#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Světové dny zdraví - listopad


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 11, s. 27

Na listopad nepřipadá žádný ze svě­to­vých dní zdraví vyhlašovaných WHO. Z jiných mezinárodních dní souvisejících se zdravím to jsou Svě­tový den pneumonie, Světový den nevidomých, Světový den diabetu, Světový den předčasně narozených dětí, Evropský antibiotický den, Světový den boje proti chronické obstrukční plicní nemoci, Světový den památky obětí dopravních nehod a Mezinárodní den pro odstranění násilí na ženách. Z dalších světových dní uveďme Světový den pankreatu, Světový den STOP dekubitům aj.

V listopadu si připomeneme dvě částečně podobné, z části odlišné iniciativy věnované mužům. Jsou jimi Mezinárodní den mužů, o němž se toho obecně moc neví (nezaměňovat se Dnem otců), a patrně známější Měsíc mužského ­zdraví, tzv. Movember.

Mezinárodní den mužů (International Men‘s Day, IMD)

Mezinárodní den mužů je mezinárodní den určený k oslavě všech mužů, připadá na 19. listopad. Jeho zavedení se ­datuje únorem 1992. V této souvislosti se zmiňuje 7. únor 1991 a také malá skupina mužů včetně prof. Thomase Oastera z Missourské univerzity (státní univerzita ve městě Columbia v americkém státě Missouri), která přišla s myšlenkou zavést den volna pro muže jako způsob poděkování mužům za jejich příspěvek společnosti. Den volna se stal předobrazem IMD. První oslavy v roce 1992 se zúčastnila jen malá skupina žen a mužů. Projekt byl znovu inicializován v roce 1999 v Trinidadu a Tobagu, ostrovním státu v Karib­ském moři při severním pobřeží Jižní Ame­riky (kromě zmíněných dvou ostrovů zahrnuje dalších 20 malých ostrovů). IMD se nejdéle traduje a připomíná na Maltě (od roku 1994). Dr. Jerome Teelucksingh, který obnovil tuto tradici, zvolil za den IMD 19. listopad na počest narozenin své­ho otce. První ­pokusy o zavedení to­ho­to typu svátku začaly v 60.letech 20. století, delší dobu trval také výběr data, které bylo z počátku prosazováno spíše na 23. února. Záměrem bylo vytvořit protiváhu k Mezinárodnímu dni žen.

IMD je v současnosti slaven v 70 zemích světa. Je postaven na šesti pilířích:

  • podporovat pozitivní modely mužských rolí, nejen filmové hvězdy a sportovce, ale lidi všední pracující třídy, kteří žijí slušně, čestně, oslavit pozitivní příspěvky mužů pro společnost, komunitu, rodinu, manželství, péči o děti a životní prostředí, zaměřit se na zdraví a pohodu mužů, sociální, emoční, fyzickou a duchovní,
  • upozornit na diskriminaci mužů, v oblastech sociálních služeb, sociálních postojů a očekávání a práva, zlepšit vztahy mezi ženami a muži a podporovat rovnost žen a mužů, vytvořit bezpečnější a lepší svět, kde se mohou lidé cítit v bezpečí a růst tak, aby dosáhli svého plného potenciálu.

Movember: Měsíc mužského zdraví (Men‘s Health)

Movember je pojmenování měsíce mužského zdraví, kterému je věnován listopad. Označení movember pochází z australsko-anglické zdrobněliny slova pro knír (moustache, „mo“) a druhá část je odvozena z fragmentu anglického názvu měsíce listopad („november“ – „vember“). Cílem kampaně Movember je „změnit tvář mužského zdraví“. Její součástí jsou charitativní akce zaměřené na získávání finančních prostředků. Do nich se zapojilo přes 300 000 Mo BroMo Sistas (2017), tedy mužští sympatizanti, bratři s knírem a ženy-sympatizantky, sestry, které mají rády kníry (mohou je nosit například namalované na nehtech…), a zavazují se, že budou zvyšovat povědomí o mužském zdraví a vybírat příspěvky, podařilo se vysbírat 87 mil. USD (2017).

Na počátku popisované iniciativy bylo ­založení mezinárodní nezávislé chari­­tativní organizace (zakladatelé Adam Garon, Travis Garone, Luke Slattery, Justin Coghlan), jejímž cílem bylo a je zvýšit povědomí o zdraví mužů. ­Stalo se tak v roce 2003 v Melbourne. Přes ­nadaci Movember Foundation již bylo ­financováno více než 1 200 programů zaměřených na oblast včasné detekce, stanovení diagnózy a účinné léčby a v konečném důsledku snížení počtu úmrtí, jimž bylo možné předejít v případě rakoviny prostaty, rakoviny varlat, špatného duševního zdraví (sebevraždy) ­zdravotního povědomí pro muže a zdravého životního stylu. Nadace je aktivní v 21 zemích. Pokud jde o špatné psychické zdraví, uvádí se, že jedna ze čtyř osob někdy v životě bude mít potíže s psychickým zdravím. A deprese je celosvětově jednou z hlavních příčin neschopnosti.

Situace v ČR

Nadační fond Muži proti rakovině (MPR)

Již od roku 2012 pomáhá pacientům s diagnózou rakovina prostaty a varlat, jejich nejbližším i široké veřejnosti po celé České republice.

Rakovina prostaty je nejčastějším zhoubným nádorem mužů. Incidence onemocnění: 136,07 na 100 000 osob (2015). ­Nádory varlat patří v porovnání s ostatními nádorovými i nenádorovými onemocněními v populaci mezi ta relativně vzácná.

Prostak, o. p. s., sdružení pacientů s onemocněním prostaty

Cíl sdružení: mužům s onemocněním prostaty a po prodělané prostatektomii a jejich blízkým poskytovat relevantní informace o ochraně zdraví prostaty či prodloužení doby přežití po jejím ra­dikálním odstranění.

Amelie, z. s.

Zapsaný spolek poskytuje psychosociální pomoc onkologicky nemocným i jejich blízkým.

Liga proti rakovině Praha, z. s.

Nezisková organizace byla založena v roce 1990 s hlavním cílem snížit úmrtnost na nádorová onemocnění v České republice. Věnuje se mimo jiné prevenci nádorových onemocnění a výchově ke zdravému způsobu života a zlepšení kvality života onkologických pacientů.

Literatura u autora.

Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2018 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#