besed, ženský kruh. U tématu ženského zdraví, kde maminkám ukazujeme příčiny a řešení nejčastějších ženských zdravotních potíží, jako jsou vaginální a urologické záněty, premenstruační syndrom a bolestivé měsíčky, a kde diskutujeme také na téma antikoncepce, vědomé plodnosti a vůbec poznání svého cyklu a jeho fází, nás napadlo pozměnit klasickou formu besedy u prezentace s dětmi batolícími se okolo na formu setkání čistě v ženském kruhu. Idea je vytvořit ještě důvěrnější prostředí a moci se ještě více přiblížit konkrétním problémům žen, které se na daném místě sejdou. Je to nová dimenze šíření naší zdravotnické profesionality! Pokud jsi šla studovat farmacii s tím, že chceš pomáhat lidem, a za tárou zažila nejedno zklamání svých ideálů, možná je čas pootevřít dvířka novému způsobu předávání svých vědomostí.

Pomalu začínám chystat jarní besedu na téma léčivé rostliny. Další oblast, kde jsme jako lékárníci v naší společnosti jedineční – kdo jiný má v tomto oboru opravdové vzdělání (nebo alespoň jeho základy, na kterých se dá stavět), v současné době, kdy je tak moderní odmítat chemii a hledat na každý neduh ­přírodní řešení? Je tolik rostlin s prokázanými účinky dle evidence based medicine, a také mnoho tradičně běžně používaných a všemožnými šarlatány doporučovaných bylinek, které můžou představovat pro konkrétního pacienta zdravotní riziko. Nechme svoji odbornost vyniknout, a nejen v lékárně, nebo po telefonu s kamarádkou. Na zářijových besedách, kde jsme probírali pampelišku, měsíček, řebříček, kopřivu, šípek a mnoho dalších léčivých rostlin, které si mohly účastnice naživo osahat a prohlédnout, jsme dostávaly pozitivní zpětnou vazbu také na ­informace o ­sběru a sušení léčivých rostlin. Především si ale účastníci (ano, byli mezi nimi i muži) cenili solidních rad o bezpečném a účinném použití jednotlivých rostlin a instrukcí, kde je získat v dobré kvalitě. V jarním dílu se zaměříme na nejvýznamnější léčivé rostliny, které u nás v tu dobu porostou, a opět si je pěkně probereme ze všech stran. Webinář pro všechny, kteří by chtěli na jaře začít také besedovat, bude k dispozici v březnu.

Nyní je možné poslechnout si záznam webináře na téma Zdravá žena. Z milého setkání téměř třiceti lékárnic nad prezentací s tímto tématem jsme sesbíraly vaše otázky, a odpovídáme také na otázky nejčastěji pokládané přímo účastnicemi besed. Je k dispozici zdarma pro všechny, které by chtěly vést vlastní besedy či ženské kruhy, i pro ty z vás, které si chtějí jen rozšířit obzory.

Těšit se můžete také na webinář na téma ekzém, který pro nás nachystala Saša na základě svých bohatých zkušeností v rodinné lékárně s magistraliter přípravou, zaměřenou právě na pacienty s kožními problémy. Téma je k přednášení teď v předjaří, kdy ekzémy mnoho dětí i dospělých trápí. Dále se chystají besedy na témata alergie a léky v těhotenství a kojení.

No a mezitím píšeme články na web (v lednu jsme se zaměřily na imunitu a kašel) a navzájem si je recenzujeme a opravujeme, Šárka Nováková přišla také s novou formou miniseriálu na facebooku, kde každý týden ve stejnou dobu napíše krátký a úderný příspěvek na určité téma. Do toho domlouváme rozhovory pro časopisy a rádia, sjednáváme nové termíny besed a těšíme se na společný teambuilding, který bude 12.–14. června v podhůří Orlických hor. Takže kam, že se ubírá české lékárenství? Za nás určitě směrem k větší důvěře mezi lékárnicí a pacientem, k větší důležitosti osobního kontaktu, konzultace, vzájemného porozumění. Přidej se k nám, pokud s tebou něco z toho rezonuje.

Mgr. Karolína Romášková



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2020 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#