#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Okénko do magistraliter


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 2, s. 32

Když je Zineryt nedostupný…

Jednou z výhod individuální přípravy (IPLP) v lékárnách je možnost individualizace léčby v případě, kdy schází vhodný hromadně vyráběný léčivý přípravek (HVLP). Aktuálním tématem a příkladem takové alternativy je řešení nedostupnosti léčivého přípravku Zineryt k léčbě akné. V současné době má tento léčivý přípravek hlášené přerušení dodávání na náš trh do 1. 7. 2020. Z toho důvodu článek připomíná již v praxi zavedenou recepturu erythromycinového roztoku z německého NRF (Neues Rezeptur-Formularium), která poskytuje možné řešení v době nedostupnosti tohoto HVLP.

Lihový roztok erythromycinu 4% (NRF 11.78.) 

Rp. 

Erythromycini 4,0 

Acidi citrici monohydrici 0,33

Ethanoli 96% 45,0 

Aquae purificatae ad 100,0 

M. f. sol. 

D.S. 1−2 × denně vatovým tamponem na postižená místa

Jedná se o čirý bezbarvý roztok charakteristického lihového zápachu. Optimální stabilita erythromycinu je 8,5 pH. Samotný lihový roztok erythromycinu by měl pH v rozmezí 9,5–10,5. Z toho důvodu obsahuje výsledný přípravek rozpuštěný erythromycin a kyselinu citronovou pro úpravu pH na optimální hodnotu 8,5. Doba použitelnosti je 3 měsíce.

Účinek a indikace

Erythromycin je makrolidové bakteriostatické antibiotikum s citlivostí mimo jiné na Staphylococcus epidermidisPropionibacterium acnes vyskytujících se často u akné. Má také protizánětlivý účinek, který je způsoben inhibicí chemotaxe neutrofilních granulocytů. Antibiotikum dobře proniká do mazového žlázového infundibula. Účinek vnějšího použití je primárně připisován inhibici růstu lipázotvorných, převážně grampozitivních bakterií. Po lokální aplikaci se erytromycin těžko absorbuje perkutánně. V zásadě je účinná pouze erythromycinová báze.

Hlavní dermatologická indikace je akné papulopustulosa stupně I až III. Experimentálně se erytromycin používá také pro periorální dermatitidu a rosaceu.

Dávkování a aplikace

Vzhledem k rychlému rozvoji rezistence je omezena délka léčby erytromycinem v léčbě akné na 4 až 6 týdnů. Aplikuje se dvakrát denně a nanáší se vatovým tamponem na celou zasaženou oblast pokožky, nejenom na samotné léze.

Nežádoucí účinky a omezení aplikace

Vehikulum obsahující ethanol může pokožku vysoušet a dráždit. Lokální podráždění kůže a alergické kožní reakce způsobené erytromycinem jsou spíše vzácné. Při dlouhodobém dermatologickém použití erytromycinu může být indukována rezistence na propionibakterie a zejména na stafylokoky. Po čtyřtýdenní přestávce v terapii se obvykle vrátí citlivost na erytromycin. Kombinací léčby erytromycinu s antiseptickou léčbou lze významně zabránit rozvoji rezistence.

Efekt erythromycinu v léčbě akné zvyšuje zinek, který v receptuře oproti HVLP není obsažen. Pacientovi lze doporučit jeho doplnění lokálně pomocí dermokosmetických přípravků nebo perorálně registrovaným HVLP s obsahem zinku orotátu.

V lokální terapii akné s účinnou látkou erythromycin je v současnosti na trhu dostupný ještě léčivý přípravek Aknemycin. Ten obsahuje ale nižší koncentraci erythromycinu a není hrazený z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Z těchto důvodů může být pro pacienta vhodným řešením právě připravovaná alternativa k nedostupnému HVLP.

zdroj: NRF, SPC


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2020 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#