#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stalo se v lednu


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 2, s. 14

1. Pro lékárníky začal rok velmi úrodný na novinky a změny. I leden se odehrál „v rytmu kvapíku“, jak píše viceprezident Martin Kopecký ve svém úvodníku. Více i v dalších textech tohoto čísla.

1. Začaly platit nové řády ČLnK – finanční a Řád pro CV.

2. Na portálu Managerka.cz zveřejnili tabulku zaručených mezd pro různé profesní skupiny. Farmaceut se ocitl v čísle 7 (z 8) a jeho hodinová mzda v roce 2020 by měla být minimálně 158,10 Kč (26 500 měsíčně).

7. Na Rozárce rokovalo poprvé v letošním roce představenstvo ČLnK. Odmítlo například schválit přečerpání a převod prostředků z 2019 do 2020 u několika OSL.

7. Za účasti zástupců Komory jednal ve sněmovně Podvýbor pro elektronizaci, vyslechl například informace SÚKL k vývoji eReceptu a aktuálnímu stavu.

8. Spolek farmaceutů Hradec Králové České farmaceutické společnosti uspořádal v Hradci Králové již 129. přednáškový večer, na kterém Mgr. Jiří Kotlář tentokrát představil Přehled novinek v lékárenské legislativě, aneb co nás neminulo a ještě čeká.

8. Zdravotní výbor Poslanecké Sněmovny projednával za účasti zástupců Komory problematiku očkování.

9. V prostorách SÚKL jednalo vedení Komory s ministrem Adamem Vojtěchem, náměstkem Filipem Vrubelem a ředitelkou SÚKL Irenou Storovou o počtu položek na eReceptu a digitalizaci výdejů listinných receptů. Zde si dohodli rychlý návrat k předepisování 2 položek na eRecept a posunutí termínu vydání vyhlášky o správné lékárenské praxi na dobu, kdy bude digitalizace výdejů listinných receptů plně funkční.

11. Opět se množí výpadky některých léků. Podle SÚKL jen od začátku roku došlo k přerušení dodávek u více jak 80 přípravků.

13. Viceprezident Komory se účastnil jednání představenstva NOOL.

13. V pořadu 90’ na ČT24 se sešli prezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph. D. s ředitelkou SÚKL Mgr. Irenou Storovou, MHA a předsedkyní provozovatelské organizace Poskytovatelé lékárenské péče PharmDr. Jarmila Skopovou. Řeč byla o výpadcích dodávek léků a emergentním systému.

14.–15. Bruselská schůzka PGEU se neobešla bez zástupce České lékárnické komory, kterým byl PharmDr. Martin Kopecký.

15. Opět setkání s ředitelkou SÚKL Irenou Storovou a s po­sky­tovateli lékárenských informačních systémů (PLIS) nad tématy výměna informací mezi SÚKL a ČLnK (např. disciplinární řízení) a třetí datové úložiště.

15. Aspirin, ibuprofen či léčivé přípravky na bázi paracetamolu už nebudou ve Francii vystaveny na pultech a jejich vydání (stále bez receptu) bude podmíněno konzultací s lékárníkem.

20. Další jednání s pracovníky IT oddělení SÚKL probíralo témata jako digitalizace, agenda pro IPLP s konopím, vývoj eReceptu, třetí datové úložiště. Vyjasnily se technické problémy mezi zástupci SW firem a SÚKL, do konce února budou lékárenské SW připraveny na přístup k třetímu datovému úložišti eRp.

20. Do českolipské lékárny členky představenstva ČLnK se vloupali neznámí pachatelé.

22. Většina Čechů stále odmítá platit poplatek u lékaře a za recept v lékárně. Vyplývá to z prosincového průzkumu, jehož výsledky dnes ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

22. Fond Česko-německé budoucnosti v Chodově opravuje některé hroby předválečných obyvatel. Jedním z nich je i minimalistický památník chodovské lékárnice Herty Hammerschmidové, která zemřela v pouhých šestadvaceti letech.

23. Česká lékárnická komora vydala návod, jak správně kašlat, abychom omezili šíření infekcí. Ruku před ústa ne, použijte kapesník či předloktí.

24.–26. Proběhla tradiční Konference nemocničních lékárníků v Jihlavě. Časopis českých lékárníků měl na akci své dopisovatelky, takže si podrobnou zprávu o konferenci můžete přečíst na jiném místě časopisu.

26. Česká média hlásí, že ochranné roušky v zemi jsou na mnoha místech vyprodané.

27. Valné hromady NOOL se zúčastnil i zástupce ČLnK.

28. V lednu se stihlo ještě jednou sejít představenstvo Komory. Řešila se spolupráce s Besipem, schvalovaly se žádosti o úhradu členských příspěvků ze sociálního fondu a například prezident informoval o dosavadních zjištěných možnostech úspor v rozpočtu ČLnK.

29. V některých e-shopech i na inzertních webech se objevují nabídky na předražené roušky nebo další produkty, údajně chránící před koronavirem. Například se nabízí tzv. antivirové šátky s membránou. Jeden internetový obchod je dokonce prodává pod názvem BLACK-koronavirus za 1 600 korun, což je o tisíc korun víc, než kolik stojí na ostatních e-shopech.

30. Vycházejí další Lékárnické kapky. Poradí vám, jak na chřipku, teplotu, ale i jak efektivně hubnout.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2020 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#