#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 2, s. 34

Thaumatococcus daniellii (Benn.) Benth. – taumatokok daniellův, (Marantaceae – marantovité)

Vytrvalá, až 4 metry vysoká bylina, s podlouhlými dekorativními listy. Taumatokok je původní v deštných pralesích západní a střední Afriky, v oblasti od Siera Leone po Demokratickou republiku Kongo, byl introdukován do Austrálie a Singapuru. Množí se semeny a oddenky. Na úrovni zeminy vytváří červené plody s jedlým červeným míškem (arilus). V míšku obsažené sladké proteiny, thaumatiny, byly povoleny i v zemích EU, jako vhodné sladidlo.

Synonyma: Donax danielli, Phrynium danielli.

Obecný název: Anworom (in Ghana), Katamfe (krio – in Sierra Leone), Miracle Berry (angl.).

Sbíraná část: folium, fructus, rhizoma.

Droga: Thaumatococci fructus.

Obsahové látky: v listu převažuje seskviterpenoid (+)-valencen a příbuzné sloučeniny, dále acyklické alkany 2-methyloktakosan (C29) a deriváty, kyselina palmitová (n-hexadekanová), sterol β-sitosterol a vitamin C. Pouze skupinovými činidly byly prokázány a sumárně stanoveny triterpenoidní a steroidní saponiny, flavonoidy, alkaloidy a třísloviny. Přítomnost kardioglykosidů v listu nebo plodu byla potvrzena skupinovými činidly pouze v některých vzorcích. V míšku plodu sladké proteiny, především thaumatin I a II (synonymum talin). Dále proteáza thaumatopain, která při neutrálním pH thaumatiny štěpí. Heteropoly­sacharidy slizového typu.

Účinky a použití: v tradiční medicíně je šťáva z listu aplikována jako sedativum, ale i proti různým toxinům, včetně hadích. Plod vykazuje projímavé účinky, semeno emetické. List slouží jako střešní krytina a obalový materiál pro potraviny.

Odborné studie. Středem zájmu je studium účinků proteinů thaumatinů, které jsou využívány jako nízkokalorická sladidla, zesilovače a modulancia chuti, vhodná i pro diabetiky. V jejich struktuře je obsaženo 207 molekul aminokyselin, Mr se pohybuje kolem 22 000 a stabilita roztoků v rozmezí pH 2,7–6,0. Jsou metabolizovány jako běžné proteiny, snadno se rozpuštějí ve vodě a jsou až 3 000x sladivější než sacharóza. Byly ovšem izo­­lovány i doprovodné proteiny, tvořící sice minoritní podíl ve smě­si thaumatinů, ale 15 000x sladivější, než sacharóza. Chuť thaumatinů není totožná se sacharózou a blíží se jí až v kombi­naci se sacharinem nebo steviosidem. Testy na zvířatech neprokázaly u thaumatinů negativní vliv na funkci štítné žlázy, alergicitu, mutagenitu ani teratogenitu. Tyto sloučeniny jsou dnes v Evropě považovány za bezpečné potravinářské přídatné látky (aditiva), s kódem E957. V současnosti se vyskytují v recepturách nealkoholických nápojů, cukrovinek, džemů i vitaminových přípravků.


Antimikrobiální účinky. Protože se listy užívají i jako obalový materiál pro potraviny, byly v řadě studií hodnoceny i antimikrobiální účinky extraktů. Většinou byla zaznamenána pouze slabá aktivita proti druhům: Aspergillus flavus, Aspergillus niger, Bacillus cereus, Candida albicans, Candida krusei, Escherichia coli, Leuconostoc sp., Pediococcus cerevisae, Salmonella typhimurium, Shigella dysentarieae, Staphylococcus aureus, Strepto­coccus lactis a Trichoderma konigii. Odlišné výsledky přinesly další testy, kdy extrakty z listu potlačovaly růst bakterií druhu Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, ale i Campylobacter jejuni, způsobující abortus.

Dávkování: pro thaumatiny nebyl dosud určen Akceptovatelný denní příjem (ADI).

Nežádoucí účinky a kontraindikace: v případě thaumatinů ­nejsou známy.

Interakce: syntetická sladidla

Hlavní zdroje: AISLP, botanika.Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor,  Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.


PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: James Steakley (Wikipedia).

Vzorce: thaumatin (Fvasconcellos – Wikipedia), valencen (autor).


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2020 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#