#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Byli jsme tam rádi


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 11, s. 12

Už poněkolikáté jsme se jako zástupci studentských organizací zúčastnili sjezdu delegátů ČLnK a pozvání na tuto významnou akci si pokaždé vážíme.


První polovina pátečního dne byla zasvěcena reportům představenstva k plnění usnesení z minulého sjezdu, během toho jako obvykle došlo i k diskuzi nad současnými problémy českého lékárenství, což jsme sledovali s velkým zájmem, zejména to, jak by se měly řešit. Viděli jsme odhodlání a elán některých delegátů, kteří se snaží nynější situaci řešit. Nepříjemné však byly konfrontace mezi jednotlivými zástupci spolků a delegáty OSL. Místo toho, aby se snažili společně pozvednout farmacii, potažmo lékárenství v ČR, to občas vypadalo, že bojují spíše proti sobě, což nikomu nepomůže. A přitom stejný cíl, kterého chtějí lékárníci dosáhnout, zazníval ze všech stran bez ohledu na to, kdo k jakému spolku nebo OSL náleží.

Druhá polovina pátečního dne se nesla v duchu řádů komory. Pro nás studenty to bylo téma náročnější. Na druhou stranu jsme byli svědky procesu tvorby řádů větší organizace, než jsou naše studentské spolky, a dozvěděli jsme o změnách pravidel, které se nás jako budoucích farmaceutů a členů ČLnK budou týkat v následujících letech. Příjemným zpestřením této části sjezdu byl výklad právníka komory, který dokázal složitější problematiku jednoduše vysvětlit a zpřístupnit ji i nezasvěceným. Zároveň se nám líbilo, že diskuze ohledně řádů byla trochu okořeněna humorem.

Sobotní jednání začalo schvalováním dalších řádů. Během následné diskuze se zástupci zdravotních pojišťoven, během které je delegáti jednotlivých OSL konfrontovali se vším, co je na stavu našeho lékárenství trápí, jsme postrádali ministra zdravotnictví a ředitelku SÚKL. Vzhledem ke všem problémům našeho oboru a očividné nutnosti hledat jejich řešení, nám jejich neúčast připadá těžko pochopitelná. Sjezd delegátů komory je přece nejvýznamnější události všech lékárníků, jejichž problémy se přece netýkají jen jich samotných, ale také pacientů a celého zdravotnictví.

Za USF a SČSF

Dominika STUDENÁ, Josef KUNRT, Milan RÖHRICH


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2018 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#