#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Umíte si poradit s dotazy pacientů na koronavirus? Nabízíme praktickou rukověť

13. 3. 2020

Lékárny jako místa první linie kontaktu s pacientem často slouží i jako poradny konzultující nejrůznější dotazy k aktuálním tématům týkajícím se zdraví a nemocí. Bylo by tedy s podivem, kdyby se při každodenním přívalu zpráv o čínském koronaviru občas nevyskytly i otázky spojené s touto nejnovější epidemií. Připravili jsme pro vás proto stručné vodítko se základními informacemi pro pacienty a rozcestník s dalšími užitečnými odkazy.

Aktuální situace v ČR

Na území České republiky bylo aktuálně potvrzeno několik  desítek případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 (dříve 2019-nCoV), který se od prosince loňského roku šíří z čínské provincie Chu-pej. Ačkoliv někteří experti vyjadřují naději, že epidemie označená jako Covid-19 začne již v dubnu ustupovat, například Světová zdravotnická organizace (WHO) jejich optimismus nesdílí a naopak očekává, že šíření viru bude pokračovat.

Plné znění algoritmu jak postupovat dle klinických a epidemiologických kritérií je dostupné na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR pod záložkou „Čínský koronavirus“ v sekci „Pro zdravotníky“ a 10 základních zásad pro lékárníky vydala i Česká lékárnická komora (další užitečné odkazy a kontakty pak souhrnně uvádíme na konci článku).

Kdo je potenciálně nebezpečný?

Lidé, kteří v posledních 14 dnech opustili Čínu, Itálii nebo jinou postiženou oblast a mají tyto klinické příznaky:

  • tělesná teplota > 38 °C
  • dušnost
  • kašel
  • zánět nosohltanu
  • poslechový nebo rtg nález oboustranného postižení plicního parenchymu nebo syndrom akutní dechové tísně (ARDS)

Jak se má zachovat rizikový pacient?

Dle doporučení Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) by lidé, kteří se vrátili z rizikové oblasti a do 14 dnů od návratu se u nich objevily horečka > 38 °C, potíže s dýcháním a kašel, měli dodržet následující opatření:

  • Zůstat doma a nikam nechodit, vyhnout se kontaktu s ostatními lidmi.
  • Kontaktovat místně příslušné oddělení infekčního lékařství a informovat o svém stavu a o pobytu v rizikové oblasti.
  • Často si mýt ruce mýdlem a vodou, případně dezinfekčními přípravky na bázi min. 70% alkoholu.
  • Při kašli si zakrývat ústa a nos kapesníkem nebo použít rukáv. Ne ruce!
  • Pokud jsou vyzváni k vyšetření na infekčním oddělení, nejezdit tam hromadnou dopravou. Pokud je to možné, měl by si pacient nasadit ochrannou roušku a do čekárny vstoupit až na základě domluvy s personálem.

Lidé, kteří se vrátili z rizikové oblasti nebo přestupovali na velkých asijských letištích, ale nevykazují žádné příznaky onemocnění, by měli:

  • Po celou dobu inkubační doby, tj. 14 dní od odletu z rizikové oblasti, pokud možno zůstat doma a minimalizovat kontakt s ostatními lidmi.
  • Často si mýt ruce mýdlem a vodou nebo dezinfekčními přípravky na bázi min. 70% alkoholu.
  • Telefonicky kontaktovat pracoviště protiepidemického odboru místně příslušné krajské hygienické stanice (jejich seznam naleznete zde), které rozhodne o náležitých protiepidemických opatřeních včetně případné karantény.
  • Všeobecný praktický lékař vystaví dotyčnému případné potvrzení o nařízení karantény.
  • Pokud se objeví příznaky jako subfebrilie/febrilie, kašel či dušnost, kontaktovat místně příslušné oddělení infekčního lékařství a dále postupovat tak, jak je uvedeno výše.

Kam se obrátit pro další informace?

V ČR existuje informační linka Státního zdravotního ústavu (9–21 hod) na čísle 724 810 106.

Aktuální sdělení o počtu nakažených ve světě i u nás stejně jako řadu dalších důležitých dokumentů naleznete na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR, Státního zdravotního ústavu (včetně přehledně graficky ztvárněných základních informací), Evropského střediska pro kontrolu nemocí a Světové zdravotnické organizace. WHO rovněž připravila zajímavý souhrn mýtů a faktů okolo koronaviru formou infografiky (ukázku přikládáme níže).

Můžete se také podívat na video, jež natočili zdravotníci z Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, které názorně ukazuje jak postupovat v případě kontaktu s pacientem s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc.

 
zdroj: WHO


zdroj: WHO


zdroj: WHO

redakce proLékárníky.cz



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#